Јавна расправа о буџету

15.12.2005. Грађани Врачара с великим интересовањем су се одазвали позиву Општине Врачар да на јавној расправи размене мишљења о томе како треба трошити новац из општинског буџета.

Како је рекла председница наше Општине Милена Милошевић, сада се код попуњавања буџета поново јавља проблем у комуникацији са републичком влашћу, који је постојао и током деведесетих, када су Врачарци били кажњавани због свог демократског опредељења. Закон којим је општинска имовина требало да буде враћена у њено власништво још није стављен у скупштинску процедуру. Пошто су извори буџета саме Општине несигурни, долазимо до тога да главнина новца одлази на помоћ најугроженијима, и тако ће остати. Поред тога, Општина улаже јако много и у образовање, и труди се да што више помогне најбољим ученицима и талентима за одређене области, од којих очекујемо да једног дана буду лидери нашег друштва.

Учешће у расправи узео је и градски менаџер Града Београда Бојан Станојевић, који се као својевремени председник Извршног одбора Општине Врачар добро упознао са нашим проблемима. По његовим речима, главна буџетска инвестиција Града у 2006. биће дуго планирани мост преко Аде Циганлије, чија се градња још како тиче и Врачараца и у њиховом је најбољем интересу, зато што ће овај мост као део Унутрашњег магистралног полупрстена веома допринети решавању два велика проблема на Врачару - загушености саобраћаја и загађења ваздуха, јер ће теретни саобраћај тада бити усмерен на овај полупрстен.

Како је додао Станојевић, главна интервенција на самом Врачару биће проширење Јужног булевара, затим градиће се још једна јавна гаража, овај пут преко тендера отвореног за приватни сектор, а што се тиче проблема са грејање, он ће ускоро морати да буде решен иначе ће руководство Београдских електрана морати да се мења.

Буџет Београда за 2006. годину износи 500 милиона евра, што можда делује као велика сума али ако га упоредите са буџетом двоструко мањег града Загреба који износи 800 милиона евра, схватићете да Београд заправо има мало новца, објаснио је члан Градског већа Душан Бајец, иначе одборник на Врачару, по чијем мишљењу мора да се разбије фама о "београдизацији" Србије. Београд је једноставно велики град, само за функционисање градског превоза и саобраћајне сигнализације потребно је више новца него што износи цео буџет неких мањих места. Ускраћивање новца Београду иде и на штету мањих места, јер је Београд као велики град уједно и велики извор прихода републичком буџету.

Одговарајући на једно од питања, Бојан Станојевић је додао и да ће проблеми као што су дивљи кванташи бити решени кад Врачар буде могао да има комуналну полицију. "Чим завршимо Зелени венац, по истом моделу ћемо уредити и Каленић пијацу, и комунални ред на том делу Врачара ће бити много бољи", рекао је Станојевић и додао да у решавању неких проблема морају учествовати и сами Врачарци. "Ако се неко паркира на пешачком прелазу или на месту резервисаном за инвалиде, људи не треба да чекају службе већ треба да га и сами опомену, мени се то у западним земљама неколико пута дешавало. А дивља продаја меса ће престати кад више нико не буде куповао месо на таквим местима, нормалан човек никад неће купити месо непровереног квалитета", закључио је Станојевић.

Грађанима је подељен и Комунални водич Бео-ком сервиса, службе која је формирана управо да поспеши рад градских комуналних служби. Кад буде сведен завршни рачун за 2005. годину, Врачарци ће бити позвани да расправљају и о њему.

[15. Децембар 2005.]

<< Децембар 2005стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike