Април 2009

Гости из општина Нови Пазар, Сјеница, Нова Варош и Пријепоље

Гости из општина Нови Пазар, Сјеница, Нова Варош и Пријепоље

Представници општина Нови Пазар, Сјеница, Нова Варош и Пријепоље посетили су данас у организацији Националног демократског института општину Врачар у оквиру студијске посете централним београдским општинама. Предедник Општине Бранимир Кузмановић упознао их је са својим најближим сарадницима, а потом су гости и домаћини разменили искуства о заједничким питањима и проблемима у раду локалних самоуправа, нарочито у областима урбанизма, екологије и заштите животне средине и организације органа локалне власти.

[23. Април 2009.]

даље///

Београд некад и сад

Београд некад и сад

Изложбу фотографија "Београд некад и сад", које су на конкурс ДМ дрогерија послали наши суграђани, отворио је председник Општине Бранимир Кузмановић. Истакао је да је и ова изложба фотографија доказ да познајући прошлост и чувајући традицију можемо да живимо на модеран начин у савременим условима.

Жири који је поводом конкурса ДМ дрогерија изабрао најлешше фотографије старог Београда доделио је награде Даници Игрутиновић за фотографије "Теразије 1930." и "Кафана Албанија" и Вјери Стаменковић за фотографију "Први трамвај у Београду".

 

[22. Април 2009.]

даље///

Васкршње чаролије Деце Врачара 2009

Васкршње чаролије деце Врачара 2009

Организација "Деца Врачара" је уз помоћ градске општине Врачар, старешинства Цркве Свети Сава и Народног универзитета "Божидар Аџија" организoвала традиционално осликавање ускршњих јаја испред Цркве Светог Саве. Ове године деца из предшколских установа "Врачар" и "Змај", Дома за децу без родитељског старања "Драгутин Филиповић Јуса", полазници Креативне радионице НУ "Божидар Аџија", деца смештена на Дечијем одељењу Института за онкологију и радиологију КБЦ Србије и ђаци свих седам врачарских основних школа на отвореном простору су осликавали велике моделе јаја. Васкршње чаролије деце Врачара отворио је председник градске општине Врачар Бранимир Кузмановић са хором ученика ОШ „Свети Сава“.

Кроз традиционалну манифестацију осликавања ускршњих јаја деца Врачара упознају се са хришћанском традицијом и њеним симболима, чувају духовне традиционалне вредности и обичаје нашег народа и исказују сопствену креативност и такмичарски дух.

 

[16. Април 2009.]

даље///

Такмичење „Таленти Врачара“

Такмичење „Таленти Врачара“

НУ „Божидар Аџија“ је у сарадњи са Скупштином општине Врачар и Фондом за талентовану децу Врачара организовао такмичење надарених ђака основних школа са Врачара. 

Завршна манифестација такмичења “Таленти Врачара” одржана је 15. априла 2009. године у присуству великог броја учесника, званица и специјалних гостију из културног живота Београда. 

Водитељ програма је био Миња Субота, а присутнима су се обратили председник општине Врачар Бранимир Кузмановић и директор НУ “Божидар Аџија” Слободан Миливојевић.

У оквиру овог културног догађаја публици су се представили кандидати из области музичке и драмске уметности, отворена је изложба радова ликовне уметности и прочитани су најбољи радови из области литерарног стваралаштва. По завршетку програма чланица Општинског већа Тијана Благојевић је поделила награде. 

 

[15. Април 2009.]

даље///

Равноправност за све

Равноправност за све

У општини Врачар одржана је приредба поводом завршетка пројекта „Промоција инклузивног образовања у основним школама“.

Свечаност је отворио председник градске општине Врачар Бранимир Кузмановић речима: „Мото општинског тима је равноправност за све. Општина Врачар подједнако третира све своје грађане. Идеја „Равноправност за све“ треба да буде у срцима свих грађана и зато настојимо да учимо децу да размишљају на тај начин. Лепо је чути да је пројекат успешно реализован и зато нам је задовољство да вам будемо домаћини“.

Удружење дистрофичара Београда и Центар за развој инклузивног друштва уз финансијску подршку Министарства за рад и социјалну политику Републике Србије, покренули су 2008. године пројекат који је обухватио више општина на територији града Београда. У оквиру пројекта одржане су радионице за ученике и наставнике основних школа о предностима и значају заједничког образовања и дружења све деце без обзира на способности уз паролу „дечије право је право на квалитетно образовање“.

Секретар удружења дистрофичара Београда Срђан Чикара на свечаности је доделио награде за дечије радове на тему „Равноправност за све“, које су ученици израдили у току овог пројекта. Такође је приказан аматерски двадесетоминутни филм који су снимили учесници радионица мобилним телефоном и дигиталним камерама. Свечаност је завршена песмом и игром ученика из више школа са територије града Београда.

 

[15. Април 2009.]

даље///

Трибина локалног тима за безбедност ђака у саобраћају

Трибина локалног тима за безбедност ђака у саобраћају

У општини Врачар одржана је трибина за ученике седмих и осмих разреда врачарских основних школа под називом „Врачар - за безбедност ђака у саобраћају“.

Представник Управе саобраћајне полиције Слободан Радујко упознао је ђаке са радом саобраћајне полиције на пољу превенције саобраћајних незгода у којима учествују моторциклисти: „Циљ је да што више сазнате о понашању у саобраћају, да добро слушате, да се чешће срећемо и разговарамо. Задатак саобраћајне полиције није само да наплаћује казне за прекршаје, већ и да помогне и упути све ђаке у безбедно понашање, како би се смањио број саобраћајних незгода. Децо, водите рачуна о себи, тако чувате и друге. Једна несрећа изазива другу, туђу несрећу“, завршио је своје излагање Слободан Радујко – млађи полицајац наредник.

 

[14. Април 2009.]

даље///

Да нам Врачар заблиста

Да нам Врачар заблиста

Традиционална акција пролећног уређења Врачара почела је у суботу, 11. априла 2009. године, непосредно уочи Београдског маратона.

Председник општине Бане Кузмановић и председница Скупштине Јована Механџић са члановима Општинског већа обишли су екипе комуналних служби и инспектора који су радили на терену од јутра. 

Зелена површина оивичена улицама Мекензијевом, Кнегиње Зорке и Молеровом у потпуности је очишћена и обновљена новим засадом. 

Такође, представници општине Врачар су обишли Метохијску улицу, из које су уклоњене мини депоније, хаварисани аутомобили и уређене мале зелене површине.

 

[11. Април 2009.]

даље///

Са конференције за новинаре о акцији "Трчимо за бебе"

Са конференције за новинаре о акцији

На конференцији за новинаре одржаној у Институту за неонатологију, директорка Института др Нивеска Божиновић Прекајски захвалила се на иницијативи руководећег тима општине Врачар за реализацију пројекта који  запослени у Институту сами нису имали снаге и могућности да покрену и реализују.  Такође је рекла да се добром вољом пројекат развоја и опремања прве српске банке мајчиног млека заиста може и реализовати. Прикупљеним средствима успоставиће се неопходни златни стандард за донорско хумано млеко, чији донори могу бити само мајке које имају вишак млека и које пристану да се подвргну тестирању. 

Видео материјал са конференције за новинаре може се преузети са сајта www.infobiro.tv

[9. Април 2009.]

даље///

Изложба дечијих радова Студија "Змај"

Изложба дечијих радова Студија Змај

У галерији општине Врачар члан Општинског већа Небојша Милићевић и директорка Предшколске установе "Студио за децу Змај" Душанка Тасић отворили су пролећну изложбу дечијих радова, који су посвећени данима Београда, пролећу и предстојећим ускршњим празницима. Изложени су дечији цртеж, акварели и примењени радови.

[9. Април 2009.]

даље///

Конкурс за финансирање пројеката НВО

Конкурс за финансирање пројеката НВО

Председник градске општине Врачар расписао је Конкурс за финансирање пројеката невладиних организација из буџета градске општине Врачар за 2009. годину. Укупан износ средстава планиран за финансирање пројеката је 3.400.000 динара.

[8. Април 2009.]

даље///

Прослава Светског дана Рома

Прослава  Светског дана Рома

Поводом Светског дана Рома Канцеларија за мањине општине Врачар организовала је Свечану академију. Отварајући овај скуп председник Општине Бранимир Кузмановић је истакао да општина Врачар улаже у знање младих суграђана и да је на Врачару основано прво у Србији Удружење студената ромске националности "Компас" које ће подстаћи, уз подршку Општине њихово школовање и стручно усавршавање.

Учесницима Академије обратио се и саветник председника Републике Војислав Брајoвић који је поручио да љубав може да победи све предрасуде о могућем заједничком животу. Тања Ранковић из тима потпредседника Владе Божидара Ђелића,  поручила је да Србија председава Декадом Рома и да је један од приоритета спречавање сегрегације у образовању, јер је знање полуга за побољшање социјално-економског положаја Рома.

 

[8. Април 2009.]

даље///

Трка задовољства за програм „Школа без насиља“

Трка задовољства за програм „Школа без насиља“

У ОШ „Михаило Петровић Алас“ одржана је конференција за новинаре поводом предстојећег Београдског маратона. Трка задовољства на 22. Београдском маратону имаће и ове године хуманитарни карактер, будући да је организована под покровитељством УНИЦЕФ-а, за програм „Школа без насиља“, који промовише сарадњу, толеранцију и фер-плеј односе међу децом у школи, спорту али и код куће. Пријављивање за Трку задовољства ће стајати симболичних 200 динара, који су намењени фонду Програма.

[7. Април 2009.]

даље///

Награђени најбољи студентски конкурсни радови

Награђени најбољи студентски конкурсни радови

Поводом конкурса за редизајн урбаних целина на Врачару, који је организовала општина Врачар у сарадњи са Архитектонским факултетом, главна архитектица Александра Јовановић истакла је да су студенти мастер студија за тему конкурса имали кључне врачарске локације које су битне за традицију Врачара и за будући развој наше општине. Истакла је да су студенти предложили свежа и другачија идејна решења која позивају на промишљање простора Цветног трга, Пијаце "Каленић" и трга код Београдског драмског позоришта. Руководилац мастер студија на Архитектонском факултету Александра Ђукић говорила је о методологији израде конкурсних радова, о томе да су студенти урадили анализу кретања грађана и предложили савремена архитектонска решења.

[7. Април 2009.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike