Октобар 2011

И родитељи се питају

program1

У уторак, 1. новембра 2011. године, у 18:00 часова, у Његошевој 77, државна секретарка Министарства просвете и науке др Тинде Ковач Церовић и председник општине Врачар Бранимир Кузмановић представиће програм „И родитељи се питају“, који ће бити реализован уз сарадњу општине Врачар и Министарства просвете и науке. 

[31. Октобар 2011.]

даље///

Увид у планове детаљне регулације

tribinaurb1

Општина Врачар увек организује презентације нацрта планова детаљне регулације за делове територије општине Врачар. Такође, општина Врачар заснива мишљење које достављају њени органи Комисији за планове града Београда на објективним захтевима суграђана – истакао је Владимир Медаковић – члан Већа, који је са Александром Ивановићем, такође чланом Већа и Александром Јовановић – помоћницом председника општине разговарао са грађанима о предложеним урбанистичким решењима. 

[31. Октобар 2011.]

даље///

Возачима место – пешацима предност

parking1

О регулисању саобраћаја и мерама за решавање постојећег проблема паркирања аутомобила на Неимару са грађанима су разговарали Раденко Вуковић из “Паркинг сервиса” и Новица Мићевић из Секретаријата за саобраћај града Београда, а модератор разговора био је Вукота Јакшић – члан Већа општине Врачар. На Неимару су у саобраћају најугроженија деца која бораве у вртићу “Лепа Витас”, ученици Основне школе “Светозар Марковић” и пешаци у улицама у околини ове школе, а изражен је и проблем недостатка места за паркирање аутомобила. 

[28. Октобар 2011.]

даље///

До средстава за реконструкцију фасаде учешћем на конкурсу

fasade

Општина Врачар позива власнике станова и скупштине зграда да искористе прилику, јер је то једина могућност да их радови на уређењу фасаде њихове стамбене зграде коштају много мање од укупне цене радова. Општина Врачар финансираће максимално 75 одсто цене реконструкције фасаде стамбене зграде скупштинама зграда, које до 1. децембра 2011. године поднесу конкурсну документацију, која се може преузети са нашег сајта или у Услужном центру општине Врачар у Његошевој 77. Фасаде зграда биће реконструисане од 2012. године. 

[21. Октобар 2011.]

даље///

Волонтерска подршка за Врачарце

seniori

Врачарски пензионери проводе време сами, без породица које су далеко или су заузете и немају времена за причу и дружење са старијима. У општини са највећим бројем сениора у Србији, сваки дан се кроз разговор са грађанима упознајемо са положајем и проблемима старих на Врачару. 

[21. Октобар 2011.]

даље///

Нови урбани џеп у Баба Вишњиној улици

dzep5

„Некада је врачарски срез обухватао простране шуме, данас у нашој  градској општини ревитализујемо мале зелене површине. Странци могу да се пријатно изненаде, а Београђани да користе и чувају ове уређене зелене површине, које смо назвали урбаним џеповима.Општина Врачар наставиће са пројектом уређења урбаних џепова, тим пројектом на најољи начин унапређујемо живот на Врачару“ – рекао је Бранимир Кузмановић на скупу поводом завршетка радова.

[20. Октобар 2011.]

даље///

Трка за срећније детињство

ck3

Општина Врачар је подржала хуманитарну акцију „ Трка за срећније детињство“ у организацији Црвеног крста Врачара. Акција је одржана на платоу испред Храма Светог Саве уз присуство ученика врачарских основних школа, пријатеља Црвеног крста, представника Канцеларије за младе општине Врачар и Храма Светог Саве.

[19. Октобар 2011.]

даље///

Обновљен фитнес парк

park2

Један од популарнијих паркова на Врачару и први у којем су постављене справе за вежбање – фитнес парк у блоку код Милешевске број 42, обновљен је после две године. Поправљени су сви делови на  справама за вежбање који су поломљени или су отпали, прилазне стазе су бетониране, а у самом парку за вежбање урађена је комплетна нова подлога и постављене су тартанске плоче. Радове је финансирала општина Врачар, како би омогућила суграђанима да вежбају на сигурним справама на отвореном простору. 

[17. Октобар 2011.]

даље///

Инструктори за оријентацију и мобилност слепих особа

beli stap7

Савез удружења слепих и слабовидих Србије “Бели штап” промовисао је у општини Врачар почетак рада инструктора за оријентацију и мобилност, јер је основни предуслов социјализације слепих и слабовидих особа обука за самостално кретање. “Сви пројекти помоћи особама са инвалидитетом почели су у општини Врачар, ту смо увек имали подршку и помоћ, а потом су се пројекти ширили Београдом и Србијом.” – поручила је Весна Несторовић, председница “Белог штапа”. 

[17. Октобар 2011.]

даље///

Одлучите о имену новог трга на Врачару

trg

На иницијативу грађана, општина Врачар уредила је запуштен простор на углу улица Максима Горког и Његошеве, као модерно дизајнирану јавну површину у форми трга. На свечаности поводом уређења трга, председник општине Врачар Бранимир Кузмановић истакао је да се нада да ће грађани прихватити овај трг као место сусрета и да руководство општине Врачар жели да именује трг у сарадњи са грађанима.

[16. Октобар 2011.]

даље///

Свечани скуп поводом Дана општине

dan opstine16

Поводом 14. октобра – Дана општине одржан је свечани скуп са којег је поруку и честитку Врачарцима упутио председник општине Бранимир Кузмановић. Већ традиционално, председник општине доделио је признања грађанима који су допринели добробити и афирмацији наше општине.

„Сећањем на циљеве Друштва за улепшавање Врачара ми негујемо  традицију врачарске склоности ка лепом, здравом, модерном животу, традицију бриге и рада и за лични и за просперитет наше општине и града.“

[16. Октобар 2011.]

даље///

Стрип уживо

strip2

Један од неформалних програма, организованих поводом Дана општине у сарадњи са Центром за ликовно образовање у Шуматовачкој јесте Стрип уживо. Стриповски облаци су изашли из строгих табли и каишева  и ушли у хол општине Врачар и свако је могао препознати  свог Врачарца као главног јунака.

“Кључна реч и заједнички именитељ наше сарадње је поверење. Стрип је део свакодневице која се кроз тај медиј виспрено и посебним ликовним језиком коментарише читаоцу, ту смо сви ми погледа упртог нагоре ка облачићима док читамо реченице које чине наш живот, и на тај начин можемо да забележимо лепе ствари” – рекла је Весна Богуновић, директорка Центра. 

[15. Октобар 2011.]

даље///

Захвалнице спортским клубовима и спортистима

zahvalnice4

Поводом Дана општине, др Тијана Благојевић – председница Скупштине уручила је су захвалнице спортским клубовима и спортистима за изузетан допринос у области спорта у 2010./2011. години, које им је доделио председник општине. “Ми знамо да су спортисти амбасадори наше земље, у својим дисциплинама постигли сте заиста значајне резултате, освојили једну или више златних медаља на државним и међународним такмичењима и ми Врачарци се поносимо вашим успесима” – рекла је Јелена Ђорђевић, чланица Већа поздрављајући представнике клубова и спортисте. 

[15. Октобар 2011.]

даље///

Боје, светлости, људи

mbm15

„Дан општине Врачар обележавамо негујући традиционалне врачарске вредности – да треба радити на подизању квалитета живота, да треба стварати уметничка дела и примењивати научна достигнућа. Посебно место међу Врачарцима заслужује Мирјана Бобић Мојсиловић, која је и новинарка и књижевница и сликарка, свестрана личност која је дар за општину Врачар. Срећан сам што нову галерију у општини Врачар отварамо изложбом слика Мирјане Бобић Мојсиловић, од којих је она већину насликала управо поводом отварања изложбе посвећене Дану општине“ – рекао је Бранимир Кузмановић, председник општине. 

[13. Октобар 2011.]

даље///

Фанатастичне илуминације Зорана Живковића

zz1

Врачар прославља Дан општине организујући стручне и уметничке скупове, јер стваралаштво у култури даје идентитет једној општини. Изузетно ми је задовољство што вечерас представљамо фантастику нашег најпревођенијег писца Зорана Живковића, његове књиге су заиста фантастичне. Вечерас ће Врачару наши гости поклонити један имагинарни мост маште и стваралаштва – поручио је Бранимир Кузмановић.

[12. Октобар 2011.]

даље///

Ревитализација објеката модерне архитектуре

tribina1

Поводом реконструкције зграде општине Врачар и петогодишњице реализације програма „Да лепше изгледа“, а поводом Дана општине Врачар, организован је округли сто на тему: Реконструисање и реновирање објеката модерне архитектуре на Врачару. 

Покренули смо програм „Да лепше изгледа“ како бисмо помогли нашим суграђанима у остваривању њихове законске обавезе – обнове фасада стамбених зграда. Желели смо да подигнемо квалитет њиховог живота, као и да учинимо Врачар лепшим – рекао је Владимир Медаковић, члан Већа на округлом столу.

[11. Октобар 2011.]

даље///

О старим врачарским кафанама

kafana3

О називима старих кафана, о људима који су се у њима дружили и кафанама као стецишту јавног живота на некадашњем Врачару говорио је др Видоје Голубовић. Истакао је да је прва кафана у Београду основана 1522. године, а потом се кафана до 1940. године развијала као једна од најзначајнијих институција политичког, културног и јавног живота. У кафанама су одржавани сајмови књига, ту је основана прва београдска берза,зазвонио први београдски телефон, у некима су пре подне радиле и прве школе, изводиле се позоришне представе, прва опера у Београду изведена је у кафани. Београд је 1913. године имао 212 кафана, а 1936. радило је у Београду 883 кафане, хотела и ресторана. 

[11. Октобар 2011.]

даље///

Општина Врачар прославља 14. октобар – Дан општине

dan opstine

Одборници Скупштине општине Врачар су одлучили да 14. октобар буде Дан општине Врачар. Тога дана одржан је први збор Друштва за улепшавање Врачара, које је крајем 19. и у првој половини 20. века значајно допринело преображају врачарске општине и Београда у модеран град. Бројни знани и незнани предузимљиви Београђани су поведени вредностима грађанског света и жељом за модернизацијом, улагали као чланови  Друштва знање, новац и труд да би се Врачар развио као модерна варош. Бавили су се решавањем комуналних питања, водили бригу о лепом и пријатном изгледу свога краја, засадили дрвореде, помагали талентоване ученике и подизање школа.

У спомен на предузимљивост и љубав према Врачару, коју су исказивали чланови Друштва за улепшавање Врачара, установљен је датум његовог оснивања за Дан општине, који се и ове године обележава и прославља. 

[10. Октобар 2011.]

даље///

Још један успех Фонда за талентовану децу

fond za talentovanu decu1

На 46. дечијем октобарском салону су изложена три рада полазника радионице сликања и цртања Фонда за талентовану децу.

Константин, Матеја и Владимир Вучковић старији су један од другога само по минут, а већ у другом разреду основне школе њихови цртежи су одабрани између 3.000 приспелих радова и изложени на тако значајној манифестацији.

[7. Октобар 2011.]

даље///

Поклон првацима школе “Душан Дугалић”

dugalic10

Прваке основне школе “Душан Дугалић” поздравила је председница Скупштине др Тијана Благојевић, на приредби коју су прваци  школе организовали поводом првог месеца свог школовања.”Општина Врачар увек ће вам помоћи у школовању, данас ћемо вам у овој веселој атмосфери уручити поклоне које су припремили општина Врачар, град Београд и Сосијете женерал банка и који ће вам користити у првим данима школовања” – поручила је првацима др Тијана Благојевић.

[6. Октобар 2011.]

даље///

Обновљена фасада на згради која је споменик културе

zlokovic7

Фасада зграде у улици Интернационалних бригада, коју је за своју породицу пројектовао познати архитекта Милан Злоковић, реконструисана је средствима из пројекта општине Врачар „Да лепше изгледа“.

Изузетно је задовољство нас из општине Врачар што смо допринели очувању и обнови фасаде куће Злоковића, која је споменик културе. Сигурно је да на Неимару има још зграда које треба обновити, јер су део наше архитектонске баштине. Позивам власнике тих зграда да конкуришу у програму „Да лепше изгледа“, јер као што се види ми из општине Врачар заиста и урадимо послове које смо уговорили и обећали“ – поручио је председник општине Бранимир Кузмановић. 

[5. Октобар 2011.]

даље///

У спомен песнику Васку Попи

popa8

Oпштина Врачар негује постављање спомен плоча на  домове истакнутих стваралаца који су својим делом обележили епоху у којој су живели. Задовољство нам  је да у сарадњи са  Министарством културе постављамо спомен плочу  на згради у којој је 40 година живео један од најмаштовитијих и најкреативнијх Врачараца – песник Васко Попа. Волим његову песму „Пре игре“, нарочито стихове „Ко се не разбије у парампарчад, ко остане читав, и читав устане, тај игра“ – истакао је Бранимир Кузмановић, председник општине Врачар. 

[4. Октобар 2011.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike