Мај 2013

Поводом Светског дана без дуванског дима

smk4

Данашњој манифестацији поводом Дана без дуванског дима претходила је реализација пројекта у две врачарске основне школе, чији је циљ био превенција  болести зависности и едукација о болестима које изазива дувански дим. Данас, у сарадњи са Институтом за јавно здравље „Батут“, Домом здравља Врачар, у сарадњи са др Зорицом Плавшић и ученицима ОШ „Светозар Марковић“ желимо да утичемо на што већи број грађана да живе здраво, да заштите себе и породицу од дуванског дима – рекла је председница Скупштине др Тијана Благојевић о обележавању дана без дуванског дима на Врачару. 

[31. Мај 2013.]

даље///

Седница Скупштине

skupstina3

Одборници Скупштине општине Врачар предложили су измену градске одлуке о држању домаћих животиња, чиме су уважили оправдане захтеве грађана да се детаљније регулише обавеза власника паса и мачака приликом извођења кућних љубимаца на јавне површине. Запрљаност јавних површина јесте комунални проблем који треба решити не само ангажовањем комуналних предузећа која су задужена за хигијену, већ и власника кућних љубимаца. Циљ измена које су предложене јесте развијање осећаја личне одговорности власника кућних љубимаца за одржавање хигијене на јавним просторима у Београду. 

[30. Мај 2013.]

даље///

Пријатељство – партнерство

saj1

На Сајму организација цивилног друштва, чија је овогодишња тема била “Пријатељство – партнерство”, градска општина Врачар приказала је пројекте невладиних организација који су финансирани из буџета општине у 2012. години. На самом штанду је показано како се развијало партнерство и пријатељство са члановима Удружења “Бели штап”. 

[29. Мај 2013.]

даље///

Еко фото и стваралаштво младих

izlozbe3

Изложба фотографија „Еко фото 2013” и изложба о стваралаштву младих део су пројеката чију реализацију подржава општина Врачар. Наши приоритети су подстицање младих да се кроз радионице укључе у иноватвне пројекте, да развијају креативност и стичу допунска знања у областима које их интересују, да им узори буду наши велики научници Михаило Пупин, Милутин Миланковић, Никола Тесла. Такође, наш приоритет је и здраво животно окружење, развој свести о значају екологије, а уметничка фотографија је запис о томе каква нам је животна средина и позив да допринесемо њеној заштити – рекла је чланица Већа Јелена Ђорђевић поводом отварања две изложбе „Еко фото  2013” Центра за фото таленте и изложбе о стваралаштву младих „Снове о будућности остварујемо данас” Савеза проналазача Србије.

[28. Мај 2013.]

даље///

Дефиле малих матураната

defile4

Дефиле малих матураната свих седам основних школа Врачара, који организују Удружење “Пријатељи деце” Врачара и градска општина Врачар одржан је по седми пут. Уобичајеним путем од Београдског драмског позоришта, Цара Николаја II, Петроградском и Његошевом улицом, ђаци су у разнобојним мајицама са обележјима школа дефиловали до школског дворишта ОШ „Владислав Рибникар“. Ту су их поздравили Драги Величковић – председник „Пријатеља деце“ и чланица Већа Мирјана Хрваћанин. 

[24. Мај 2013.]

даље///

Хиљаду људи, хиљаду ћуди

fond8

Премијера представе „Хиљаду људи, хиљаду ћуди“ резултат је успешне тромесечне радионице коју је организовала Фондација за таленте општине Врачар, као саставни део пројекта „Спајалица“. Пројекат је спој културног стваралаштва ликовне и драмске уметности младих талената из свих основних школа са Врачара. Задатак је био да заједничким тромесечним радом у радионицама дођу до финалног продукта - представе. Деца „глумци“ су дело „Стилске вежбе“ Рејмона Кеноа својом маштом, музичким сценама и уметничком креативношћу претворили у  праву представу коју су сами назвали „Хиљаду људи, хиљаду ћуди“. За то време су деца „сликари“ осмишљавали сценографију и костиме за јавни наступ својих другара – истакла је председница Фондације за таленте Верица Бранчић.

[22. Мај 2013.]

даље///

50 година у музици – вече Корнелија Ковача

kovac3

О музици Корнелија Ковача говоре његове композиције, његови текстови, пријатељи и поклоници. Желим да Вам у у име општине  Врачар честитам јубилеј – 50 година у музици и да Вам у у знак сећања и поштовања поклоним успомену на вечерашњи концерт – тим речима обратио се председник општине Бранимир Кузмановић Корнелију Ковачу на почетку  вечери којом је  Корнелије Ковач у општини Врачар обележио 50 година у музици. 

[20. Мај 2013.]

даље///

Врачарска палета различитости

paleta3

У Чубурском парку одржана је прва креативна радионица из пројекта „Врачарска палета различитости“. Удружење „Бели штап“ окупило је младе Врачарце на ликовној и спортској радионици, као местима креативно проведеног слободног времена. Уз палете смештене на трави деца су цртала и бојила, а потом се играо ластиш -некада популаран, а садашњој деци нова и непозната игра. Удружење „Бели штап“ ће током лета у сарадњи са партнерским организацијама организовати у природи више скупова, на којима ће своје спортске и уметничке способности практиковати деца и одрасли различитог узраста, здравственог стања и интересовања. Један од циљева ових програма јесте укључивање особа са инвалидитетом у игру и стваралаштво и међусобно упознавање, како би могле равноправно да се укључе у друштвени живот. 

[18. Мај 2013.]

даље///

Спомен плочa Михаилу Валтровићу

ploca4

Михаило Валтровић је био  професор, академик, прави научник. Све што је започео живи још и данас, то нам је доказ колико је био напредан и учен. Часопис који је основао – Старинар још се објављује, истраживао је по Виминацијуму – то тeк данас постаје значајно археолошко налазиште, поставио је правила музеологије. Ми знамо да нације које заборављају своје великане немају будућност. Спомен плочом желимо да  сачувамо успомену на људе који су својим стваралаштвом означили епоху у којој су живели и желимо да млади сазнају за њих – рекао је председник Општине Бранимир Кузмановић који је са Оливером Валтровић – унуком познатог научника, открио спомен плочу на згради у Дубљанској 12. 

[18. Мај 2013.]

даље///

Нова библиотека на Врачару

ipec4

Врачар је средиште науке и знања, има најобразованије становнике. Свака библиотека је ризница знања, зато општина Врачар подржава оснивање нове библиотеке и истраживачког центра у ИПЕКу –интернационалном, пословном, едукативном и културном центру  - рекла је чланица Већа Мирјана Хрваћанин на свечаности поводом отварања нове библиотеке. 

[17. Мај 2013.]

даље///

Tранзиција од општег ка личном

izlozba5

На Врачару живи много стваралаца, људи чија су животна мисија наука и уметност, наша жеља и јесте била да галерија буде место за разговор, за добре идеје, да будемо интелектуално средиште. Карактеришу нас жеља за променом, за бољим, савременим, за новим технологијама и наравно потреба за савременим уметничким изразом. Сви знамо колико су мали буџети за културу, сада када су други затворили врата, ми смо широм отворили наша, јер знамо да се само уз знање, стваралаштво и уметничку имагинацију може успети у 21. веку и зато је транзицијае права тема за нашу галерију рекла је чланица Већа Александра Јовановић на отварању изложбе слика и скулптура Маје Ракочевић Цвијанов. 

[16. Мај 2013.]

даље///

Таленти Врачара

talenti5

Општина Врачар подстиче талентоване ђаке и зато је покренула пројекат „Таленти Врачара“. Желимо да вас подстакнемо да се бавите стваралаштвом, уметношћу, честитам свим победницима у различитим категоријама и знајте да ће вас ваша општина увек подржавати на путу талента и успеха – рекла је чланица Већа Мирјана Хрваћанин, која је у име општине Врачар уручила награде талентованим врачарским ђацима. 

[15. Мај 2013.]

даље///

Сусрети врачарских сениора

sen

Пројекцијом култног филма „Сабрина“ настављен је циклус филмова у врачарском сениорском биоскопу уз кафу, чај, колаче и дружење врачарских сениора. 

[13. Мај 2013.]

даље///

Нова фонтана на Цветном тргу

fontana

Нека вода потекне из камена – те речи и ударац чекићем архитекте Светислава Тодоровића, једног од оснивача Ложе Европа, означили су почетак рада нове фонтане на Цветном тргу назване „Код сировог камена“.

Са Цветног трга потекле су многе иницијативе за лепши Врачар и бољи живот наших суграђана, ту је било и седиште Друштва за улепшавање Врачара, чију традицију рада за добробит града ми данас настављамо. Вода и камен су симболи живота и вечности, захваљујем Регуларној великој ложи Србије на поклону – фонтани која уноси воду и светлост на Цветни трг , рекао је председник општине Врачар Бранимир Кузмановић.

[11. Мај 2013.]

даље///

Рециклирај баш, покажи шта знаш

recikliar bas6

Општина Врачар усвојила је Локални еколошки акциони план још 2007, а 2009. године је у сарадњи са „Октопусом“ испред своје зграде поставила прву рециклажну машину у Србији – птицу робот.Подржавамо рециклажне радионице, као шти је данашњи „Рециплет“ јер се кроз њихове садржаје ђаци уче како се штити животно окружење и стичу свест о неопходности чувања природе и рециклирању – рекла је чланица Већа Мирјана Хрваћанин.

У дворишту ОШ „Душан Дугалић“ срели су се ученици основних и специјалних школа, који су кроз игру правили макете рециклажних мобилних скулптура – играчака и на тај начин вежбали креативне и моторичке способности и такмичили се ко ће направити најмаштовитији модел. Најуспешније решење биће изабрано кроз Фејсбук кампању. 

[10. Мај 2013.]

даље///

Сертификат општини наклоњеној филму

sert1

Српска филмска асоцијација свечано је уручила првих 12 сертификата општинама, градовима, јавним предузећима и министарству који су увели процедуре и стандарде за издавање дозвола за снимање и пружање професионалних услуга филмској и телевизијској индустрији, односно који су испунили критеријуме програма развоја пословног окружења наклоњеног филмској и ТВ продукцији - „Film friendly“ . Сертификат је у име општине Врачар примила Јелена Ђорђевић, чланица Већа. 

[10. Мај 2013.]

даље///

Да се Холокауст не заборави и никад не понови

da se ne zaboravi10

Поводом Дана Европе и Дана победе над фашизмом организовали смо у сарадњи са Српско јеврејским певачким друштвом  интерактивни јавни час „Да се никад не заборави – Холокауст – да се никад не понови“. Циљ овог часа је да чујете како се бори против предрасуда, како се развија толеранција и поштовање за различитост култура, вера, обичаја и традиције.Данашња Европа саздана је на темељима победе над фашизмом у Другом светском рату, а развијала се као мултикултурална  трговинска, монетарна унија до данашње Европске уније – рекла је председница Скупштине  др Тијана Благојевић основцима и средњошколцима Врачара.

[9. Мај 2013.]

даље///

Врачарска палета различитости

stap2

Општина Врачар је подржала различите пројекте Удружења „Бели штап“, од обуке за самостално кретање до прошлогодишње „Врачарске палете различитости“. Поносни смо што су у овај пројекат укључени људи различитог узраста, образовања, здравственог стања. Врачарска палета различитости постаје симбол равноправности у различитости, симбол уметничке креативности, слободе и хуманости и желимо да овогодишња палета прошири број учесника и да нас уједини у дружењу и стварању – рекао је заменик председника општине Александар Ивановић на конференцији којом је најављен почетак овогодишњег пројекта „Белог штапа“ и општине Врачар. 

[8. Мај 2013.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike