Април 2013

Васкршња честитка врачарских ђака

vskr

Најлепши модели ускршњих јаја, које су сликали врачарски ђаци и предшколци, изложени су у холу општине Врачар. Манифестацију „Васкршње чаролије деце Врачара“, на којој су деца сликала и учила како се боје ускршња јаја и ове године организовало је Удружење „Пријатељи деце Врачара“ у сарадњи са општином Врачар.

[30. Април 2013.]

даље///

Врачарски сениорски биоскоп

sen1

Филмом Алфреда Хичкока „Невоље са Харијем“ настављен је циклус филмова у врачарском сениорском биоскопу уз кафу, чај, колаче и дружење после пројекције.  

[29. Април 2013.]

даље///

Пролећно уређење Врачара

uredjenjel4

У традиционалној акцији „Пролећно уређење Врачара“ данас смо радили заједно са грађанима из Авалске 3, 5 и 7. Придружио сам се са својим тимом да уредимо и улепшамо ово двориште и да дамо пример другима како се брине о свом кутку Врачара. Грађани су пријавили више од 50 локација које треба уредити. Пролећно уређење Врачара трајаће током маја уз интензиван рад комуналних и инспекцијских служби – рекао је председник општине Врачар Бранимир Кузмановић. 

[27. Април 2013.]

даље///

Врачар – мој зелени кутак

zeleni kutak

Врачар – мој зелени кутак је такмичарска акција којом се позивају грађани Врачара да конкуришу за најлепшу залену површину, цветни балкон или прозор. Циљ ове акције јесте да се позову грађани да озелењавањем и маштовитим цветним аранжманима „врате природу у град“, да допринесу стварању здраве животне средине, лепшег Врачара и бољег живота на нашој општини.  

[26. Април 2013.]

даље///

Васкршње дечије чаролије

carolije4

Удружење „Пријатељи деце Врачара“ организовало је и ове године традиционалну манифестацију „Васкршње чаролије деце Врачара“. „У сусрет великом празнику, Христовом васкрснућу, драга децо имате прилику да кроз игру, уз четкице и боју искажете своју машту, насликате све што сте замислили, што волите и што вам се допада. Будите сигурни у себе, задовољни и тада ће дело бити ваша слика у огледалу. Потрудите се, играјте се бојама и идејама, a ауторе најлепше осликаних јаја чекају заслужене награде“, истакла је Мирјана Хрваћанин чланица Већа градске општине Врачар приликом отварања манифестације.

[25. Април 2013.]

даље///

Сајам образовања

sajam2

Сајам образовања организује по трећи пут врачарска Канцеларија за младе, јер ми Врачарци посебно стварамо услове за лакше, боље, лепше учење у складу са интересовањима. За мале матуранте и њихове нешто млађе другаре сада је време да донесу једну од одлука које могу утицати на њихов даљи живот – а то је коју ће средњу школу уписати. Циљ Сајма образовања јесте да помогне у одлучивању, да информише и подржи основце у одлуци коју ће струку изабрати. Питајте све што вас интересује, разговарајте, треба да храбро и самоуверено кренете у свет одраслих – поручила је чланица Већа Мирјана Хрваћанин.

[25. Април 2013.]

даље///

О псу луталици и псу домаћем љубимцу

kinol4

Кинолог Војске Србије капетан Срђан Милентијевић одржао је јавни час у Чубурском парку ученицима врачарских школа. Са ђацима је разговарао о томе шта урадити, а да се не зарати са псом и учио их како пси реагују на непознатог човека, како треба да се понашају када непознати пас залаје на њих, како се препознаје болестан пас. „Пери руке после сваког додира са псом, охрабри себе и не показуј страх ако се плашиш паса, ако бежиш пас може помислити да си његов плен, пусти пса да те оњуши и не гледај га у очи“ – причао је капетан Милентијевић радозналим врачарским ђацима од којих већина има пса као кућног љубимца. 

[25. Април 2013.]

даље///

О дискриминацији жена на тржишту рада

sto1

Удружење „Заједно заједно“ реализујући програм за унапређење положаја жена и родну равноправност организовало је округли сто на тему вишеструке дискриминације жена на тржишту рада и запошљавања.

Овим пројектом започета је јавна дебата и заговарање увођења конкретних мера које ће вишеструко дискриминисаним женама пружити заштиту, подршку и побољшати њихов положај приликом запошљавања. 

[24. Април 2013.]

даље///

Вече филмске музике ромских уметника

koncert11

Канцеларија за националне мањине окупља велики број младих сарадника, који ће нам вечерас извести диван програм. Поздрављам све пријатеље ромског народа, све људе који раде на инклузији Рома у наше друштво, све вас људе добре воље који ћете вечерас учествовати и уживати у програму који следи. У име председника општине Врачар упућујем „Врачарско хвала“ директорки музичке школе „Војислав Вучковић“ Светлани Кукољ за вишегодишњу подршку раду наше Канцеларије за националне мањине – рекла је чланица Већа Мирјана Митровић. 

[23. Април 2013.]

даље///

Почиње пролећно уређење Врачара

prolecno

Са првим сунчаним данима почиње и традиционална акција пролећног уређења Врачара. Сада је право време да се и грађани укључе у ову акцију, да учине нешто за себе и за бољи живот на Врачару. 

Од данас, грађани могу на телефон Кол центра општине Врачар 360-2-380 или на адресу kolcentar@vracar.rs да пријаве када и где ће изнети старе ствари које су за отпад, да пријаве локације сада запуштених малих зелених површина које треба уредити. Треба пријавити и локације старих, хаварисаних, нерегистрованих аутомобила, запушених сливника, треба пријавити сваки комунални неред који ће удруженим радом комуналних предузећа и инспекцијских служби бити уклоњен. 

[19. Април 2013.]

даље///

Позив за уградњу снегобрана

krov

Председник градске општине Врачар донео је одлуку којом се упућује јавни позив скупштинама и саветима зграда на Врачару ради суфинансирања радова на уградњи „снегобрана“. 

Циљ позива је пружање помоћи грађанима за  финансирање радова на уградњи „снегобрана“ на крововима стамбених зграда, на који начин би обезбедили безбедност пролазника испред њихових стамбених зграда у снежним условима. Рок за достављање пријава је 15. септембар 2013. године. 

[19. Април 2013.]

даље///

Игра боје и форме

izl3

Веома нас је обрадовала иницијатива сликара Мирослава Колунџије да у галерији општине Врачар отвори самосталну изложбу слика „Игра боје и форме“. Дуго пратимо његов сликарски и примењени рад, препознајемо га по колориту и радујемо се његовом сликарском експерименту. Ми смо у општини Врачар и отворили овај изложбени простор јер знамо колико су Врачарци специфични по знању, умећу и таленту. Управо нам је  био циљ  да омогућимо презентацију стваралаштва, да уметност буде део свих наших активности и део нашег свакидашњег живота, јер без културе нема просвећеног и успешног живота – рекла је чланица Већа Мирјана Митровић. 

[18. Април 2013.]

даље///

Обавештење о правима избеглих из Хрватске

oib

У Народним новинама објављена је Одлука о стамбеном збрињавању повратника – бивших носитеља станарског права изван подручја посебне државне скрби. Овде можете преузети: текст одлуке и обавештење. Такође, до краја маја је могуће прибавити Особни идентификациони број (ОИБ), а обавештење о начину прибављања ОИБ-а можете преузети овде.

[18. Април 2013.]

даље///

Јавни позиви избеглим и интерно расељеним лицима

pomoc izbeglima

Повереништво за избеглице Градске општине Врачар, на основу одобрене помоћи Комесаријата за избеглице Републике Србије расписује Јавни позив за пријављивање најугроженијих домаћинстава избеглица и интерно расељених лица на територији Градске општине Врачар за доделу пакета помоћи у храни.

Рок за подношење пријава са потребном документацијом је  25. април 2013. године.

[17. Април 2013.]

даље///

Нова филмска пројекција

sen

Култним филмом Мерилин Монро „Седам година верности” настављен је циклус филмова у врачарском сениорском биоскопу уз кафу, чај, колаче и дружење после пројекције. 

[15. Април 2013.]

даље///

Оглас за одржавање манифестација

tezge

Комисија за доношење одлука о манифестацијама градске општине Врачар расписала је оглас за спровођење поступка за одређивање корисника локације за одржавање манифестација на територији градске општине Врачар, на платоу испред Храма Светог Саве, у периоду од 1. до 14. маја 2013. године. 

Рок за подношење пријава за учешће у поступку за одређивање корисника локације за одржавање манифестација на територији градске општине Врачар је 7 дана од дана објаве огласа на огласној табли и интернет страници градске општине Врачар, односно последњи дан за подношење пријава је 16. април 2013. године.

[9. Април 2013.]

даље///

О урбанистичкој регулацији мреже пијаца

pijaca2

Представници Урбанистичког завода и ЈКП „Градске пијаце“ представили су на јавној презентацији  Нацрт плана генералне регулације мреже пијаца на простору генералног плана Београда. Руководилац овог пројекта Зоран Солујић истакао је да план регулише просторе београдских пијаца до 2021. године, а да ће његова реализација зависити од расположивих финансијских средстава и изградње велетржнице. Простор “Каленић” пијаце је значајан јавни простор, који треба концептуално дугорочно усавршити као вишенаменски. Превасходно, овај простор треба да има функцију зелене пијаце са могућношћу повременог уклањања тезги ради његовог коришћења као слободног јавног простора и неопходно је решити проблем паркирања. Планира се изградња ниског објекта са локалима у садашњој Вишкој улици (приземље и спрат), који би био удаљен од зграде општине и солитера у Курсулиној 22 метра и изградња подземне гараже на три нивоа. Један ниво подземне гараже био би у функцији пијаце као место за доставу робе, а два нивоа би биле гараже– истакао је Солујић. 

[9. Април 2013.]

даље///

Краљевство поезије 2013.

takmicenje

Чувајући успомену на глумачку легенду Петра Краља наша општина у сарадњи са „Атељеом 212“ први пут организује Општинско такмичење ученика основних и средњих школа у рецитовању. Свима нам је сувише драга и блиска успомена на Петра Краља, зато смо желели да наше сећање буде активно, да буде живо, да у њему учествују млади. Можда и ви данас ухватитите ту искру стваралаштва коју је ухватио Петар Краљ, он је био глумац на кога треба да се угледате и човек који може да вам импонује. Чувајући успомену на глумца Петра Краља, ми истовремено говоримо колико је култура важна у развоју једног друштва – рекао је председник општине Бранимир Кузмановић на отврању овогодишњег „Краљевства поезије“.

[6. Април 2013.]

даље///

О промени Статута града Београда

skupstina4

Одборници Скупштине су у начелу подржали промене Статута града Београда и указали да је потребно омогућити фискалну децентрализацију утврђивањем процента од укупних јавних прихода које град Београд оствари као јединица локалне самоуправе на територији те општине. Такође је истакнуто да је потребно Статутом града Београда предвидети да градска општина има право јавне својине на покретним и непокретним стварима, а посебном одлуком Скупштине града Београда се може ближе регулисати поступак остваривања тих права. Предложене су и друге измене које би омогућиле ефикасније остваривање и повећање надлежности градских општина, а ради унапређења услуга које управа градских општина пружа грађанима. 

[4. Април 2013.]

даље///

Изложба Асоцијација и функција

izlozba6

Данас смо се посветили инсталацијама младих  ауторки Маријане Поповић и Милене Марковић у нашем галеријском простору, који је и намењен дружењу стваралаца и свих Врачараца. Лепо и корисно, уметност у сваком дому, савремени дизајн као непходан у свакдневном животу  и асоцијације на догађаје и вредности које су обележиле савремену уметност, то је одлика изложбе коју вечерас отварамо – рекла је чланица Већа Александра Јовановић.

[4. Април 2013.]

даље///

Трком за бебе до пулсних оксиметара

inst3

Велико је задовољство када помогнете и покажете бригу, солидарност и љубав онима који су најосетљивија група у друштву, а то су превремено рођене или болесне бебе. Трком за бебе на Београдском маратону 2009. године омогућили смо почетак рада Прве банке мајчиног млека у Институту за неонатологију, прошле године смо прикупили средства и сада уручујемо Институту 10 пулсних оксиметара. Институт има врсне, стручне лекаре и пожртвоване медицинске сестре којима је неопходна савремена опрема. Ми нисмо ангажовали буџетска средства, већ смо прикупили донације. Данас позивам све људе добре воље да се придруже акцији Фонда Б92 и општине Врачар, да се укључе у Битку за породилишта – рекао је председник општине Врачар Бранимир Кузмановић поводом уручења донације општине Врачар и Фонда Б92. 

[2. Април 2013.]

даље///

Биоскоп за сениоре

seniori

Наши старији суграђани уживали су у филму „Празник у Риму“, романтичној комедији коју су шездесетих година прошлог века гледали у београдским биоскопима. Уочи филма послужени су већ традиционалним послужењем – чајем, кафом и колачима, а после филма већина је погледала и изложбе у галерији и холу општине Врачар. 

[1. Април 2013.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike