Септембар 2009

Подршка и помоћ за врачарске сениоре

susret geronto domacice4

Уочи почетка новог циклуса пројекта „Подршка и помоћ за врачарске сениоре“, председник општине Бранимир Кузмановић са сарадницима разговарао је са геронто домаћицама и врачарским сениорима који су користили њихове услуге.

Истакао је да је Врачар прва општина која је почела са организованим пружањем подршке и помоћи старијим суграђанима, јер је био уверен да људи који су Београду подарили читав радни век заслужују да им се пружи помоћ, како би имали достојанствену и сигурну старост. Такође је изразио захвалност геронто домаћицама за сву љубав и стрпљење које су исказале у свом професионалном раду са старијим Врачарцима, јер зна колико је тешко уз све животне проблеме неговати са осмехом добар дух и наклоност, тако неопходне у овом послу.  

[30. Септембар 2009.]

даље///

За самостално кретање слабовидих и слепих особа

beli stap3

Удружење слепих и слабовидих Србије „Бели штап“ одржало је консултативни састанак поводом реализације пројекта „Наш пут – наше стазе“. Састанку су присуствовали представници институција система Републике и Града које се баве постављањем вертикалне и хоризонталне сигнализације за слепе и слабовиде. 

У име општине Врачар присутне је поздравила помоћница председника општине Снежана Стевановић и истакла: „Општина Врачар је високо одговорна и социјална установа. Брига и пажња руководећег тима је усмерена на стварање равноправних услова за све грађане. У Услужном центру је ове године пуштена у рад тактилна табла на Брајевом писму на којој је представљен распоред свих општинских служби. На тај начин смо омогућили слепим и слабовидим особама да самостално користе услуге Општинске управе. Такође је одштампан „Водич кроз Општину“ на Брајевом писму. Руководство општине ће увек бити спремно да подржи пројекте удружења и организација особа са инвалидитетом.“

 

[28. Септембар 2009.]

даље///

Ухвати енергију

zavrsnica uhvati energiju2

У организацији НВО „Урбана екологија“ и градске општине Врачар одржан је наставак пројекта „Ухвати енергију“. Овај пројекат, финансиран из буџета општине Врачар, намењен је подстицању, промовисању и унапређењу енергетске ефикасности и ширем коришћењу обновљивих извора енергије, са посебним освртом на њихову практичну примену у урбаним срединама.

На тему обновљивих извора и њиховог коришћења у свакодневном животу стручно предавање је одржао др Александар Иванчић, стручњак у овој области, који је истакао значај ефикасности и уштеде енергије, пре свега у процесу индустријске производње, у привреди и транспорту. 

Присутне је поздравила чланица Општинског већа Тијана Благојевић, а уручене су и награде за најбоље радове о могућности употребе обновљивих извора енергије у свакодневном животу.

 

[25. Септембар 2009.]

даље///

Нова учила за основце на Врачару и у Раковици

ucila za osnovce

Четвртак, 24. септембар 2009. године
12:00 часова
ComTrade Technology центар
Савски насип 7 -  Нови Београд

Председник општине Раковица Бојан Милић и председник општине Врачар Бранимир Кузмановић преузеће  2150 „Classmate“ ComTrade MiniBook  рачунара намењених ђацима основних школа. Градска општина Раковица даће на коришћење  рачунаре свим првацима у својој општини, а општина Врачар обезбедила је ове рачунаре за све основце трећег и четвртог разреда. Председник компаније ComTrade Веселин Јевросимовић са сарадницима, демонстрираће употребу ових рачунара као наставног средства у почетним разредима основне школе.

Сви рачунари су специјално дизајнирани за образовне потребе, према захтеву наручиоца уграђен је едукативни и други припадајући софтвер и програми су на српском језику.

[24. Септембар 2009.]

даље///

10. седница Скупштине општине

10. седница Скупштине општине

Нацртом плана детаљне регулације подручја између улица: Господара Вучића, Војислава Илића, Топаловићеве, Крижанићеве, Мис Ирбијеве, Паје Јовановића и Милинка Кушића, који је на јавном увиду до 30. септембра на територији општине Врачар предвиђене су следеће интервенције: изградња нове трасе водоводних инсталација и три нова вода електроинсталација. После образложења члана Општинског већа Владимира Медаковића, Скупштина се сагласила са предвиђеним интервенцијама и подржала спровођење овог плана.

Скупштина је по образложењу Горана Симића - председника Надзорног одбора, усвојила Извештај Надзорног одбора ЈП "Пословни простор Врачар" за период од јануара до јуна ове године. Такође, Скупштина је дала сагласност на Извештај о раду Управног одбора Центра за физичку културу "Врачар" за 2008. годину, који је образложио Данило Глумац - члан Општинског већа.

 

[24. Септембар 2009.]

даље///

Pачунар је ново учило основаца Bрачара и Раковице

Pачунар је ново учило основаца Bрачара и Rаковице

Председници општине Врачар Бранимир Кузмановић и општине Раковица Бојан Милић преузели су 2150 "Classmate" рачунара, које су те општине купиле као ново учило за основце.  Сви рачунари су специјално дизајнирани за образовне потребе, по захтеву општина инсталиран је едукативни софтвер  на српском језику, а ђаци ће имати приступ интернету само за образовне садржаје.

Преузимајући рачунаре, председник општине Врачар Бранимир Кузмановић истакао је да набавком рачунара обе општине показују како се улаже у своју децу, у њихово знање и будућност, јер ће употребом рачунара за образовање наши ђаци бити припремљени за изазове 21. века и равноправни у знању и вештинама са вршњацима из Европске уније.

 

[24. Септембар 2009.]

даље///

Возачима место, пешацима предност

Возачима место, пешацима предност

Општина Врачар  је у сарадњи са Паркинг сервисом и Градским секретаријатом за саобраћај, организовала јавну расправу поводом увођења зонског паркирања у делу Врачара од Улице Књегиње Зорке до Црвеног крста.

На питања и предлоге грађана о решавању проблема паркирања одговарали су: Бобан Ковачевић-генерални директор Паркинг сервиса, Раденко Вуковић-директор у Паркинг сервису и Новица Мићевић из Градског секретаријата за саобраћај. У расправи су учествовали и председник општине Бранимир Кузмановић, а расправу је водила председница Скупштине општине Врачар Јована Механџић.

 

[23. Септембар 2009.]

даље///

За квалитетнији живот најстаријих Врачараца

За квалитетнији живот најстаријих Врачараца

У  организацији Геронтолошког друштва Србије и општине Врачар, одржан је први едукативни семинар: Модернизација услуга заштите старијих особа - ПЕРСОНАЛНИ АСИСТЕНТ, ШТА И КАКО? Учеснике семинара поздравила је помоћница председника општине Врачар, др Снежана Стевановић и истакла да је градска општина Врачар прва у Србији организовала овакву врсту семинара и да је велико интересовање и број пријављених учесника доказ потребе и интересовања за овом врстом услуге.

Семинар је намењен свим професионалцима који раде у јавним установама и цивилним организацијама, а баве се заштитом старијих, али и незапосленим лицима евидентираним у Националној служби запошљавања како би се упознали са способностима, вештинама, задацима и улогама персоналног асистента.

 

[21. Септембар 2009.]

даље///

Брига и подршка за врачарске сениоре

seniori

У понедељак 21. септембра 2009. године, у 10:00 часова, у Његошевој 77 у организацији Геронтолошког друштва Србије и општине Врачар, одржаће се први едукативни семинар: Модернизација услуга заштите старијих особа - ПЕРСОНАЛНИ АСИСТЕНТ, ШТА И КАКО? На семинару ће бити представљен едукативни програм за персоналне асистенте за старије особе.

Позивају се сви Врачарци који су старији од 60 година, живе сами и слабијих су материјалних примања да се позивањем Кол центра на број 360 - 2 - 380  до 1. октобра пријаве за бесплатну помоћ у кући коју пружају геронто домаћице. Помоћ геронто домаћица обухвата: набавку намирница, припрему оброка, помоћ у одржавању личне хигијене, чистоћи стана, помоћ у задовољавању елементарних потреба за кретањем, обављању послова у поштама, банкама и апотекама. Средства су обезбеђена за наредних шест месеци, чиме је омогућена помоћ у кући током зиме, када је због хладноће и поледице и најпотребнија.

[18. Септембар 2009.]

даље///

Очистимо Београд - очистимо Космај

kosmaj4

Организација „Деца Врачара“ под покровитељством Секретаријата за заштиту животне средине, за све заинтересоване ученике основних и средњих школа Београда, организује еколошку акцију чишћења планине Космај.

На четири једнодневна излета, ученици ће имати прилику да своја теоретски стечена знања о екологији и очувању животне средине примене у пракси, као и да се упознају и друже са вршњацима, да се баве фотографијом из области екологије (дечји фото-сафари) и да уче да поштују и чувају животну средину и природне лепоте Београда.

Учешће заинтересоване деце у наведеним активностима је бесплатно а сви заинтересовани могу да се јаве Организацији „Деца Врачара“, Београд, Његошева 77а, тел/факс 011/344-94-84, мобилни 062/255-685 и на e-mail: decavracara@sezampro.rs

[16. Септембар 2009.]

даље///

Деца са пуно дара понос су Врачара

radionice fonda za talentovane4

Фонд за талентовану децу општине Врачар организује уз финансијску помоћ општине, подршку НУ „Божидар Аџија“ и свих основних и средњих школа са Врачара још један у низу пројеката под називом „Деца са пуно дара понос су Врачара“. 

Пројекат је осмишљен у циљу раног препознавања талентоване деце, праћења њиховог рада и развоја, као и афирмације талената. Бесплатне радионице глуме, сликања, вајања и математике пружају талентованој деци могућност да кроз игру, забаву и дружење стичу нова знања, стварају и развијају машту и своје интелектуалне потенцијале. Фонд мотивише полазнике да вредно и успешно раде савременом методологијом рада уз слободу и развој личности детета, путем јавних часова, учествовањем на такмичењима и награђивањем. За све радионице постоји велико интересовање деце и родитеља, тако да се поред сталних полазника сваке године пријави нови број деце. Осам радионица почиње са радом 12.09.2009 и трајаће  3 месеца.

Фонд за талентовану децу позива сву заинтересовану и надарену децу да се укључе у рад радионица од 12. септембра. Пријаве могу попунити у школи, на пријавници НУ ’’Божидар Аџија“ или мејлом на ftdvracar@bozidaradzija.com

[10. Септембар 2009.]

даље///

Лакше до посла

lakse do posla

Градска општина Врачар, у оквиру пројекта  „Лакше до посла“, традиционално и ове године, организује бесплатне курсеве страних језика и рада на рачунару за Врачарце. Циљ пројекта је да се незапосленим Врачарцима омогући стицање додатних вештина и знања која су им неопходна за лакше проналажење посла. Право на похађање курсева  имају свршени студенти са територије Врачара,  којима је потребно усавршавање језика или рада на рачунару и незапослени који су на евиденцији Националне службе за запошљавање, а којима би ово помогло у тражењу посла.

Врачарци који желе додатна знања, за учешће у пројекту "Лакше до посла“  могу се пријавити Кол центру општине Врачар на телефон 360-2-380 до попуњавања места за полазнике курсева.

 

[9. Септембар 2009.]

даље///

Акција Комесаријата за избеглице

Комесаријат за избеглице, у настојању да помогне у збрињавању најугроженијих породица избеглица и интерно расељених лица који живе у приватном (изнајмљеном или сопственом) смештају на територији општине Врачар, упутио је допис са захтевом да општина Врачар достави Комесаријату за избеглице податке о члановима породица избеглица и интерно расељених лица којима је неопходна помоћ као и кратак опис проблема са којима се ове породице сусрећу.

У жељи да што реалније и прецизније објаснимо Комесаријату за избеглице проблеме у којима се налазе избеглице и интерно расељена лица која живе на територији општине Врачар, као и да на тај начин омогућимо породицама да преко Комесаријата за избеглице добију одговарајућу помоћ, молимо Вас да што прецизније попуните формулар који се налази у прилогу.

Овде можете преузети формулар

Рок за достављање попуњеног формулара је 10.09.2009. године.

Попуњени формулар доставите на адресу:

Сазoнова 119

Контакт особа: Родољуб Марјановић

Број телефона: 011/2835 – 588

или на e-mail: r.marjanovic@vracar.rs

[7. Септембар 2009.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike