Октобар 2014

Пластичну амбалажу носимо на рециклажу

eko3

Удружење Пријатељи деце организовало је у сарадњи са Предшколском установом „Врачар“ и основним школама „Светозар Марковић“ и „Јован Миодраговић“ еколошку акцију „Не пластичну кесу, носи платнени цегер“. Чланица Већа Тамара Трипић поручила је деци да увек треба чувати природу, бавити се екологијом, да су овакве акције добар начин да поуче и своје вршњаке и старије како се чува чисто животно окружење и да ће их општина Врачар увек подржавати у акцијама којима се промовише здрава и уредна околина, јер је то део бољег живота на нашој општини.

[31. Октобар 2014.]

даље///

Сениорима од срца на дар

konc7

Желим вам пријатно вече уз програм који је припремила Канцеларија за националне мањине, срећна сам што су и у публици и међу извођачима програма учесници свих генерација, тако да ћемо заједно обележити завршетак месеца посвећеног сениорима – поручила је председница Скупштине др Тијана Благојевић. Затим су солисти, хорови, оркестри и фолклорне групе извели разноврстан програм из културне традиције националних мањина које живе на Врачару.

[29. Октобар 2014.]

даље///

25. на Врачару посвећен сервисима подршке

nb1

Октобарски „25. на Врачару“ отворио је важно питање сервиса подршке грађанима и грађанкама на локалном нивоу које организују невладине организације и јединице локалне самоуправе. О овој теми разговарало се на округлом столу „Сервиси подршке грађанима и грађанкама – локална перспектива“ који је Канцеларија за равноправност полова градске општине Врачар реализовала у сарадњи са Удружењем грађана Заједно заједно. Фокус разговора био је на оним услугама и сервисима које локална самоуправа реализује, односно може да реализује, а не потпадају под њене обавезне надлежности.

[25. Октобар 2014.]

даље///

Књига о доброти Бранке Веселиновић

knjiga5

Уочи Београдског сајма књига, глумица Бранка Веселиновић представила је „Књигу о доброти“, коју је приредила од најлепших дечијих цртежа и песама, стихова Љубивоја Ршумовића, Пере Зупца, Душка Трифуновића и сопствених стихова посвећених племенитости, доброти, животној радости. У представљању „Књиге о доброти“ учествовале су глумице Рада Ђуричин и Мирјана Вукојичић и сликар Петар Тодоровић.

[22. Октобар 2014.]

даље///

Посета најстаријем народном хероју

sbn4

Београдска општина Врачар је заједно са Општинским одбором СУБНОР на примерен начин обележила 70 година ослобођења Београда у Другом светском рату. У знак сећања на све београдске илегалце и борце против фашизма положeнo je цвеће на споменик народном хероју Нади Пурић, одржана је свечана седница ОО СУБНОР посвећена јубилеју борбе против фашизма и ослобођењу Београда. Данас смо посетили народног хероја Велимира Радичевића, који је живот посветио револуционарном покрету, борби против фашизма и Војсци Југославије, односно јачању одбрамбене моћи земље. У јуну је напунио 100 година и најстарији је народни херој, говорио нам је о својим саборцима, предратним, ратним и послератним догађајима и сусретима – истакао је председник општине Бранимир Кузмановић.

[21. Октобар 2014.]

даље///

Јубилеј ОШ „Светозар Марковић“

svet1

Највећа услуга коју можете учинити једној земљи није зидање монументалних грађевина, већ одлично образовање – тим речима је директор ОШ „Светозар Марковић“ Драги Лукић почео свечану академију у част шест деценија од оснивања њихове школе. Прослављајући шест деценија рада школе, ми славимо и будућност пред нама, надајући се да ћемо ускоро бити у реновираној и дограђеној школској згради – рекао је Драги Лукић. Директор школе доделио  је захвалнице председници Скупштине општине др Тијани Благојевић, председнику општине Бранимиру Кузмановићу, представницима градских и републичких институција и донаторима. Затим је уследио атрактиван програм, у којем су гледаоце на 60 година подсетили глумци Бранко Цвејић, Светозар Цветковић, хор и драмска секција Школе. Истакли су најкарактеристичније догађаје – од идеја Светозара Марковића, пионирске заклетве, дизел музике, ратова деведесетих година и успеха садашњих генерација ђака школе.

[20. Октобар 2014.]

даље///

Изложба посвећена бразилско српском пријатељству

br3

Културна асоцијација Београда је у сали наше општине организовала изложбу слика „Бразилско српско пријатељство.“ Изложба је организована поводом гостовања у Србији еминентног бразилског сликара Фернанда Антонија Навискаса. На изложби су излагали и српски сликари – Катарина Шекуларац и иконографи Михајло Војиновић и Јелена Рајић. У присуству представника амбасаде Бразила и председника општине Врачар Бранимира Кузмановића, изложбу је отворио представник Културне асоцијације Београда Милинко Јеловац, а затим је Фернандо Навискас у емотивном говору захвалио на гостопримству и истакао како је открио српско сликарство у манастиру Студеница, на овој и другим изложбама које је посетио, упознао добре људе и видео лепе градове и природу.

[18. Октобар 2014.]

даље///

Поводом годишњице ослобођења Београда

subnor6

Општина Врачар је у сарадњи са Општинским одбором СУБНОР Врачара обележила 70 година ослобођења Београда у Другом светском рату. У спомен на све патриоте који су страдали у борби против окупатора, представници општине Врачар, ОО СУБНОР и Удружења војних пензионера положили су цвеће на споменик народног хероја Наде Пурић.

[17. Октобар 2014.]

даље///

Скупштина младих Врачара

skup6

Поводом Дана општине Врачар Скупштином младих Врачара обележена је и Европска недеља локалне демократије. Скупштину младих Врачара организовалe су Канцеларија за младе, Канцеларија за равноправност полова и Канцеларија за националне мањине градске општине Врачар.

[17. Октобар 2014.]

даље///

Врачарски сениори на излету

stena7

Поводом Дана општине организовали смо излет на Авалу за врачарске сениоре. Наш циљ је да учинимо све за бољи живот на Врачару, тако је и овај излет део наше пажње и бриге да организујемо дружење различитих генерација, јер свима нама су старији пружили доста пажње и љубави и ми млађи сада желимо да ту пажњу узвратимо – рекла је председница Скупштине др Тијана Благојевић.

[16. Октобар 2014.]

даље///

50 година рокенрола на Врачару

jet4

Поносан сам што су пре пет деценија врачарски момци и девојке почели да свирају рокенрол баш на Врачару. Та музика је променила схватање слободе у понашању и животу, променила савремену музику, отворила нам музичке границе и приближила Европи. Славна „Еуридика“, слушање Радио Луксембурга, игранке у домовима културе, све је то део једне епохе о којој смо доста слушали и којој смо вечерас посветили један од програма организованих поводом Дана општине Врачар. Београд и Врачар се и данас вама поносе – рекао је председник општине Бранимир Кузмановић поздрављајући легендарне рок музичаре. О шездесетим годинама 20. века и рок музици говорили су Зоран Симјановић, Бојан Хрељац, Душан Лукић, Жика Јелић, Владимир Јанковић Џет, Александар Стојић и Борислав Митровић Буца.

[15. Октобар 2014.]

даље///

Свечани скуп поводом Дана општине

dopst10

Свечани скуп поводом 14. октобра – Дана општине Врачар почео је отварањем изложбе фотографија „Живот“. Изложбу је отворио председник општине Врачар Бранимир Кузмановић који је рекао да Врачар и Врачарци чувају успомену на Друштво за улепшавање Врачара, када је једна група Врачараца основала ово друштво, да би свој живот и животе својих комшија учини бољим, а Врачар лепшим. Вечерас нам је жеља да са ауторима, жиријем и гостима на најбољим фотографијама са конкурса на тему „Живот“, сагледамо нашу свакодневицу, аутентичне ситуације и људе. Фотографија изазива емоције, али је и документ једног времена – истакао је Кузмановић.

[14. Октобар 2014.]

даље///

Међународни дан девојчица на Врачару

dd5

Ученице седмог разреда врачарских основних школа данас су учествовале у програму којим је обележен Међународни дан девојчица. Девојчице су имале прилику да решавају задате проблемске ситуације, погледају неколико кратких филмова, анализирају садржаје часописа, и да кроз друге едукативне и занимљиве садржаје добијају и дају одговоре на питања која се односе на то шта друштво очекује од њих.

[13. Октобар 2014.]

даље///

Колачић ситан, за Текију битан

kol8

У парку код споменика војводи Бојовићу, врачарски ђаци и предшколци продавали су пролазницима ситне колаче које су умесили сами или уз помоћ старијих. Иницијатори и организатори овог хуманитарног базара који је назван „Колачић ситан, за школу у Текији битан“ су организација Пријатељи деце Врачара и Коло српских сестара, а приход је намењен куповини рачунара за основну школу у Текији, коју је недавна елементарна непогода оштетила. Жеља да помогну својим вршњацима у Текији била је видљива на лицима врачарске деце која су овим базаром положила велики испит хуманости и зрелости.

[10. Октобар 2014.]

даље///

Дан општине Врачар

do

Дан општине Врачар установљен је у знак сећања на 14. октобар 1884. године, када је основано Друштво за улепшавање Врачара. Овогодишња прослава Дана општине почиње у понедељак, 13. октобра у 12:00 часова у сали у Његошевој 77, радионицама поводом Међународног дана девојчица, на којима ће учествовати ученице седмих разреда врачарских основних школа.

[10. Октобар 2014.]

даље///

Прваци ОШ „Душан Дугалић"

dugalic1

„Драго нам је што смо данас са вама драга децо. Желимо вам срећан полазак у први разред. У школи ћете упознати нове другаре, научићете много кроз игру захваљујући дивним учитељицама”, рекла је др Тијана Благојевић, председница Скупштине општине Врачар на почетку свечаности организованој за прваке у ОШ “Душан Дугалић”. 

[9. Октобар 2014.]

даље///

Јубилеј ОШ „Јован Миодраговић“

jm4

Данас поносно славимо јубилеј – 60 година рада врачарске основне школе „Јован Миодраговић“, сећамо се свих генерација ђака и учитеља и на темељима њиховог рада настављамо са успешним васпитно образовном делатношћу – поздравила је в.д. директорка Школе Вера Шаиновић потомке Јована Миодраговића, представнике општине Врачар, некадашње и садашње ђаке, учитеље и учитељице, професоре и професорке и директоре ОШ „Јован Миодраговић“.

[8. Октобар 2014.]

даље///

Мозаиком до инклузије

dv6

Дечија права су наша обавеза, наша врата су отворена за све пројекте и програме који  подстичу таленте најмлађих Врачарки и Врачараца – рекла је чланица Већа Тамара Трипић, која је отворила изложбу дечијих радова насталих у радионици мозаика коју је летос организовало удружење Пријатељи деце Врачара. Уживајте у лепим радовима, који су настали летос у радионици коју смо назвали “Мозаиком до инклузије” и коју смо одржали у ОШ ”Душан Дугалић”, ваши радови и укупна атмосфера су сјајан пример инклузивног процеса у школама и у слободно време наших ученика – рекао је председник удружења Пријатељи деце Врачара Драги Величковић.

[7. Октобар 2014.]

даље///

Изложба слика Алексе Арсовића

izlozba1

Задовољство нам је што је Алекса Арсовић, који релативно ретко излаже, одлучио  да са нама подели свој стваралачки свет, своје емоције и размишљања. Можда поведен садашњим тренутком, можда својим личним доживљајем света, назвао је изложбу Ожиљци тишине. Нама је циљ да се задржимо у сфери ликовности и да нас ова изложбва подстакне на размишљања о себи и свету у коме живимо, да храбро понесемо своје ожиљке и наставимо са нешто више оптимизма, надајући се да ћемо сви заједно имати реалну перспективу доброг, лепог, маштовитог у нашим животима – истакла је чланица Већа Александра Јовановић која је отворила ову изложбу слика.

[1. Октобар 2014.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike