Новембар 2009

Платнене торбе уместо пластичних кеса

eko forum torbe3

На "Каленић" пијаци и у општини Врачар невладина организација ЕкоФорум и општина Врачар поделили су грађанима 600 платнених торби. Циљ акције јесте да се апелује на грађане да што мање користе пластичне кесе и да код куповине користе папирне кесе и платнене торбе. За разградњу пластичних кеса у природи потребно је неколико стотина година, оне су токсичне, погодују ширењу бактерија, а њихова употреба постаје значајан еколопшки проблем. 

[30. Новембар 2009.]

даље///

Дарвин и браћа Радовановић

braca radovanovic8

„Ми на Врачару стварамо бољи живот, али смо свесни да се он не може стварати уколико се не мисли на традицију и на све вредности ранијих генерација. На Врачару је улица браће Радовановић, на Врачару је и Природњачки музеј, све што су браћа Радовановић урадила за Србију је нама идеја водиља како треба да радимо на добробит наше земље“ – истакао је Бранимир Кузмановић, председник Општине отварајући изложбу „Дарвин и браћа Радовановић“, која је у сарадњи са Природњачким музејем постављена у галерији општине Врачар. 

[27. Новембар 2009.]

даље///

Лименко Гутић је име врачарске Птице робот

konkurs ptica ime12

Завршна свечаност поводом конкурса општине Врачар "Дајмо име Птици робот", одржана је  у Основној школи "Јован Миодраговић", јер је њихов предлог да се Птица робот назове Лименко Гутић добио убедљиво највише гласова Врачараца. Име је предложила ученица  IV4 Ива Петровић и председник Општине Бранимир Кузмановић јој је уручио кључеве "артеко" контејнера. Ови контејнери су намењени рециклажи папира, лименки и пластике и они су поклон школи која је предложила име за Птицу робот које је победило на конкурсу.

-Желим да се шири "фамилија Гутића" и да живе у складу са 21. веком - поручио је Бранимир Кузмановић,  честитајући директору Школе Радовану Тодоровићу, који је захвалио Општини на организовању ове корисне и популарне акције којом се млади упућују у неопходност чувања животне средине. 

[25. Новембар 2009.]

даље///

Европа за све

evropa za sve2

Потпредседник Владе Републике Србије за европске интеграције Божидар Ђелић говорио је на трибини коју је организовала Канцеларија за младе општине Врачар, о пројекту "Европа за све". Истакао је да је превасходни циљ овог пројекта да што више људи из Србије  стекне личне контакте у оквиру њихове струке, односно да Европа постане део њиховог личног искуства. То ће се остварити путовањима, прва група од 50  грађана ће захваљујући донаторима, отпутовати првог дана безвизног режима - 20. децембра и посетиће Брисел, Париз, Рим и Лондон. Овим пројектом ће се промовисати и братимљења градова из Србије са градовима из Европске уније, јер ће  само личним сусретима и непосредном разменом искустава формално право да се путује без визе постати реалност.

[25. Новембар 2009.]

даље///

Скупштина усвојила ребаланс буџета

sednica so7

„Буџет општине Врачар је сигурно међу пет најбоље планираних у Србији и карактерише га рационалан утрошак средстава. Чињеница је да општина Врачар од 26. октобра нема редовних прихода, првим ребалансом смањен нам је оквир буџета за десет одсто, а другим за 24 одсто и то само два месеца пре завршетка године“ - истакао је Бранимир Кузмановић, председник општине Врачар говорећи о предложеном ребалансу буџета Општине. „Проценат наплате закупнине пословног простора на Врачару је виши од 90 одсто за разлику од процента наплате који се остварује у прикупљању пореза, а грађани Врачара изузетно савесно плаћају све обавезе према држави и градским комуналним предузећима. Утврђивањем новог оквира буџета за општину Врачар није се водило рачуна о обавезама које је преузела општина Врачар кроз већ потписане уговоре о заједничким улагањима са грађанима“ - истакао је Бранимир Кузмановић обраћајући се одборницима Скупштине.  

[24. Новембар 2009.]

даље///

Очистимо Београд - oчистимо Космај

deca vracara izlozba 8

Организација "Деца Врачара" је летос у сарадњи са Градским секретаријатом за заштиту животне средине и општином Врачар организовала еколошку акцију уређења и чишћења планине Космај и тада су ђаци - учесници акције фотографисали упечатљиве призоре. 

„Организација "Деца Врачара" и општина Врачар брину о заштити животне средине и сматрамо да је важно да се још у ђачком добу суочите са еколошким проблемима и да их решавате. Надам се да ће сви који погледају ову изложбу фотографија променити своје понашање и допринети чистој и здравој животној средини“ - поручила је Тијана Благојевић, чланица Општинског већа на отварању изложбе фотографија "Очистимо Београд - очистимо Космај". 

[23. Новембар 2009.]

даље///

Шта компаније траже приликом запошљавања

seminar nu

Извршни потпредседник Лондонске канцеларије америчке компаније Пимко - Двајт Холовеј одржаће у петак, 20. новембра у 10:00 часова у галерији НУ "Божидар Аџија" у ул. Радослава Грујића бр. 3, предавање на тему "Шта мултинационалне компаније траже приликом запошљавања". Предавање је за слушаоце бесплатно, на енглеском језику и биће одговорено на питања: шта се данас тражи на тржишту људских ресурса и које се опште вредности и вештине очекују од кандидата за запошљавање. 

Поздравну реч слушаоцима упутиће Слободан Миливојевић,  в.д. генералног директора НУ "Божидар Аџија".

Више информација можете добити на сајту www.bozidaradzija.com 

За учешће се можете пријавити на електронску адресу permanentno@bozidaradzija.com  или на телефон 064 885 15 14

[17. Новембар 2009.]

даље///

Дајмо име Птици робот

ptica izlozba10

Изложбу ликовних и литерарних радова ученика четвртих разреда свих основних школа Врачара посвећену имену Птице робот отворио је председник Општине Бранимир Кузмановић. Истакао је да општинско руководство ствара бољи живот, а да њега нема без заштите животне средине. Деца су се масовно укључила у ову акцију, радови су толико квалитетни да ће бити штампана књига дечијих радова, а најзначајније је што су ђаци схватили колико је важна заштита животне средине и моћи ће да утичу и на своје родитеље - поручио је Бранимир Кузмановић.

[9. Новембар 2009.]

даље///

Принципи успеха

principi uspeha

Принципи успеха је тема Семинара који организује НУ "Божидар Аџија" – улица Радослава Грујића број 3, у среду, 11. новембра са почетком у 10:00 часова. Учесницима овог семинара упутиће поздравну реч Слободан Миливојевић, в.д. генералног директора НУ "Божидар Аџија" . 

Предавања ће на српском језику одржати Бранислав Маричић са Мајнардовог института за менаџмент, који је саветник за финансијска улагања  и интернационални предавач - инструктор Програма развоја интелектуалних способности. Кроз предавања и дискусију биће обрађене следеће области: креативно размишљање, развој личности и пословне стратегије. На семинару "Принципи успеха" научићете да креативније размишљате, отклоните страхове, превазиђете лоше и успоставите добре навике, решавате проблеме, планирате, одлучујете, дефинишете и реализујете циљеве.

За учешће на семинару можете се пријавити електронском поштом на адресу: permanentno@bozidaradzija.com или путем телефона 064/ 885-15-14

[6. Новембар 2009.]

даље///

Дели се со за посипање улица

so za ulice

Градски штаб за заштиту од елементарних и других већих непогода благовремено је организовао дистрибуцију соли за посипање пешачких стаза и прилаза стамбеним објектима по општинама и месним заједницама.

Од петка, 6. новембра сваког радног дана представници скупштина станара стамбених зграда са територије општине Врачар, као и представници предузећа и радњи могу у Његошевој 77 од 8:00 до 16:00 часова, без надокнаде преузети потребне количине соли.

Од понедељка, 9. новембра почеће дистрибуција соли и у месним заједницама: "Цветни трг" у Проте Матеје 36 и "Војислав Илић" у Сазоновој 119, сваког радног дана од 8:00 до 16:00 часова.

Со се користи само за посипање површина ради спречавања поледице, а комунална инспекција ће контролисати чишћење снега са тротоара и других јавних површина. 

[5. Новембар 2009.]

даље///

За бољи физички развој основаца Врачара

za fizicki razvoj1

Стварање најбољих услова за развој и учење врачарских ђака је један од приоритетних циљева политике врачарског руководства. Зато се општина Врачар у октобру ове године укључила у реализацију пројекта "Праћење стања физичких способности деце основношколског узраста", који се спроводи на основу Меморандума о сарадњи који су у фебруару 2009. године потписали Министарство просвете, Министарство омладине и спорта и Републички завод за спорт.

Истраживање процене физичке способности и могућности рекреативног бављења спортом ђака, спровешће се током новембра ове године у основним школама: "Владислав Рибникар", "Краљ Петар II Карађорђевић" и "Светозар Марковић". Циљ овог истраживања, којим ће бити обухваћено 550 ђака, јесте да се сагледа физичка развијеност ђака, да се стање упореди са развојем њихових вршњака у Београду и са европским стандардима. 

[4. Новембар 2009.]

даље///

Оставштина за будућност

ekolibri6

Ученицима основне школе „Краљ Петар II Карађорђевић“ и сарадницима невладиних организација приказан је у општини Врачар образовни еколошки филм „Оставштина за будућност“. 

Чланица Општинског већа Душица Летић је у уводном обраћању истакла да је општина Врачар међу првим општинама у Србији које су препознале значај реализације еколошких програма и развоја свести о неопходности заштите животног окружења. На Врачару је отворен први еколошки вртић у Србији, ту је донет први Локални еколошки акциони план, отворен први информациони центар за питања животне средине „Архус центар“, урађен пројекат за соларну електрану. Мото врачарског руководства је „Еколошки активно“ и премијерна  пројекција овог филма  у општини је и признање досадашњим активностима на заштити животног окружења.

[4. Новембар 2009.]

даље///

Врачарски програм акције Зелени градови Србије

zeleni gradovi2

На Дан чистог ваздуха у вртићу "Гуливер" одржан је врачарски програм акције "Зелени градови Србије". У двориштима свих врачарских вртића засађено је 50 садница листопадног и четинарског дрвећа које су поклонили Министарство заштите животне средине и просторног планирања и Народна канцеларија председника Републике.

После сусрета са децом из вртића и разговора о зеленом, природи, дрвећу, жбуњу и њиховим првим еколошким сазнањима, председница Скупштине Јована Механџић изјавила је да општина Врачар развија свест и популаризује програме о значају заштите животног окружења од деце најмлађег узраста до свих грађана и да је ова акција спроведена на Дан чистог ваздуха једна од таквих едукативних манифестација.

[3. Новембар 2009.]

даље///

Обележен Дан ослобођења Београда у Првом светском рату

polaganje venca2

У спомен на 1. новембар - Дан ослобођења Београда у Првом светском рату на споменик војводи Петру Бојовићу положили су цвеће Бранимир Кузмановић - председник Општине, Мирослав Новаковић - председник подружнице "Војвода Петар Бојовић" Савеза потомака ратника Србије 1912 - 1920 и чланови породице Бојовић. У знак поштовања ратника палих за ослобођење Београда развијена је и застава 7. пука српске војске.

Чланови Општинског већа Ненад Милићевић и Вукота Јакшић примили су делегацију подружнице "Војвода Петар Бојовић" Савеза потомака ратника 1912 - 1920. Чланови делегације честитали су свим грађанима Врачара празник ослобођења Београда у првом светском рату и истакли да  негују традицију српске војске и ослободилачких ратова. 

[1. Новембар 2009.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike