Октобар 2009

Спомен - плоча Момчилу Настасијевићу

spomen ploca n5

На згради у улици Молерова број 9 у којој је тридесетих година прошлог века живела породица Настасијевић, председница Скупштине Јована Механџић и професор и књижевни критичар Александар Јерков открили су спомен - плочу истакнутом песнику Момчилу Настасијевићу. Спомен - плоча је рад академског вајара Балше Рајчевића.

"Постављање спомен - плоча је наш начин да уважимо стваралаштво људи који су живели на Врачару, да се поштујући традицију окренемо ка савременом и укажемо младима да треба упознати дела претходника. Они  треба и то да науче, јер знање је највеће богатство у 21. веку" - истакла је  Јована Механџић уочи откривања спомен - плоче.

[29. Октобар 2009.]

даље///

Хуманитарни базар - Деца Врачара за Шупљу стену

humanitarni bazar12

Организација Деца Врачара организовала је код фонтане у Карађорђевом парку базар дечијих рукотворина и ликовних радова назван "Деца Врачара за Шупљу стену".

Циљ ове акције је симболична подршка деце Врачара реконструкцији познатог врачарског дечијег одмаралишта, јер је приход намењен његовој обнови. Базар су отворили председник општине Бранимир Кузмановић и председник организације Деца Врачара Драги Величковић. Уз пригодан програм продавани су радови ученика свих врачарских основних школа, као и деце из врачарских обданишта и Дома за децу без родитељског старања "Драгутин Филиповић Јуса".

[28. Октобар 2009.]

даље///

Деца вас моле, успорите поред школе

deca vas mole9

У Основној школи "Свети Сава" одржана је централна манифестација акције "Ђаци вас моле, успорите поред школе", која ће се спровести у свим основним школама Врачара. Циљ ове већ традиционалне акције ЈКП "Паркинг сервис" јесте да прваци науче да поштују правила понашања у саобраћају.

У присуству председнице Скупштине општине Врачар Јоване Механџић, чланице Општинског већа Тијане Благојевић и генералног директора „Паркинг сервиса“ Бобана Ковачевића одржана је едукативно-забавна представа за ђаке прваке на тему безбедности у саобраћају. Првацима су затим подељени флуоресцентни прслуци, који ће их штитити на путу од куће до школе.

[28. Октобар 2009.]

даље///

Спомен - плоча Милану Гролу

spomen ploca grol12

На месту на којем се налазила кућа породице Грол у улици Смиљанићевој број 9, председник општине Бранимир Кузмановић и председник Политичког савета Демократске странке Драгољуб Мићуновић открили су спомен - плочу Милану Гролу, књижевном публицисти, управнику Народног позоришта, политичару и дипломати и председнику Демократске странке од 1940. до 1946. године. Плоча је дело академског вајара Зорана Малеша.

„Само народи који поштују дела својих предака, само грађани који знају историју могу у савременим условима доприносити стварању бољег живота и развоју заједнице у којој живе“ - поручио је Бранимир Кузмановић и истакао да је општина Врачар у име својих грађана већ поставила спомен плоче на зградама у којима су на Врачару живели наши велики писци Борислав Пекић и Милош Црњански.

„Милан Грол био је врхунски интелектуалац, самостална и принципијелна личност, демократа, антифашиста, залагао се за федерацију, био је противник диктатуре Александра Карађорђевића и био је најцењенији ученик Љубе Давидовића. Из Гроловог интелектуалног дела и политичких циљева и ставова могу се данас извући поуке да демократе не треба да праве савезе са онима који нису демократе, да су и данас актуелне политичке вредности за које се и Грол залагао, а то су: људска права, демократија и њене процедуре и владавина права“ - истакао је професор Драгољуб Мићуновић.

[27. Октобар 2009.]

даље///

Изазови савременог лидерства

liderstvo1

Народни универзитет "Божидар Аџија" у петак, 23. октобра у 10:00 часова у Радослава Грујића 3 организује семинар "Изазови и карактеристике савременог лидерства". Предавања ће одржати истакнути амерички професори са дугогодишњим искуством у свету науке и бизниса. На тему "Како постати лидер" говориће Џон Детони, а Дан Винтер ће говорити о карактеристикама успешног лидерства. Предавања су на енглеском језику, а улаз је слободан.

[22. Октобар 2009.]

даље///

Возачима место - пешацима предност

parking6

Поводом почетка примене зонског система паркирања аутомобила у делу општине Врачар од улице Књегиње Зорке до Црвеног крста, председник општине Бранимир Кузмановић истакао је да се очекује значајно побољшање проблема паркирања аутомобила у овом делу наше општине, као што је било и код увођења тог система у делу од улице Београдске до улице Књегиње Зорке. Такође је истакао да су све сугестије грађана о новом систему паркирања аутомобила добродошле, а да ће се проблем паркирања аутомобила трајно решити изградњом блоковских гаража. „Град Београд треба ефикасним издавањем дозвола за изградњу блоковских гаража да привуче инвеститоре који би уложили средства и на тај начин да трајно регулише проблем паркирања аутомобила у центру“, рекао је Бранимир Кузмановић. 

[19. Октобар 2009.]

даље///

Психосоцијална подршка и персонална асистенција особама са инвалидитетом

kolosej4

„Општина Врачар води бригу о потребама особа са инвалидитетом и данас заједно са нама и Министарством за рад и социјалну политику, организација "Колосеум" реализује семинар за образовање геронто домаћица и персоналних асистената. Овај образовни семинар је још један допринос општине Врачар пружању подршке и помоћи особама са инвалидитетом и стварању равноправних услова живота за све групе становника“,  истакао је председник општине Бранимир Кузмановић. 

[17. Октобар 2009.]

даље///

Лакше до посла

l do posla3

Уочи почетка нове фазе већ традиционалног пројекта општине Врачар "Лакше до посла", председник општине Бранимир Кузмановић разговарао је са незапосленим Врачарцима, који су дипломирали на факултетима или вишим школама и пријавили се за учење језика или рада на рачунару.

“Свака општина треба да има одговорност према својим суграђанима и да им омогући да лакше дођу до посла. У 21. веку знање је највећа вредност, то подразумева да се стручна знања стално усавршавају, али и додатна знања и вештине потребне за савремено пословање и комуникацију. Овим пројектом омогућавамо нашим млађим незапосленим грађанима да стекну додатно знање и искуство, а нешто старијима да врате веру у сопствене способности и умећа, јер сам сигуран да Врачарци имају довољно знања да нађу одговарајући посао у овој држави“, поручио је Бранимир Кузмановић. 

[15. Октобар 2009.]

даље///

Свечани скуп поводом Дана општине

proslava dana opstine2

Поводом 14. октобра - Дана општине Врачар одржан је свечани скуп са којег су поруку грађанима упутили председница Скупштине општине Јована Механџић и председник општине Бранимир Кузмановић. Он је и уручио признања грађанима који су својим делима допринели добробити грађана и афирмацији наше општине.

"Ово је прва година када прослављамо Дан општине, наши одборници су 14. новембра 2008. године усвојили нови Статут општине којим је прецизирано да се 14. октобар прославља као наш празник. Пре 125 година чланови Друштва за улепшавање Врачара уложили су свој труд и време у напредак Врачара и задали су нам задатак да стварамо бољи живот и боље услове за нашу децу. Мисија данашњег руководства општине Врачар јесте да се бавимо образовањем, децом, да улажемо у њихове вештине и знања, да пазимо планету Земљу и да се бринемо о свима којима је подршка потребна" - истакла је Јована Механџић.

У поруци грађанима Бранимир Кузмановић је истакао да су блиски циљеви Врачараца који су били чланови Друштва за улепшавање Врачара и данашњег руководства и зато је 14. октобар изабран за Дан општине Врачар. Стварање бољег живота је нит која нас прожима и мотивише, чини да будемо поносни на наш крај, управо због стремљења Врачараца за стварање бољег живота, због уложеног труда и знања за добробит наших грађана. (овде можете прочитати говор председника општине)

Председник општине уручио је признања: Гордани Куић - за стваралаштво и приближавање традиционалних грађанских вредности младим читаоцима, Јовану Несторову - за племенити дар и рад на добробит грађана наше општине, Луки Милићевићу и Александру Васиљковићу - за све медаље које су освојили талентом, знањем и трудом.

О историјату друштва за улепшавање Врачара, њиховим племенитим делима, значајним иницијативама и заслужним члановима говорио је Александар Арсенијевић који је истраживао шездесет година активног деловања Друштва. Поводом Дана општине отворена је изложба "Друштво за улепшавање Врачара 1884 - 2009", о којој је говорила Олга Красић Марјановић - директорка Библиотеке "Петар Кочић".

[14. Октобар 2009.]

даље///

Општина Врачар прославља 14. октобар – Дан општине

dan opstine vracar

Одборници Скупштине општине Врачар су одлучили да 14. октобар буде Дан општине Врачар. Тога дана, пре 125 година одржан је први збор Друштва за улепшавање Врачара, које је крајем 19. и у првој половини 20. века значајно допринело преображају врачарске општине и Београда у модеран град. Бројни знани и незнани предузимљиви Београђани су поведени вредностима грађанског света и жељом за модернизацијом, улагали као чланови  Друштва знање, новац и труд да би се Врачар развио као модерна варош. Бавили су се решавањем комуналних питања, водили бригу о лепом и пријатном изгледу свога краја, засадили дрвореде, помагали талентоване ученике и подизање школа.

У спомен на предузимљивост и љубав према Врачару, коју су исказивали чланови Друштва за улепшавање Врачара, установљен је датум његовог оснивања за Дан општине, који се први пут обележава и прославља ове године.

[13. Октобар 2009.]

даље///

Слава Врачару

hor slavenski6

Један од најстаријих хорова у Београду, Хор музичке школе "Јосип Славенски" одржао је концерт поводом Дана општине, назван "Слава Врачару". Под диригентском палицом Тијане Ковачевић извели су композиције Стевана Мокрањца, Василија Мокрањца, Јосипа Славенског, Рајка Максимовића.

Грађане и учеснике концерта поздравила је Тијана Благојевић, чланица Општинског већа која је истакла да је улагање у образовање један од приоритета врачарског руководства, јер у 21. веку без знања нема бољег живота. Такође је истакла да су и чланови Друштва за улепшавање Врачара, у спомен којем је одређен и празник наше општине, поклањали посебну пажњу образовању младих.

[12. Октобар 2009.]

даље///

Прича о Врачару у каквом сте пропустили да живите

prica o bg4

„Дан општине обележавамо низом музичких и едукативних програма. Општина Врачар  је свим ученицима трећег и четвртог разреда врачарских основних школа купила и поделила рачунаре као наставно учило. Сматрамо да је то наш допринос будућности Врачара, а на вечерашњој трибини "Прича о Врачару у каквом сте пропустили да живите" ћемо се вратити у Београд тридесетих година двадесетог века“, истакао је, поздрављајући присутне, члан Општинског већа Небојша Милићевић.

Мирјана Ђурђевић, ауторка романа „Каја, Београд и добри Американац“ представила је свој роман који говори о Београду између два светска рата пратећи судбину јунака из маште у стварном граду. Роман је прича о мултикултуралности у нашем граду пре него што је она завладала светом, о главној јунакињи која је чланица Друштва за улепшавање Врачара и о Београду почетком прошлог века.

[12. Октобар 2009.]

даље///

Записи о старом Београду

tribina5

Један од програма организованих поводом Дана општине је и вече посвећено записима о старом Београду, поводом књига "Калдрма и асфалт" Дубравке Стојановић и "Споменице Друштва за улепшавање Врачара"коју је приредила Љубица Ћоровић.

"Једино спајањем традиционалних и савремених грађанских вредности може се стварати бољи живот за наше суграђане, што јесте циљ општинског руководства. Данас смо се састали да се подсетимо живота на Врачару крајем 19. и почетком 20. века,када су бројни предузимљиви Врачарци поведени вредностима грађанског света и жељом за модернизацијом улагали средства, труд и знање да би се Врачар развио као модерна варош"- истакао је Бранимир Кузмановић, председник општине.

[11. Октобар 2009.]

даље///

Класични и модерни свет гитаре

balkan strings3

„Скупштина општине Врачар одлучила је 2008. године  да се 14. октобар прославља као Дан општине и ове године га у сарадњи са грађанима први пут обележавамо и прослављамо. Организовано је више програма, надамо се да ће  временом у обележавању нашег празника учествовати све више стваралаца и грађана. Прослава Дана општине је такође наш допринос стварању бољег и хуманијег живота на нашој општини"   - истакла је Јована Механџић, председница Скупштине општине отварајући концерт трија "Балканске жице."

Потом је гитарски трио "Балканске жице" извео 17 композиција оригиналне инструменталне музике, која је синтеза балканских елемената, са примесама класике и џез интерпретације. Слушаоци су присуствовали наступу веома квалитетног ансамбла, који репрезентује своје уметничко умеће и културу народа и простора из кога потиче и коме припада.

[11. Октобар 2009.]

даље///

Они су будућност Врачара - рачунар је њихово учило

dodela racunara s markovic5

У оквиру обележавања Дана општине Врачар, у Основној школи "Светозар Марковић" почело је уручивање рачунара које је општина Врачар купила као наставно учило за све ученике трећег и четвртог разреда врачарских основних школа.

"Набавком рачунара који ће се користити као наставно учило у основним школама Врачара, стварамо бољи живот и бољу будућност за наше најмлађе становнике. Када се у раном детињству информатички описмене и када уче уз рачунар, наша деца ће имати више знања, биће  равноправна у знању са својим вршњацима из Европске уније и моћи ће да одговоре изазовима 21. века. Позивам све школе и државне органе у Србији да следе пример општина Врачар и Раковица, које су основцима омогућиле да уче користећи рачунар" - истакао је Бранимир Кузмановић, председник општине на почетку свечаности.

[10. Октобар 2009.]

даље///

Деца ће спасити ову планету

n puric dan opstine9

Обележавање Дана општине Врачар почело је програмом еколошког вртића „Нада Пурић“ који је назван „Деца ће спасити ову планету“, што је и мото овогодишње манифестације Дечије недеље. Деца су рецитацијом и песмом апеловала и пренела поруку одраслима да желе здраву и чисту животну средину, чист ваздух и воду без загађења. 

Децу су поздравили помоћница председника општине Зорана Смиљанић, члан Општинског већа Небојша Милићевић и председник Општине Бранимир Кузмановић који је истакао: „Као што деца славе рођендане, тако и општина Врачар слави свој рођендан 14. октобра, а то је дан када је пре 125 година основано Друштво за улепшавање Врачара које је засадило прве дрвореде на Врачару.“

 

[9. Октобар 2009.]

даље///

Отворен први мини скејт парк на Врачару

otvaranje skejt parka1

Председник општине Бранимир Кузмановић отворио је у Чубурском парку први мини скејт парк на Врачару и том приликом истакао: „Ми на Врачару негујемо традицију, али се трудимо и да га оплеменимо модерним и урбаним садржајима и овај скејт парк је резултат тога. Руководећи се изреком самих скејтера „Боље скејтер него хејтер“ финансирали смо изградњу скејт парка са жељом да младима уместо улице понудимо сигуран простор за спортске активности и за дружење.“ 

[3. Октобар 2009.]

даље///

Први сајам образовања

sajam obrazovanja10

"Поносан сам на врачарску Канцеларију за младе, јер је прва у Србији организовала Сајам образовања. Можда би у овом тренутку сајам палица и бакљи био посећенији него што ће бити овај наш данашњи и утолико је важније упутити и информисати ђаке како да овладају светом науке и како да не погреше у избору факултета" - рекао је председник општине Бранимир Кузмановић отварајући први Сајам образовања. Такође је истакао да се нада да ће млади прихватити овај облик обавештавања о условима уписа и садржају изабраних студија и да ће се Сајам образовања континуирано одржавати сваке године.

[1. Октобар 2009.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike