Децембар 2011

Новогодишњи пакетићи за децу из дома Јуса

jusa2

Уочи новогодишњих празника чланица Већа Јелена Ђорђевић и члан Већа Небојша Милићевић, обрадовали су децу из Дома „Драгутин Филиповић Јуса“ поклонима за новогодишње празнике. Разноврснe играчке, слаткиши,  игрице, прибор за цртање и сликање унели су радост и смех у њихов Дом. 

[28. Децембар 2011.]

даље///

Усвојен буџет за 2012. годину

sov7

Скупштина општине усвојила је буџет за 2012. годину. Председник општине Бранимир Кузмановић је говорећи о програмима који се планирају општинским буџетом за наредну годину истакао да иако ће 2012. година бити кризна у светској економији, општина Врачар ће наставити са реализацијом програма које грађани желе. Т о су програми  којима се ствара бољи живот за све грађане, као што су  „Да лепше изгледа“ - уређења фасада, улаза и дворишта  и програм „За безбедније лифтове“. Наставиће се са улагањем у школе и из буџетских средстава и из средстава донација, јер је циљ да најмлађи Врачарци буду припремљени за све изазове 21. века. 

[27. Децембар 2011.]

даље///

Вече ромске културне баштине

pfond2

Фонд за талентовану децу општине Врачар је у сарадњи са Министарством културе организовао Вече ромске културне баштине. Програм је настао као резултат реализације пројекта „Љубав ромска – Војмос е Роменго“, када је током три месеца четрдесет талентованих глумаца и плесача заједно вежбало и међусобно се упознало. Овај пројекат је значајан јер је допринео неговању културне традиције Рома, очувању њиховог идентитета, спајању различитости, развоју толеранције и разбијању предрасуда међу младима. 

[24. Децембар 2011.]

даље///

Празници на филму

kinooko4

Уочи новогодишњих и божићних празника у серијалу „Све димензије филма – Врачарско филмско око“ приказаће се циклус филмова који за тему имају управо празнике на филму. „Диван живот“ режисера Френка Капре је први из тог циклуса. После пројекције, писци Даница Николић и Периша Перишић разговарали су са модератором разговора Јеленом Ђуровић о његовом филмском  изразу, типичним ликовима које уз племенитост карактерише и индивидуално деловање у друштву. Покренуте су и теме о значају уметничког филма и уметничке поруке у временима кризе, пријему и утицају те поруке, креативности филмског и сваког другог израза. „Умри мушки“ је следећи филм који ће бити приказан 14. јануара 2012. године.  

[23. Децембар 2011.]

даље///

Ја сам супер, буди и ти!

ja sam super10

„По девети пут у општини Врачар додељене су награде матурантима који су имали највише бодова када су се уписали у средње школе. Ово је вече за привилеговане, а међу њима сам и ја, јер сам имао могућност да донесем одлуку о награђивању најбољих врачарских ђака. Такође, вечерас сам у друштву познатих лекара, професора универзитета, инжењера, јер знам да ћете ви то постати за неколико година. Ми на Врачару ценимо знање и умеће, ви сте ове награде заслужили, ваши родитељи се поносе вама. Увек се сетите да су знање и умеће једини производ који ће моћи да се продаје у 21. веку“ – поручио је најбољим врачарским ђацима председник општине Бранимир Кузмановић. 

[22. Децембар 2011.]

даље///

Новогодишња изложба Троје

troje5

„Општина Врачар јесте сервис грађана у решавању њихових свакодневних потреба, али ми смо уверени да је за бољи живот потребан свакодневни сусрет са креативним, са уметничким делима. Преуредили смо и отворили наше галерије, вечерас  грађанима честитамо празнике уметничким делима професора једне од најпознатијих уметничких школа –Центра за ликовно образовање из Шуматовачке“,  рекао  је Александар Јовановић помоћник председника општине  на отварању изложбе „Троје“.

[21. Децембар 2011.]

даље///

Грађани иницирали постављање рециклажног острва

recycl1

У улици Краља Милутина испред бројева 3 и 7 председник општине Бранимир Кузмановић, координаторка еко тима удружења грађана Србија у покрету Марија Ристић и заменик генералног директора ЈКП „Градска чистоћа“ Владимир Раца са ђацима ОШ „Владислав Рибникар“ промовисали су прво рециклажно острво за чије постављање су грађани покренули иницијативу. Зорана Смиљанић – помоћница председника истакла је да ова еколошка акција вероватно није од великог значаја за нашу планету, али јесте за ђаке и грађане из улице Краља Милутина и за општину Врачар. 

[20. Децембар 2011.]

даље///

Сибирски брест у вртићу Гуливер

brest4

Чланови већа Вукота Јакшић и Небојша Милићевић су у сарадњи са члановима Покрета горана Врачара и уз подршку  ЈКП Зеленило- Београд засадили сибирски брест у дворишту вртића Гуливер. Овом садњом започета је акција Покрета горана Врачара „Посади и ти своја три дрвета“, током које ће бити засађено око 90 садница у врачарским предшколским установама и двориштима основних школа.

[14. Децембар 2011.]

даље///

Сусрети са врачарским сениорима

seniori1

Уз чај, кафу и колаче и пројекцијом музичког ремек дела „Певајмо на киши“ настављени су сусрети са врачарским сениорима. Циљ општине Врачар јесте да старијим суграђанима пружи подршку у свакодневном животу и да им омогући да се сретну са вршњацима, пријатно проведу време и погледају филм који је уврштен у класична дела светске кинематографије. 

[12. Децембар 2011.]

даље///

О нацртима урбанистичких планова

skupstina3

Скупштина општине је поводом Нацрта плана Детаљне регулације за блокове између улица Жичке, Бранка Крсмановића, Кајмакчаланске и Дравске предложила да објекти у Голубачкој улици који су планирани за зону становања, буду ниже спратности, односно да њихова максимална спратност буде приземље, пет спратова и поткровље.  

[10. Децембар 2011.]

даље///

Политички трилер и трилери политике

koko1

Врачарско кино око настављено је пројекцијом филма “Манџуријски кандидат”. После пројекције филма  - о политици, о филмском изразу и стварном животу, о манипулацији у доба хладног рата и данас разговарали су војни аналитичар Александар Радић и филмски редитељ Дејан Зечевић, а модератор разговора била је Јелена Ђуровић – саветница председника општине Врачар. 

[10. Децембар 2011.]

даље///

Позивамо вас на врачарско Кино око

kino

Телевизијско „Кино око“ била је веома гледана и утицајна емисија. После емитовања филма, у студију су стручњаци и уметници разговарали о порукама филма, а које су истовремено биле значајне за тадашње друштво.

Општина Врачар покренула је у новембру некомерцијални пројекат „Врачарско кино око“. Желимо да после пројекције филма са грађанкама и грађанима разговарамо о темама које приказани филм провоцира. Циљ „Врачарског кино ока“ је да се води дебата о утицају и друштвеним дометима филма и медија на области политике, уметности, стила живота… 

[9. Децембар 2011.]

даље///

Научимо знаковни језик

szj1

Поводом Међународног дана људских права организација глувих Београда организовала је испред зграде општине Врачар манифестацију “Знакуј”. Врачарци, са којима је био и председник општине Бранимир Кузмановић, имали су прилику да се упознају са основама знаковног језика глувих суграђана, који у комуникацији користи 30.000 људи у Србији. Манифестација “Знакуј” је завршница пројекта Организације глувих Београда, који је подржала и општина Врачар, а који је имао за циљ да се учењем знаковног језика победе баријере у комуникацији.  

[9. Децембар 2011.]

даље///

Не дај на себе – не дај на друге

zajedno3

Удружење грађана Заједно – заједно и општина Врачар организовали су у парку код споменика војводи Бојовићу промоцију локалног активизма у борби против насиља над женама. Циљ ове промоције је да се развија свест о потреби борбе против насиља, да грађанке и грађани размишљају о могућностима отпора. Немој да чекаш да се понови, не постоји разлог да трпиш насиље, не треба због деце да ћутиш, саслушај, дигни глас, бори се у име оне која се плаши да говори јер трпи насиље – поруке су са флајера који је дељен у парку, а бројни грађани су се активно укључили и написали су сопствене поруке против насиља.

[9. Децембар 2011.]

даље///

Јавни позив за лицитацију за продају јелки и бадњака

jelke

Комисија за доношење одлука о манифестацијама на територији градске општине Врачар расписала је други јавни позив за учешће на лицитацији за доделу локација за продају новогодишњих јелки и бадњака.

 

[9. Децембар 2011.]

даље///

Драги камен Србије

dragi kamen1

Вечерас ћемо захваљујући изложби коју су организовали Гемолошко друштво Србије и општина Врачар научити нешто ново о природним богатствима Србије и уживати у лепом, уникатном накиту. Драго ми је што је ово прва изложба примењене уметности која се одржава у новој галерији општине Врачар – рекла је помоћница председника општине Александра Јовановић на отварању изложбе накита од драгог камена. Бојана Милојевић из Гемолошког друштва Србије истакла је да су изложбе и предавања један од начина едукације о природним богатствима Србије, да је организовано више од 100 изложби и предавања уз сарадњу са стручњацима и ентузијастима који се баве племенитим минералима и драгим камењем. 

[8. Децембар 2011.]

даље///

О књизи Капија Балкана

kapija balkana1

Општина Врачар и издавач Стубови културе представили су књигу Светлане Велмар Јанковић „Капија Балкана“. Члан Већа Небојша Милићевић истакао је да је Светлана Велмар Јанковић написала и књигу о Врачару, као претходницу ове књиге о Београду. „Општина Врачар обележава традиционалне вредности и афирмише историјско наслеђе, зато смо данас поносни што у нашој општини представљамо најновију књигу Светлане Велмар Јанковић којом нас  она уводи у причу о историји Београда” – рекао је Небојша Милићевић. 

[7. Децембар 2011.]

даље///

Преступна година

film3

Филм “Преступна година” режисера Мајкла Роуа награђен је на прошлогодишњем Фестивалу ауторског филма наградом “Александар Саша Петровић”. Поводом откривања спомен плоче великану српске кинематографије Александру Петровићу, у сали општине Врачар приказан је награђени филм, а затим се о филму “Преступна година” раговарало са режисером филма.

[4. Децембар 2011.]

даље///

Инклузивно образовање особа са инвалидитетом

tribina5

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом Саветодавно тело за особе са инвалидитетом при Кабинету градоначелника Београда и ђачки парламенти београдских средњих школа одржали су трибину на тему: Инклузивно образовање особа са инвалидитетом.

Учесницима трибине обратио се председник општине Врачар Бранимир Кузмановић који је рекао да општина Врачар ствара услове да особе са инвалидитетом буду самосталне и равноправно укључене у свакодневни живот. „Оспособили смо персоналне асистенте и геронто домаћице за пружање услуга особама са инвалидитетом, прилагодили јавне просторе њиховим потребама и сада се залажемо за што боље образовање, јер је то предуслов укључивања у друштвене активности“. 

[2. Децембар 2011.]

даље///

Спомен плоча Александру Саши Петровићу

spomen ploca5

Спомен плочу култном редитељу српске кинематографије Александру Саши Петровићу, открили су председник општине Врачар Бранимир Кузмановић и аустралијски редитељ  Мајкл Роу. Спомен плоча је постављена на иницијативу Друштва за улепшавање Врачара, на  згради у Новопазарској улици 43, у којој је живео Александар Петровић, а рад је академског вајара Зорана Малеша. 

[1. Децембар 2011.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike