Септембар 2008

Скупштина о Нацрту статута Београда

nacrt statuta beograda01

 Новим Статутом града Београда увешће се равноправан статус београдских градских општина, сви предлози су мотивисани жељом да Београђани имају што боље услове за живот и ради тога предлажемо шире надлежности општинских инспекција. Такође, као што развијамо  комуникацију са грађанима,  предложили смо и облик  комуникације председника београдских општина и  градоначелника - рекао је Бранимир Кузмановић, председник општине на 3. седници Скупштине општине.

Скупштина је констатовала престанак мандата одборнику Небојши Милићевићу, јер је на претходној седници изабран за члана Општинског већа и потврдила мандат одборницама  Драгињи Ђуровић  са Изборне листе Врачар за европску Србију - Борис Тадић и Олги Кесер са Изборне листе Либерално демократске партије - Чедомир Јовановић.

[30. Септембар 2008.]

даље///

Нови пројекти Канцеларије за младе општине Врачар

kancelarija za mlade

У складу са Акционим планом за унапређење положаја младих који је усвојила СО Врачар, Канцеларија за младе је у партнерству са невладиним организацијама покренула три пројекта која за циљ имају побољшање положаја младих на Врачару.

У сарадњи са Центром за савремену едукацију, а уз подршку Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије, покренут је пројекат „Радна етика за ученике средњих школа у Србији“, под слоганом Младост Мудрост. 

Заједно са невладином организацијом „Иницијатива за развој и сарадњу“- IDC Serbia, покренут је пројекат „Безбедна младост на Врачару“. 

Канцеларија за младе започела је пружање подршке Савезу незапослених Београда у спровођењу пројекта „Моје прво тражење посла“. 

Пројекти ће бити реализовани током септембра, октобра и новембра 2008. године.

[24. Септембар 2008.]

даље///

Дан без аутомобила

2008 09 dan bez auta1

Поводом европског дана без аутомобила градска општина Врачар је организовала манифестацију “Дан без аутомобила”  у Његошевој улици - од Курсулине до Ивана Ђаје коју је назвала КРЕНИМО БЕЗ АУТОМОБИЛА ВРАЧАРСКИМ УЛИЦАМА.

Манифестацију су отворили др. Александар Драшковић, заменик председнице Скупштине општине Врачар и др. Душица Летић, члан општинског већа. 

„Европски дан без аутомобила је установљен 1999. године када је у 40 градова Француске и Италије центар града био затворен за аутомобиле. 

Свој допринос овој значајној међународној еко-акцији даје и општина Врачар. Као изразито урбана градска општина која је опредељена промовисању здравог животног окружења, овај дан посвећује заштити животне средине од буке аутомобила и разних испарења и загађења која потичу из његовог издувног система. Планирамо организовање још акција у циљу побољшања животне средине на Општини Врачар. Морам и да вам напоменем да су истраживања показала да су женама привлачнији мушкарци који користе еколошка превозна средства од оних са скупим машинама“, рекао је Драшковић окупљеним новинарима.

[22. Септембар 2008.]

даље///

Еколошки примерено одлагање отпада

potpisivanje-protokolaПредседник општине Врачар Бранимир Кузмановић и директорка Aгенције за рециклaжу Републике Србије Гордана Перовић потписали су Протокол о сарадњи, којим се успоставља дугорочна стручна и техничка сарадња у области управљања отпадом на територији општине Врачар.
"Ми радимо за здраву и добру будућност и драго нам је што ћемо кроз пројекат чија ће имплементација почети на пролеће 2009. године, користити десетогодишње искуство Агенције за рециклажу", рекао је председник општине Бранимир Кузмановић по потписивању Протокола.

[18. Септембар 2008.]

даље///

Водич кроз општину на Брајевом писму

vodic-za-slepe

Представљајући Водич кроз општину Врачар на Брајевом писму, који је општина Врачар штампала прва у Србији, председник општине Бранимир Кузмановић рекао је да смо штампањем Водича омогућили нашим суграђанима који су слепи и слабовиди да самостално користе податке о Општинској управи. Такође је истакао да су на тај начин исказани брига и љубав према нашим суграђанима, да је то један од начина којима се стварају равноправни услови живота свих грађана и позвао општине у Србији да на сличан начин следе праксу Врачара. О искуствима постављања металних плоча на Брајевом писму и значају овог Водича говорила је и Снежана Благојевић из предузећа "Смајлекс", које је специјализовано за израду натписа и публикација за слепе и слабовиде особе.

[17. Септембар 2008.]

даље///

Избор, именовања и нов Пословник Скупштине

druga-sednica

На другој седници Скупштине општине Врачар изабран је за члана Општинског већа Небојша Милићевић, уместо Александре Гојковић која је поднела оставку. Потврђени су мандати новим одборницима: Вукоти Јакшићу, Милану Рашковићу, Ивану Русковићу, Љубиши Димитријевићу, Гордани Обрадовић, Миодрагу Гавриловићу и Срђану Маркотићу, јер је одборницима који су изабрани за чланове Општинског већа престао одборнички мандат.

Скупштина је именовала чланове управних и надзорних одбора јавних предузећа и установа чији је оснивач: Центра за физичку културу "Врачар", Предузећа за управљање пословним простором "Пословни простор Врачар" и Народног универзитета "Божидар Аџија". Скупштина је донела и нови Пословник о свом раду, усвојила Извештај о финансирању пројеката невладиних организација у 2007. години, именовала чланове сталних радних тела и "ратификовала" Споразум о сарадњи општина Врачар и Блед.

[16. Септембар 2008.]

даље///

Јавни час Фонда за талентовану децу

talentovana-deca

У галерији БАБ Народног Универзитета „Божидар Аџија“ свечано су додељене награде најбољим полазницима радионица Фонда за талентовану децу и отворена је изложба мозаика. 
На изложби је представљено 30 радова са мотивима животиња које је радило 23 ученика, а стручни жири је доделио 3 награде за најбоље излагаче. Жирију који су сачињавали професори Мирослав Лазовић, Јаков Ђурић и Ивана Бошковић је било јако тешко да се одлучи, те су за време већања имали времена да своја умећа покажу и полазници глумачке радионице под вођством Гордане Тасић. Они су приредбом исказали несумњиви глумачки таленат и поручили родитељима да захтевају више поштовања. Награде су дељене по старосним групама, а понели су их Петар Стајчић и Мирко Гружијанић у категорији од првог до четвртог разреда, делећи прво место, Теодора Вишњић у категорији од петог до осмог разреда и Ана Поповић у категорији средњошколаца. „Циљ нам је да препознамо младе таленте и да их наведемо да искористе своје креативне способности“, рекла је у свом говору Верица Бранчић, председница Фонда. 

[11. Септембар 2008.]

даље///

Отворено писмо

2008 09 otvoreno pismo

 Поводом све чешћих притужби грађана због промене намене објеката који су деценијама заштитни знак Врачара и целог Београда, ми - као тим који води Општину - подржавамо грађане Врачара који се противе нестајању добрих, легендарних и традиционалних места. Транзиција на жалост доноси и негативне ефекте, па је многим инвеститорима профит испред традиционалних вредности.

Један од трговачких симбола града био је супермаркет на Цветном тргу, први такав у целој Источној Европи. Неумољивa жеља за профитом и поред свих наших сугестија и примедби грађана претворила га је у ауто-салон. Сличну судбину чека и култни ресторан «Трандафиловић».

Општинска управа Врачара нити може нити жели да се меша у својинске односе – њена надлежност се завршава контролом грађевинске легалности радова на одређеним објектима. Ипак, учинићемо све, било да су у питању физичка лица или предузећа, да укажемо на значај чувања историјског наслеђа Врачара, од којег се паметним инвестирањем може остварити дугорочно и већа корист.

Одборници Скупштине општине Врачар ће затражити од Скупштине града Београда доношење одлуке којом би се направила листа објеката од посебног значаја- културних и традиционалних места на којима би било забрањено мењати намену и оригинални изглед ових објеката. То би значило да и кафана «Трандафиловић» остане то што стварно јесте свих ових деценија, усађена у животе и навике свих Врачараца и Београђана.

Наравно, у потпуности разумемо проблеме оних који у условима тржишне привреде управљају предузећима за сопствену добробит и добробит својих запослених. Међутим, охрабрићемо их да чак и при доношењу рационалних пословних одлука увек размотре да ли је нужно жртвовати и нешто што је део свих нас. Само поштовањем „добрих старих“ вредности можемо као друштво да идемо напред и наравно да даље стварамо услове за бољи живот свих на Врачару и у Београду,

                                                                                                                                                С поштовањем,
                                                                                                                                              Бане Кузмановић


П.С. Грађевинска инспекција општине Врачар наложила је обустављање радова и враћање у претходно стање простора ресторана «Трандафиловић», јер инвеститор није прибавио чак ни одговарајуће грађевинске дозволе.

[8. Септембар 2008.]

даље///

Излазак из таме

излазак из тaме

Поводом Декаде Рома 2005-2015 у општини Врачар одржана је трибина „Излазак из таме“ у организацији Канцеларије за националне мањине општине Врачар.
Трибину је отворила Тијана Благојевић, чланица Општинског већа речима: „Општина Врачар је веома озбиљно схватила питање интеграције припадника националних мањина у друштву и једна је од ретких која има формирану Канцеларију за националне мањине.
Данашњи скуп је веома важан и надам се да ће из општине Врачар бити послате информације и поруке како би се што више припадника ромске популације укључило у свакодневни живот“.

[7. Септембар 2008.]

даље///

Деца из Барселоне у посети Врачару

deca-barselone

У великој сали општине Врачар одржана је приредба под називом „Деца Барселоне у посети Врачару“.

Шпанска невладина организација „Словенски дом“(Casa Eslava) помаже стварању мостова између словенских култура и култура које живе у милионској Барселони. У оквиру свог промотивног боравка у Србији била је гост организације „Деца Врачара“. Под покровитљством општине Врачар, сусрет је уприличен приредбом на којој су гости из Шпаније приказали каталонски фолклор, шпанску музику, латино плесове и фрагменте из дечјих позоришних представа, представљајући културу Барселоне.Овa посета је први корак у успостављању сарадње између Барселоне и Србије.

[4. Септембар 2008.]

даље///

Врачарским првацима поклон за срећан почетак

2008 09 prvak sa vracara

 1. септембар је и ове године најузбудљивији дан у животу наших седмогодишњих суграђана. Полазак у први разред основне школе деца ће памтити целог живота као незабораван догађај и зато га треба учинити интересантним како би сваки првак доживео радост и срећу. 

Следећи један од својих приоритета – развој образовања, градска општина Врачар и ове школске 2008/09. године наставља традиционалну акцију даровања ђака-првака. Руководство Општине је поклонило креативне поклон пакете свим првацима у шест основних школа на територији Врачара који су пошли у први разред. Петстотина педесеторо првака је у својим матичним школама на свечаном пријему дочекано са радошћу и лепим жељама за срећан и успешан почетак у стицању нових знања и вештина.

[1. Септембар 2008.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike