Април 2012

Инфомап – шетња улицама Врачара

infot3

Реализација пројекта „Инфомап – шетња улицама Врачара“ је пример како општина Врачар ефикасно реализује добре иницијативе и ствара бољи живот на општини. На овим специјалним инфо таблама може се прочитати кратак историјат свих назива улице у којој је табла постављена, ту су фотографије и биографије личности по којој је улица названа, као и мапа околних улица са обележеним знаменитостима и споменицима културе. Сви текстови су на српском и енглеском, тако да је и странцима омогућено да се оријентишу и сазнају интересантне податке из историје нашег главног града – рекао је председник општине Бранимир Кузмановић. 

[30. Април 2012.]

даље///

Поводом јубиларног рођендана нашег суграђанина

sto

„Велико ми је задовољство и част што имам привилегију да честитам овако редак јубилеј и упознам суграђанина који плени и задивљује својом енергијом и оптимизмом“ - рекао је председник општине Бранимир Кузмановић честитајући Ђорђу Лупшићу стоти рођендан у његовом дому. 

[30. Април 2012.]

даље///

Пројекат „Врачарски брисачи“

brisaci4

Центар за интеграцију младих и ЈУКОМ, под покровитељством општине Врачар, почели су са реализацијом пројекта „Врачарски брисачи“. Циљ пројекта је да се помогне вредним и социјално угроженим младим људима који остварују приход перући шофершајбне и путничка возила. Општина Врачар обезбедила је и средства за потребну опрему, као део програма подршке социјално угроженим категоријама становника, одржана је краћа обука о правилима понашања, добили су идентификационе картице. Остаје нада да ће возачи позитивно реаговати на овај пилот пројекат, да ће и возачи и „врачарски брисачи“ бити пристојни, солидарни и друштвено одговорни и да ће се овај пројекат проширити и на друге пунктове на територији општине Врачар. 

[29. Април 2012.]

даље///

Тамичење талентованих врачарских ђака

nubal2

Седмо такмичење талентованих врачарских ђака одржава се у Народном универзитету „Божидар Аџија“. Учествују ђаци из свих шест врачарских школа који се такмиче у четири дисциплине: за најбољи литерарни рад, за најбољи ликовни рад, најбољи музички и позоришни наступ. Ликовни радови су изложени у галерији „Божидарца“, а награде најбољима представници општине Врачар уручиће 4. маја. 

[27. Април 2012.]

даље///

Спортски реквизити за врачарске вртиће

biser5

За све врачарске вртиће опшштина Врачар набавила је нове струњаче, лопте, полигоне, шведске клупе, козлиће, чуњеве и другу опрему која ће деци предшколског узраста омогућити да се безбедније и креативно друже кроз вежбање и игру. „У нашим вртићима су изузетни васпитачи, а општина Врачар набавком ових реквизита помаже да наша деца живе здраво и да се физички правилно развијају“ – рекао је председник општине Бранимир Кузмановић који је са члановима Већа посетио вртић „Бисер“. 

[27. Април 2012.]

даље///

Симбол моје школе

simbol4

Заједно смо радили два месеца и данас када су изложени најбољи радови драго ми је што смо успели да вас мотивишемо да предложите симболе ваше школе који ће вас додатно зближити и развити осећање припадности школи. У акцији „Симбол моје школе“ својим ликовним радовима учествовало је више од 100 ученика свих шест врачарских основних школа, а за најбоље радове гласало је више од 4.500 ученика. Победничком тиму сваке школе поклонићемо мајице са одштампаним симболом за који је гласало највише ученика“ – истакла је др Тијана Благојевић, председница Скупштине обраћајући се ђацима из свих врачарских школа. 

[26. Април 2012.]

даље///

Нови сајт о Врачару

vv1

По узору на велике европске градове, овај портал замишљен је као место промоције културе, уметности, гастрономије и што је најважније Врачараца и врачарског духа. Овај портал ће се развијати, све више заинтересованих ће комуницирати и добијати информације, рекла је Јелена Ђуровић – саветница за културу председника општине на промоцији новог портала о општини Врачар, који је непрофитан и некомерцијалан, а чије постављање је помогла општина Врачар. 

[25. Април 2012.]

даље///

Прво враћање национализоване имовине у Србији

rest2

Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић уручио је кључ потомцима власника национализованог пословног простора – Гордани и Радомиру Васићу, а потом је директор ЈП „Пословни простор Врачар“ Михаил Самофалов са њима потписао записник о примопредаји локала у улици Цара Николаја Другог бр. 88. На тај начин је враћена национализована имовина у својину наследника некадашњих власника, а на основу првог решења о враћању имовине које је донела Агенција за реституцију. 

[24. Април 2012.]

даље///

Зонски систем паркирања на Неимару

zona3

Од данас се на Неимару примењује зонски систем паркирања са временским ограничењем од три сата. Пробни период је до 10. маја, до када ће контролори обавештавати и упознавати кориснике са новим системом. До 10. маја потребно је да станари и предузећа набаве повлашћене паркинг карте.

Драгољуб Ђаконовић – градски секретар за саобраћај рекао је да је зонски систем паркирања један од начина за ублажавање проблема са паркирањем у Београду. Од 2008. године  увођењем зонског система за паркирање дуплиран је број паркинг места, овом новом зоном на Неимару обележено је и обезбеђено нових 2350 места за паркирање.

[23. Април 2012.]

даље///

Роман „Расцепи“ Горана Милашиновића

rascepi2

Поводом Светског дана књиге, роман „Расцепи“ Горана Милашиновића представили су Иван Радосављевић – уредник у издавачкој кући „Стубови културе“ и аутор романа. Иван Радосављевић је истакао да су неке теме као намењене одређеним писцима, тако је и роман „Расцепи“ написан по истинитом догађају. Пет младих научника били су 1958. године у Институту за нуклеарне науке „Винча“ случајно изложени смртоносној дози зрачења и по први пут у историји медицине њима је у Француској пресађена костна срж. Роман „Расцепи“ је узбудљива прича, на више нивоа нарације, а аутор успева да задржи неизвесност и да читалац без даха чита роман. 

[23. Април 2012.]

даље///

Врачарски сусрети сениора

sen

Сусрети сениора у сали општине Врачар настављени су дружењем уз чај, кафу, колаче и пројекцију филма „Апартман“. По завршетку ове романтичне филмске комедије из шездесетих година прошлог века у којој глуме Џек Лемон и Ширли Меклејн, сениори су наставили дружење и разговор у галерији општине Врачар. 

[23. Април 2012.]

даље///

Врачарци трчали за бебе

trka9

На јубиларном Београдском маратону одржана је велика завршница врачарске хуманитарне акције Трчимо за бебе. Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић претрчао је полумаратон – 21.100 метара за два сата и два минута и тако постао најбржи председник општине у Србији. Трчимо за бебе подржали су учешћем на Београдском маратону  кандидат за председника Србије и председник Демократске странке -  Борис Тадић, мр Божидар Ђелић, помоћник градоначелника Београда Александар Шапић, бројни чланови врачарског тима. Међу учесницима акције Трчимо за бебе били су Небојша Миљковић који је трчао маратонску трку, најближи сарадници председника општине Јован Армић и Александар Јовановић који су као и председник општине трчали полумаратон. 

[22. Април 2012.]

даље///

Јабука за СМС на 1778

jabuka1

Уочи Београдског маратона, на Каленић пијаци пропагирана је врачарска хуманитарна акција „Трчимо за бебе“. Грађанима су дељене јабуке – симбол здравља и живота уз позив људима добре воље да пошаљу СМС на број 1778 -текст поруке Трчимо за бебе и да допринесу куповини нове опреме за лечење беба на Институту за неонатологију.

"Првом акцијом Трчимо за бебе опремили смо Банку хуманог млека у Институту за неонатологију и то је једина таква банка на простору од Словеније до Црног мора. Данас поклањамо јабуке – најздравији fast food и позивамо грађане да нам се придруже у нашој хуманитарној акцији. Београдски маратон јесте празник спорта и здравља, ми желимо да постане и празник хуманости и да сакупимо средства за набавку савремених апарата за лечење беба – поручио је Бранимир Кузмановић" – председник општине Врачар. 

[21. Април 2012.]

даље///

Врачар – мој зелени кутак

zeleni kutak

Врачар – мој зелени кутак је такмичарска акција којом се позивају грађани Врачара да конкуришу за најлепшу залену површину, цветни балкон или прозор. Циљ ове акције јесте да се позову грађани да озелењавањем и маштовитим цветним аранжманима „врате природу у град“, да допринесу стварању здраве животне средине, лепшег Врачара и бољег живота на нашој општини. 

[21. Април 2012.]

даље///

Филмско око

oko

На Врачарском филмском оку завршен је серијал „Избори на филму“ пројекцијом филма „Ратне магле“, документарног филма који приказује виђење рата у Вијетнаму у периоду када је министар одбране САД био Роберт Макнамара. По завршетку пројекције, на тему избора, етичности политике, политичке ироније и сатире са Срђаном Ћешићем – аутором култних серијала „Никад извини“ и „Из непознатих разлога“ разговарала је уредница и водитељка  Врачарског филмског ока Јелена Ђуровић. 

[20. Април 2012.]

даље///

Спомен плоча Оскару Давичу

oskar3

На згради у којој је живео књижевник Оскар Давичо у Хаџи Продановој 4 данас је откривена спомен плоча. „У овој земљи се бурно живи, често и брзо заборавља. Ми Врачарци знамо да знања, науке, уметности, напретка друштва има једино када се познаје култура и историја једног друштва, када потомци уважавају дела својих предака. Поносни смо што су у нашем окружењу живели људи који су својим делом обележили епоху, један од њих је Оскар Давичо. Свој књижевни опус почео је  као надреалиста, да би их својим речима и снагом емоција све надмашио. Желим ђацима суседне гимназије и свим другим младим Врачарцима да имају толико креативне снаге, маште и емоција, колико их има у литаратури Оскара Давича, рекла је Мирјана Ђорђевић - заменица председника општине на откривању спомен плоче. 

[12. Април 2012.]

даље///

Зашто трчимо за бебе?

kzn1

Поводом врачарске хуманитарне трке „Трчимо за бебе“ на јубиларном 25. Београдском маратону, у Институту за неонатологију одржана је конференција за новинаре. 

„Желимо да помогнемо и бебама и лекарима Института, претрчаћемо више од 200 километара и надам се „продајом“ километара прикупити довољно средстава за набавку најмање 30 пулсних оксиметара. И ове године претрчани километри се купују само преко сајта општине Врачар, средства се прикупљају и слањем СМС на број 1778 за све мреже уз текст Трчимо за бебе. Београдски маратон је врхунска спортска манифестација. Спорт и хуманост иду заједно, нашом акцијом Трчимо за бебе доприносимо да Београдски маратон буде и празник хуманости“ – рекао је Бранимир Кузмановић.

[11. Април 2012.]

даље///

Пролећно уређење Врачара

uredjenje2

Пролећног уређења Врачара нема без сарадње грађанки и грађана, општинских и градских комуналних служби. Ми то радимо традиционално, успешно, уредимо све локације које нам грађани предложе. Чист и уредан Врачар, то је захтев грађана. На Врачару има доста кућних љубимаца, највише паса. Уз њих наша деца расту, са њима се играју, сви смо ми у школи учили да је пас најбољи човеков пријатељ. Наши кућни љубимци су наша радост, шетње са њима побољшавају здравље старијих суграђана, деца се уче да буду одговорна и да чувају и хране своје псе. 

[7. Април 2012.]

даље///

Свечаност на Светосавском платоу

aprilbg1

„Драги Врачарци и Београђани, срећан вам празник дечијег смеха и радости. Ми у општини Врачар и граду Београду добро комуницирамо са грађанима, знамо шта је стварно потребно нашем граду, зато ми заиста и стварамо бољи живот. Ми градимо Београд да би наша деца имала будућност. Трчали смо за бебе на Београдском маратону 2009. и основана је прва Банка хуманог млека, ове године поново трчимо за бебе. Желимо да новим савременим апаратима опремимо Банку млека у Институту за неонатологију, придружите нам се на Београдском маратону у акцији Трчимо за бебе“ – рекао је Бранимир Кузмановић поздрављајући грађане окупљене на Светосавском платоу. 

[7. Април 2012.]

даље///

О изборима на филму

foko1

Пројекцијом филма „Кандидат“ настављен је циклус Врачарског филмског ока посвећен изборима на филму. По завршетку пројекције о теми „Модерна кампања – шта су неопходни зачини?“ са Вуком Ћосићем – врсним стручњаком за дигиталне стратегије који има велико искуство и у политичким кампањама, разговарала је Јелена Ђуровић – сарадница председника општине. 

[6. Април 2012.]

даље///

Маскенбал у ОШ „Синиша Николајевић“

mask3

Ђаци Основне школе „Синиша Николајевић“ и деца из вртића Предшколске установе „Врачар“  данас су се играла маскенбала. Уз помоћ одраслих направљени су костими и тако маскирана у ликове из прича и стрипова, деца су се играла у вртићу и школи и прошетала улицама Врачара. 

[5. Април 2012.]

даље///

Васкршње чаролије деце Врачара

carolije2

Удружење Деца Врачара и ове године организовало је већ традиционалну манифестацију „Васкршње чаролије деце Врачара“. И ове године су ђаци свих основних школа, из врачарских обданишта, деца из Дома „Драгутин Филипшовић Јуса“ и полазници радионица Фонда за талентовану децу осликавали мега јаја. 

[5. Април 2012.]

даље///

Трећи Сајам образовања

sajam10

„Тешко је по завршетку основне школе знати чиме желите да се бавите целог живота. Са друге стране, врло је важно да изаберете занимање које волите, јер не само што ћете неколико година учити предмете битне за ваше будуће занимање, ви ћете то и радити читавог радног века. Већ сте разговарали са професорима и родитељима о вашем будућем занимању, сигурно сте гледали сајтове средњих школа, сада имате шансу да разговарате о ономе што вас брине или о ономе што вас интересује о вашем будућем занимању“. 

[5. Април 2012.]

даље///

Деца се поново играју и уче у одмаралишту на Шупљој стени

sstena16

„Поносни смо и радујемо се што се овде поново чује дечија граја и смех, што је општина Врачар обновила ово одмаралиште. Седамдесетих година прошлог века је председник општине Врачар Рајко Мачковић имао визију и наша општина је саградила ово одмаралиште. Ми смо га данас обновили, намерно смо сачували некадашњи унутрашњи изглед и распоред, да вас док сте овде подстакнемо да се више дружите, да учите из књига и комуницирате непосредно, а не мобилним телефонима. Шупља стена вам је потребна због чистог ваздуха, због здравља, да се више играте напољу и да се касније радосно сећате заједничког боравка на Шупљој стени. Зато сам срећан што ће наше одмаралиште на Шупљој стени од данас бити пуно деце, а обновићемо и врачарско одмаралиште у Брусу“ – рекао је ђацима врачарских школа и другим гостима председник општине Бранимир Кузмановић. 

[4. Април 2012.]

даље///

Изложба слика Томислава Петровића

izlozbatp9

„Изложбе еминентних стваралаца као што је Томислав Петровић потврда су афирмације наше галерије, нашег уверења да је култура неопходни део бољег живота какав стварамо за грађане Врачара и Београда. Томислав Петровић је и драгоцен сарадник Фонда за талентовану децу Врачара и ми му се захваљујемо на времену, знању и креативности које је посветио нашој деци“ – рекао је Владимир Медаковић, члан Већа на отварању изложбе слика у галерији наше општине. 

[4. Април 2012.]

даље///

Водич кроз креативни драмски процес

vodic

Вечерас ће у општини Врачар бити представљен Водич кроз креативни драмски процес. Водич је резултат пројекта Драмска едукација за интеркултурно учење, који финансира Европска унија кроз програме подршке цивилном друштву. Водич се може преузети са адресе www.bazaart.org.rs 

[3. Април 2012.]

даље///

Седница Скупштине

skupstina13

Одборници Скупштине на последњем заседању у овом мандату усвојили су Информацију о јавној безбедности на територији општине Врачар у 2011. години. У дискусији је истакнуто да је на Врачару најнижа стопа криминалитета у Београду, да је већ седму годину настављен тренд смањења броја извршених кривичних дела уз истовремено повећање процента расветљених кривичних дела, тако да је наша општина задржала статус најбезбедније градске општине.

[3. Април 2012.]

даље///

Уметници Шуматовачке за „Трчимо за бебе“

izlozbatzb10

У парку Војводе Бојовиће одржана је продајна изложба слика и накита талентованих уметника из „Шуматовачке“. Приход од продаје уметничких дела намењен је акцији „Трчимо за бебе“.

Поред суграђана, изложбу су посетили градоначелник Драган Ђилас и министар рада и социјалне политике Расим Љајић.  Куповином уметничких дела подржали су акцију „Трчимо за бебе“, председника општине Банета Кузмановића и његов тим који ће 21. априла трчати за бебе на Београдском маратону.

[2. Април 2012.]

даље///

Градоначелник са врачарским сениорима

seniori2

Врачарски филмски понедељак намењен је сениорима. Тада се сретну пријатељи и познаници који уз чај, кафу и колаче гледају најпопуларније филмове снимљене половином прошлог века, то су филмови који су били популарни у доба њихове младости. Данас је врачарске сениоре изненадио градоначелник Драган Ђилас, који је поздравио Врачарце и пожелео им да се пријатно друже у сали општине Врачар и да уживају у филму снимљеном по драмском комаду „Пигмалион“. 

[2. Април 2012.]

даље///

Плато Ђоке Вјештице

stb5

На рођендан Студија Б, плато испред Београђанке на којем је и фонтана „Врело живота“, назван је Плато Ђоке Вјештице. Таблу сећања постављену поред фонтане открили су удовица Ђоке Вјештице – Нада Вјештица и директор и главни уредник Студија Б Александар Тимофејев. 

[1. Април 2012.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike