Октобар 2007

Дрво генерације

drvo-generacije

У дворишту Основне школе "Краљ Петар II Карађорђевић" почела је акција "Дрво генерације". Домаћини ове акције, председник извршног одбора Meridian bank Credit Agricole group Доминик Тисије, градски секретар за образовање града Београда Владимир Тодић и председник наше општине Бранимир Кузмановић засадили су дрво о коме ће за време свог школовања бринути садашњи ђаци прваци. Ово дрво ће, како је директор школе Петар Полимац рекао ђацима, једног дана давати хладовину њиховој деци када крену у школу.

Акција је дугорочна и прошириће се и на друге школе. Покренута је с намером да се ђаци већ у најмлађим годинама навикну на бригу за очување свог животног окружења, а за њен почетак природно је одабран Врачар као прва еколошка општина, која животној средини придаје прворазредни значај и која је прва у Београду усвојила Локални еколошки акциони план.

[31. Октобар 2007.]

даље///

Пријем ученика основних школа Врачара код председника општине

prijem-ucenika

Председник градске општине Врачар Бранимир Кузмановић организовао је пријем за децу - ученике основних школа Врачара који су постигли најбоље резултате у програмима и на такмичењима "Деце Врачара" током школске 2006/2007.године. Пријем код председника општине је један од облика подршке талентованој деци за учење и учешће у слободним активностима.

У протеклом периоду врачарски ученици победили су на градским такмичењима за најраспеваније одељење, за најбоље песнике и за најбољу мушку улогу. Поред награђене деце, пријему су присуствовали и одрасли који су допринели афирмацији дечијег стваралаштва и дечијих права, а донаторима и активистима Организације "Деца Врачара" уручене су захвалнице.

[26. Октобар 2007.]

даље///

Укључивање особа са инвалидитетом у социјално економски живот Србије

status-osoba-sa-invaliditetom

Савет за решавање питања особа са инвалидитетом у сарадњи са Народном канцеларијом, организoвао је трибину на тему Укључивање особа са инвалидитетом у социјално економски живот Србије. На Трибини су говорили: Татјана Пашић - директор Народне канцеларије председника Републике, Владимир Пешић - помоћник министра за рад и социјалну политику, Радмила Урошевић, координатор у градском Секретаријату за социјалну и дечју заштиту, Зоран Лутовац - представник Фридрих Еберт фондације, Бранимир Кузмановић - председник градске општине Врачар и Дарко Ивић - председник Савета СО Врачар за решавање питања особа са инвалидитетом.

[26. Октобар 2007.]

даље///

Конференција за штампу организације "…Из Круга"

iz-kruga

Организација "…Из Круга" одржала је конференцију за штампу у сали општине Врачар, у циљу промовисања пројекта бесплатне правне помоћи за особе са инвалидитетом, који ова организација спроводи у партнерству са нашом општином.

[25. Октобар 2007.]

даље///

Конститутивна седница Општинског ђачког парламента на Врачару

djacki-parlament

У великој сали општине Врачар одржана је Конститутивна седница Општинског ђачког парламента на Врачару, којом је обележен 24. октобар, Дан Уједињених нација.

Прву седницу Општинског ђачког парламента отворио је председник Скупштине општине Врачар Бранимир Кузмановић, који је свој први протест организовао у трећем разреду основне школе, а као младић био један од организатора Студентског протеста 1992. године. Младе парламентарце поздравила је и Драгана Коруга - представница Канцеларије УНИЦЕФ-а у Београду, а рад парламента координисали су Организација "Деца Врачара" и омладинска група "ЕТОС".

[24. Октобар 2007.]

даље///

Деца вас моле, успорите поред школе

deca-vas-mole

У Основној школи "Краљ Петар II Карађорђевић" одржана је завршна манифестација акције "Деца вас моле, успорите поред школе" на територији општине Врачар. Уз подршку града Београда, акцију је организовао ЈКП "Паркинг сервис", са жељом да кроз шалу и игру научи прваке да поштују правила понашања у саобраћају. Председник општине Бранимир Кузмановић и представници "Паркинг сервиса" и Саобраћајне полиције поделили су ђацима првацима флуоресцентне заштитне прслуке, сликовнице и бојанке на тему поштовања саобраћајних правила.

Општина Врачар подржава све активности усмерене ка побољшању квалитета живота. Посебан стратешки циљ руководећег тима општине Врачар јесте стварање услова за учење и игру најмлађих становника наше општине.

[23. Октобар 2007.]

даље///

Десетогодишњица убиства Душана Јовановића

otkrivanje-spomen-ploce

Председник Републике Србије Борис Тадић открио је у Београдској 33 спомен-плочу ромском дечаку Душану Јовановићу, који је на том месту убијен пре 10 година. Њега су 18. октобра 1997. године на смрт претукли припадници ултрадесничарског покрета „Скинхедс” Милан Ћујић и Иштван Фендрик.

– Када је Душан Јовановић убијен грађани су формирали протестну поворку улицама Београда, али је и његова жртва сама по себи била огроман протест против насиља. Оно је у то време било свакодневица, али прети и данас. Присећајући се тог догађаја, Београд и Србија упућују поруку да никада неће пристати на насиље. Они ће увек устати против атмосфере насилништва у којој се само тражи погодна жртва. Читава идеја овога града и ове земље је спремност да се живи на начин на који то доликује Европи. Не једни поред других, него једни са другима, без обзира на верске или друге разлике које носимо у себи. Овде се не ради о политици, већ о елементарној људскости – казао је Тадић.

[19. Октобар 2007.]

даље///

Промоција књиге `Крв Мале Азије`

krv-male-azije

Градска општина Врачар је у фоајеу Београдског драмског позоришта представила књигу "Крв Мале Азије" Диогениса Д. Валаванидиса. О књизи су говорили: заменица председника општине Врачар Јована Механџић, књижевник Милован Витезовић,  дугогодишњи кустос Народног музеја Никола Кусовац и аутор књиге, уз учешће Певачког друштва "Мокрањац" при Храму Светог Саве.

"Ко отвори књигу `Крв Мале Азије`, остаће потресен и запрепашћен. Потресен догађајима у њој описаним и запрепашћен људским заборавом и историјском равнодушношћу. То је веома потресно и добро аргументовано сведочење о прогону Грка из Мале Азије и њиховом прогону са својих античких територија и то не тако давно, већ на почетку двадесетог века" - рекао је Милован Витезовић.

[18. Октобар 2007.]

даље///

Округли сто Удружења "Бели штап"

beli-stap

Удружење слепих и слабовидих Србије "Бели штап" у сали општине Врачар је организовало округли сто на тему "Самостално кретање особа са инвалидитетом у Србији", као део програма "Смело штапом".

О проблемима са којима се особе са инвалидитетом сусрећу у свом свакодневном животу говорили су Весна Несторовић, председница Удружења "Бели штап", Предраг Јеличић, саветник председника Србије за питања особа са инвалидитетом и други, а одржана је и мултимедијална презентација. Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић узео је учешће на овом округлом столу, напоменувши да општина подржава све пројекте који олакшавају укључивање особа са инвалидитетом у свакодневни живот, и да је у пројекту за наш Општински услужни центар, чија је реализација управо у току, остварена потпуна доступност услуга управе особама са инвалидитетом.

[15. Октобар 2007.]

даље///

Хуманитарна акција: помоћ грчким општинама

grcka

Савет европских општина и градова је почетком месеца септембра упутио допис генералним секретарима и директорима асоцијација локалних власти Европе чији је предмет била неповољна ситуација грчких општина изазвана катастрофиалним пожарима. У пожарима је живот изгубило преко 60 особа, уништено је преко 500 стамбених објеката, а велики број становника остао је без дома.

Градска општина Врачар исказаће солидарност и уплатити средства у износу од 0.01 одсто годишњег буџета. Такође, позивамо грађане и институције да уплате средства за помоћ грчким општинама.

[12. Октобар 2007.]

даље///

Премијера анимираног дечјег филма

premijera-animiranog-filma

У великој сали општине Врачар премијерно је приказан анимирани филм из области екологије "Деда и репа". Такође, представљен је други број "Школског часописа" који издаје Организација "Деца Врачара".

Анимирани филм и "Школски часопис" настали су ангажовањем и радом деце у радионицама за анимирани филм, графички дизајн и новинарство, које су током летњег распуста организоване под покровитељством општине Врачар и Градског секретаријата за спорт и омладину.

[11. Октобар 2007.]

даље///

Еко-коктел "Код врачарског платана"

eko-koktel

Градска општина Врачар одржала је еко-коктел у сенци стабла које се од древних времена сматра симболом учености и надмоћности - јавролисног платана у башти ресторана "Трендафиловић". Ово дрво је понос Врачара. Старо је око 150 година, високо 23 метра, има крошњу пречника готово 25 метара. Налази се на раскрсници саобраћајница насталих урбанистичким развојем Врачара половином 19. века.

Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић одао је признање Савету за екологију општине Врачар на иницијативи за постављање табле с подацима о овом дрвету и подсетио на активности које општина спроводи у циљу здравијег и лепшег живота на Врачару.

[9. Октобар 2007.]

даље///

Дечја недеља на Врачару

jusa

Поводом обележавања Дечје недеље, школе, вртићи и Организација "Деца Врачара" организовали су низ манифестација.

Дом за децу без родитељског старања "Драгутин Филиповић Јуса" у четвртак 4. октобра организовао је сусрет пријатеља и донатора Дома, међу којима је и општина Врачар, у чије име се деци обратио председник општине Бранимир Кузмановић.

У петак 5. октобра свечано је отворен реновирани еколошки вртић "Нада Пурић" у улици Крунска 68. У трошковима реконструкције учествовала је, средствима из буџета, и општина Врачар, јер је један од стратешких циљева руководећег тима улагање у знање и услове живота деце Врачара. Завршну свечаност организовала су "Деца Врачара" у петак 5. октобра у великој сали општине Врачар.

[4. Октобар 2007.]

даље///

Еколошки активно

ekoloski-aktivno

Oпштина Врачар активно спроводи мере заштите животне средине

Градска општина Врачар је представила акцију "Еколошки активно". То је мото понашања и размишљања руководећег тима општине Врачар и активног и ефикасног спровођења стратешког документа о унапређењу заштите животне средине - Локалног еколошког акционог плана, који су једини у Београду донели одборници Скупштине општине Врачар.

"Еколошки активно" су практичне мере које се предузимају на унапређењу заштите животне средине применом алтернативних обновљивих извора енергије:

• ново хибридно возило, чија је предност комбинација електричног и бензинског мотора који годишње испусти једну тону мање угљен диоксида у односу на возило са дизел мотором,

• соларна електрана - еколошки активна уштеда енергије, заједнички пројекат градске општине Врачар и Електротехничког факултета у Београду, за чију реализацију се очекују средства из НИП-а.

[3. Октобар 2007.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike