Мај 2009

Дефиле врачарских малих матураната

Дефиле врачарских малих матураната

Организација „Деца Врачара“ организовала је и ове године већ традиционални дефиле ђака који су управо завршили основну школу. Весела матурантска шетња почела је на тргу испред Београдског драмског позоришта, а затим су мали матуранти Милешевском и Петроградском улицом дошли до зграде општине Врачар, где их је поздравила председница Скупштине Јована Механџић.

„Децо, ви сте данас завршили велики посао у животу, то је период који ћете памтити целог живота. Од данас се припремате за нови, зрелији период живота. Будите вредни, паметни, учите и изаберите занимање и посао који волите и желите. То ће вам бити формула за срећан и успешан живот, а општина Врачар ће вам увек бити подршка на такмичењима и наградиће ученике који освоје максималан број поена на пријемном испиту за средњу школу. Желим вам да се и даље дружите, да добро учите и изаберете професију коју волите“ -поручила је малим матурантима Врачара  Јована Механџић. 

После ватромета златних, сребрних и шарених конфета, мали матуранти продужили су до Цветног трга, где је дефиле завршен.

 

[29. Мај 2009.]

даље///

Европска конференција средњошколаца на Врачару

Европска конференција средњошколаца на Врачару

Годишња скупштина Европске организације средњошколских унија одржава се од 27. до 30. маја ове године у општини Врачар.

Младима се обратила министарка омладине и спорта Републике Србије Снежана Марковић Самарџић која је поручила да млади верујући у себе и схватајући свој значај у друштву кроз заједничке активности могу да промене друштво, нарочито на пољу његове демократизације и модернизације. На сличан начин је формирано Министарство омладине и спорта када су удружења младих заједно са невладиним организацијама 2006. године на један дан блокирали рад Владе са једним захтевом – да добију своје министарство.

У име домаћина скупа, присутнима се обратила чланица Општинског већа Тијана Благојевић која је истакла да су у школама Врачара основани ученички парламенти, да општина Врачар награђује најбоље ученике и прати њихов даљи рад, да успешно ради Канцеларија за младе као и да општина финансира велики број пројеката који промовишу употребу информационих технологија у образовању.

[28. Мај 2009.]

даље///

Недеља спорта за све на Врачару

Недеља спорта за све на Врачару

У ОШ "Краљ Петар II Карађорђевић" отворена је манифестација "Недеља спорта за све", коју је под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину града Београда организовала Асоцијација "Спорт за све". Први пут ове године, традиционални Дан спортског изазова одржаће се током Недеље спорта за све. Присутне је у име општине Врачар поздравила чланица Општинског већа Јелена Ђорђевић која је истакла значај редовног вежбања и неопходност здравог начина живота и пожелела свима леп провод и дружење.

[25. Мај 2009.]

даље///

О транспарентности јавних набавки у општини Врачар

transparentnost javnih nabavki

Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић говорио је на конференцији "Градови без корупције: градови са будућношћу" о електронском систему за управљање јавним набавкама и презентовао софтвер који се примењује у општини Врачар. 

Врачар је прва општина у Србији која је кроз пројекат "Да јавне набавке свима буду јавне" омогућила увид у планирање и извештавање о спроведеним јавним набавкама у електронском облику на веб сајту Општине. 

„Србија би имала највећи бенефит када би све општине примењивале овакав софтвер и имале идентичну базу података, како би грађани могли да упоређују цене за исте услуге и за набавку идентичних роба.

У општини Врачар овакав транспарентан систем је омогућио ефикасан и успешан рад управе, обезбедио је сигурност грађанима да руководство ради у њиховом интересу и остварио увид свим грађанима и организацијама у план јавних набавки који се доноси приликом усвајања буџета и потом омогућио транспарентно извештавање о уговореним ценама и правним лицима којима је посао уступљен“, истакао је Бранимир Кузмановић. 

 

[22. Мај 2009.]

даље///

Поводом скупа „Градови без корупције: градови са будућношћу“

Поводом скупа „Градови без корупције: градови са будућношћу“

Роналд Меклин-Абароа, виши саветник Института Светске банке у Вашингтону посетио је општину Врачар и са председником Општине Бранимиром Кузмановићем разговарао о методама и облицима транспарентности у раду локалне власти у једној од централних београдских општина.

Роналд Меклин-Абароа је један од аутора књиге "Корумпирани градови" и говориће на конференцији "Градови без корупције: градови са будућношћу". Роналд Меклин-Абароа изабрао је да посети општину Врачар како би анализирао и упоредио искустава у сузбијању корупције и упознао се са транспарентним начином рада успешне градске општине. 

Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић упознао је Роналдa Меклин-Абароа са искуствима у раду Кол центра и Услужног центра општине Врачар, као и са специфичним обликом комуникације са грађанима: софтвером за јавне набавке којим је грађанима омогућен увид и извештавање о јавним набавкама на веб презентацији општине. Софтвер за јавне набавке "Е-набавка" је део пројекта општине Врачар "Да јавне набавке свима буду јавне". Врачар је прва општина у Србији која планира јавне набавке у електронском облику што омогућава грађанима увид у трошење њиховог новца за неопходне робе и услуге, убрзава процес набавки и повећава ефикасност рада служби.

 

[21. Мај 2009.]

даље///

Бесплатна правна помоћ угроженим категоријама становника

Бесплатна правна помоћ угроженим категоријама становника

Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић и извршни директор Иницијативе за развој и сарадњу Србија Миодраг Недељковић потписали су Меморандум о сарадњи. Меморандумом је предвиђено да се у просторијама општине Врачар пружа правна помоћ и савети избеглицама, расељеним лицима и локално угроженој категорији становништва на територији општине Врачар.

Правни саветници Иницијативе за развој и сарадњу Србија пружаће  бесплатно правну помоћ сваког уторка од 14:30 до 16:30 у просторијама општине Врачар. Овај облик сарадње и пружања правне помоћи угроженом домицилном становништву је део пројекта "Побољшање економских и социјалних капацитета и јачање продуктивне мреже и укључење у тржиште рада, а нарочито помоћ угроженим категоријама" чију имплементацију финансира Министарство иностраних послова Краљевине Шпаније.

 

[21. Мај 2009.]

даље///

Врачар - равноправни услови за све грађане

Врачар - равноправни услови за све грађане

Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић пустио је у рад у Услужном центру општине Врачар тактилну таблу и индукциону петљу за амплификацију говора. Ова помагала омогућиће слепим и особама са оштећеним слухом да самостално користе услуге Општинске управе и да као грађани који остварују своја права буду равноправни са  другима.

Тактилна табла на Брајевом писму постављена је код улаза у општинску зграду и омогућиће слепим и слабовидим лицима да се информишу о распореду служби, да се самостално крећу кроз општинску зграду и да обављају своје послове.

На пријемном пулту у Писарници, уз помоћ индукционе петље за амплификацију говора омогућена је непосредна говорна комуникација глувих и наглувих особа са општинским службеником.

 

[19. Мај 2009.]

даље///

Обезбеђена средства за прву банку мајчинског млека

Трчимо за бебе

На Београдском маратону одржаном 18. априла председник општине Врачар Бане Кузмановић истрчао је у хуманитарне сврхе полумаратонску трку дугачку 21 километар и 100 метара. Са њим je ову трку истрчао и Јован Армић - члан Општинског већа. 

Хуманитарној акцији врачарског тима придружили су се Данијел Рамадановик - представник Канцеларије за младе општине Врачар и Небојша Миљковић - председник Скупштине станара зграде у Стојана Протића бр. 33, који су истрчали целу трасу маратона од 42 километра и 195 метара. 

Трку задовољства од 5 километара у хуманитарне сврхе истрчали су: Јована Механџић - председница Скупштине општине Врачар, чланице и чланови Општинског већа Тијана Благојевић, Јелена Ђорђевић, Владимир Медаковић, Вукота Јакшић и Ђорђе Беламарић, као и одборници Скупштине Општине Милан Рашковић, Иван Русковић и Богдан Татић, помоћница председника Општине Зорана Смиљанић и директор јавног предузећа за управљање пословим простором  “Пословни простор Врачар” Александар Ђурашиновић. Врачарском тиму придружило се и шесторо лекара, медицинских сестара и техничара са својом децом из Института за неонатологију као и многобројни грађани општине Врачар који су подржали акцију. Врачарски тим претрчао је 195 километара, а циљ ове хуманитарне акције јесте да се куповином претрчаних километара прикупе средства за опремање прве српске банке мајчинског млека, неопходне бебама које се лече у Институту за неонатологију. 

Сви маратони у великим европским градовима, поред тога што су смотре спорта и здравља, негују традицију реализовања хуманитарних акција. Ове године врачарско руководство је успешно реализовало акцију "Трчимо за бебе" и засновало нови програм који се реализује на Београдском маратону. Већ је прикупљено више од 900 хиљада динара, тако да је сигурно да ће један апарат за банку мајчинског млека бити купљен, чиме ће се обезбедити златни стандард у преради мајчинског млека. Акција прикупљања средстава за прву банку мајчинског млека траје до 15. маја 2009. године. Средства се могу уплатити преко сајта www.vracar.rs, а може се послати и СМС на број 1778 за мреже MTS и VIP са текстом поруке Трчимо за бебе. 

Како до финансијских средстава?

Донаторима, љубитељима спорта и свима који брину о здрављу наше деце понуђено је да купе претрчане километре по цени од 10.000 динара плус један динар по метру.

за све потребне информације у вези са начином уплате кликните овде

 

[15. Мај 2009.]

даље///

На Врачару таленат се негује

На Врачару таленат се негује

Јавни час и изложбу ликовних радова Фонда за талентовану децу општине Врачар отворила је у име основача Фонда Тијана Благојевић - чланица Општинског већа. Честитајући младим Врачарцима на њиховом стваралаштву истакла је да је општина Врачар утемељила такав систем рада којим се константно прате вредни, талентовани, успешни млади Врачарци. Те принципе прихватио је и Фонд који кроз креативне радионице обухваћене пројектом "На Врачару таленат се негује" мотивише, профилише и обликује таленте врачарских ђака за даљи рад у школи и у ваншколским активностима.

Председница Фонда за талентовану децу Верица Бранчић представила је искусне педагоге и уметнике који су водили креативне радионице и уручила награде Кости Бизетићу, Луки Вукелићу и Вањи Штулићу, талентованим Врачарцима - полазницима радионица из математике, који су већ по други пут освојили прва места на градском такмичењу из математике.

 

[13. Мај 2009.]

даље///

Споменик Петру Кочићу у Чубурском парку

Споменик Петру Кочићу у Чубурском парку

Градоначелници Београда и Бања Луке -  Драган Ђилас и Драгољуб Давидовић открили су у Чубурском парку споменик српском књижевнику и народном трибуну Петру Кочићу. Свечаности су присуствовали председници скупштина Београда и Бања Луке, представници општине Врачар и бањалучког Завичајног друштва "Змијање".

Идејно решење споменика - фигура ливена у бронзи у слободном простору висока 3,2 метра, рад је академског вајара Драгољуба Димитријевића, професора вајарства на Факултету примењених уметности Београдског универзитета.

 

[12. Мај 2009.]

даље///

Мала матура - велико срце

Мала матура - велико срце

Председник Општине Бранимир Кузмановић и чланице Општинског већа Тијана Благојевић и Душица Летић поздравили су и пожелели добродошлицу ђацима са Косова и Метохије и њиховим врачарским домаћинима. У великој општинској сали ђаци су на позив председника Општине демонстрирали како се води седница и како је бити председник општине, а потом им је Тијана Благојевић говорила о Врачару и његовим знаменитостима.

Ова посета општини Врачар је део програма акције  "Мала матура - велико срце", коју већ четврту годину за "мале матуранте" са Косова и Метохије организује Министарство просвете. Врачарски ђаци угостили су у својим породицама 72 ђака из више места на Косову и Метохији, који ће током вишедневног боравка упознати своје београдске вршњаке и њихов град.


 

[9. Мај 2009.]

даље///

Избори и именовања на седници Скупштине

Избори и именовања на седници Скупштине

Одборници Скупштине општине Врачар констатовали су престанак мандата одборнице Јагоде Јорге, која је поднела оставку. За члана Општинског већа изабран је Данило Глумац, који је на истој седници разрешен дужности председника Управног одбора Центра за физичку културу "Врачар". За новог председника овог Управног одбора именован је Иван Русковић. Одборница Јелена Станић изабрана је за чланицу Савета за односе са верским заједницама, уместо члана Општинског већа Вукоте Јакшића.

Поводом јавног увида у Нацрт плана Генералне регулационе мреже станица за снабдевање горивом, Скупштина се сагласила са спроведеним вредновањем локација, уз примедбу да је потребно и локацију у Јужном булевару у блоку 156-а узети у обзир и унети је у Нацрт плана. Одборници су усвојили и Извештај о раду Јавног правобранилаштва за 2008. годину.

 

[7. Мај 2009.]

даље///

Завршница еколошке акције "Сигурна кућа за птице"

Завршница еколошке акције Сигурна кућа за птице

Поводом еколошке акције у којој су ђаци учили како да дају допринос очувању и заштити животне средине, ученицима се обратила чланица Општинског већа Тијана Благојевић која је истакла да је општина Врачар позната као општина која препознаје важност заштите животне средине будући да је прва општина која је усвојила Локални еколошки акциони план, као и да и даље настоји да учини Врачар најбољим местом за живот како за људе тако и за птице.

 

[6. Мај 2009.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike