Март 2014

Сат за нашу планету

planeta

Градска општина Врачар учествовала је у светској акцији „Сат за нашу планету“. У суботу, 29. марта увече угашена су светла и на згради општине Врачар, на тај начин се апеловало на неопходност спречавања последица климатских промена, за здраву животну средину, посебно у великим градовима и послана порука како је могуће солидарним локалним акцијама учинити промене на глобалном нивоу. 

[29. Март 2014.]

даље///

Квалификације за Краљевство поезије 2014.

takm7

Чувајући успомену на глумачку легенду Петра Краља, градска општина Врачар у сарадњи са „Атељеом 212“ ове године организује друго такмичење ученика основних и средњих школа у рецитовању. Ученици могу да изаберу једну од песама Лазе Костића, Владислава Петковића Диса или Васка Попе. Поред ученика основних школа са Врачара, у такмичењу учествују ученици београдских средњих школа. Због великог броја средњошколаца који су се пријавили за такмичење, одржано је 29. марта квалификационо такмичење. 

[29. Март 2014.]

даље///

Приступачност као средство, равноправност као циљ

osi2

„Није случајно што се промоција Мапе приступачности одржава у општини Врачар. Политика наше општине је да особама са инвалидитетом стварамо услове да живе и раде равноправно са свим другим грађанима. То значи, да ми стварамо услове да могу самостално да обављају послове и да се максимално ослањају на своје могућности у свакодневном животу. Финансирали смо и подржали бројне пројекте инклузије особа са инвалидитетом и учинили приступачним већину јавних објеката“, рекла је др Тијана Благојевић, председница Скупштине општине Врачар на почетку скупа „Мапа приступачности“ у организацији Удружења за ревизију приступачности. 

[28. Март 2014.]

даље///

О монографији „Врачар“

monografija5

Врачарци су умешни и упорни људи, који чувају традицију и воле свој крај. Ми поштујемо наслеђе и дела наших предака, желимо да историју Врачара сачувамо од заборава. Зато се захваљујем председнику Српског културног клуба Милутину Стаменковићу на иницијативи за издавање прве систематизоване монографије о Врачару. Уверен сам да ће се прави значај књиге исказати за неколико деценија, када ће ова монографија бити значајан документ о врачарској историји и обичајима - рекао је председник општине Врачар Бранимир Кузмановић на промоцији монографије „Врачар“ аутора Градимира Маџаревића, чији је издавач градска општина Врачар. 

[27. Март 2014.]

даље///

Класично и дигитално

dig2

У време кризе и општег недостатка средстава за културу, општина Врачар је успела да са мало средстава и доста сарадње и креативности афирмише свој изложбени простор као место комуникације уметника, теоретичара културе и грађана. Вечерашња изложба Слободана Данета Стојановића нам нуди размишљање о једној значајној дилеми савременог света – како савремена средства комуникаије утичу на уметничко стваралаштво и како се свет ликовности мења и  осваја савремену технологију – рекла је помоћница председника општине Јелена Ђорђевић. 

[26. Март 2014.]

даље///

Лексикон родне равноправности на Врачару

rr1

У Чубурском парку и на Тргу Соје Јовановић у уторак је за грађане/ке Врачара био отворен „Лексикон родне равноравности“ у оквиру програма „25. на Врачару“, који организује Канцеларија за равноправност полова ГО Врачар. 

[25. Март 2014.]

даље///

Постављање баште угоститељског објекта

basta

Управа градске општине Врачар позива власнике угоститељских објеката који су поставили баште без одобрења надлежног органа, да најкасније до 28. марта 2014. године поднесу Одељењу за грађевинске и комуналне послове захтев за издавање одобрења за постављање баште угоститељског објекта. Уз захтев је неопходно приложити и комплетну документацију, како за баште које се постављају први пут, тако и за баште за које се издаје поновно одобрење. 

[17. Март 2014.]

даље///

Избори за скупштине Београда и Србије

gls6

Сва 63 бирачка места на територији Врачара отворена су за гласање данас у 7:00 часова. Током дана грађанке и грађани Врачара бирају одборнике Скупштине града Београда и посланике Народне скупштине Републике Србије. Председник општине Врачар Бранимир Кузмановић гласао је на бирачком месту број 38 у Народном универзитету „Божидар Аџија“. 

[16. Март 2014.]

даље///

Бирачка места на општини Врачар

izbori

У недељу, 16. марта у 7:00 часова биће отворена 63 бирачка места на територији градске општине Врачар, на којима ће се гласати за одборнике Скупштине града Београда и за посланике Народне скупштине Републике Србије. Грађани могу на бирачким местима да гласају до 20.00 часова.

Обавештавамо да овде можете видети Списак бирачких места на општини Врачар, који садржи назив и адресу бирачког места и подручје (улице и кућне бројеве) градске општине Врачар које то бирачко место обухвата.

[14. Март 2014.]

даље///

Награда „Мали Пјер“ за карикатуру

pjer6

Врачарска организација „Пријатељи деце“ је и ове године у сарадњи са основним школама организовала наградни конкурс за најбољу карикатуру „Мали Пјер.“ Награде је уручила чланица Већа Мирјана Хрваћанин, која је истакла:“Хвала вам децо што сте наш изложбени простор украсили лепим цртежима и добрим карикатурама. Ми вас награђујемо не само за најбоље резултате у знању, већ и наградама подстичемо ваше таленте и вештине“. Затим је Мирјана Хрваћанин заједно са председником „Пријатеља деце“ Врачара Драгим Величковићем уручила књиге, које су награда најбољим младим врачарским карикатуристима.

[13. Март 2014.]

даље///

Омаж сликару Илији Ики Пандуровићу

izlozba4

Вечерас отварамо изложбу једног Чубурца, академског сликара, као сећање на стваралаштво Илије Ике Пандуровића. Његови мотиви су Београд и Чубура, а чест мотив на његовим сликама, који је близак правим Чубурцима су голубови. Ми смо отворили нашу галерију са жељом да се овде створи кутак за Београђане који воле и препознају лепо и добро на уметничким сликама, да афирмишемо младе и талентоване и да упознамо и сећамо се дела познатих и признатих сликара. Ова изложба јесте једна од таквих које памтимо по мотивима, по сликару и наравно нашим емоцијама које смо доживели уз слике Илије Пандуровића из колекције породице Стојиљковић – истакла је председница Скупштине др Тијана Благојевић. 

[11. Март 2014.]

даље///

Вече посвећено словеначкој културној баштини

slo3

Општина Врачар увек je била центар чувања културне баштине и националне традиције. Такође, желимо да упознамо и чувамо традицију и обичаје националних мањина које живе заједно са нама. Врачар је братска општина са општином Блед у Словенији. Вечерас организујемо свечаност у част композитора Даворина Јенка, а на Врачару је једна улица названа по његовој животној сапутници и великој глумици Вели Нигриновој – истакла је председница Скупштине др Тијана Благојевић, која је у име организатора свечаности отворила Вече словеначке баштине. 

[11. Март 2014.]

даље///

Изложба „Лик Светог Саве“

lik8

Нама у општини Врачар је посебно задовољство када дечији радови украсе наше изложбене просторе, данас отварамо традиционалну изложбу ликовних радова “Лик Светог Саве“. Ми сви следимо дело Светог Саве у нашој култури, традицији, образовању, ми Врачарци  сваког дана када видимо Храм  помислимо на Светог Саву и зато су ови цртежи тако лепи. Општина ће увек наградити најбоље, овог пута биће награђени победници на ликовном конкурсу који је организовала организација Пријатељи деце Врачара у сарадњи са свим врачарским основним школама – истакла је чланица Већа Мирјана Хрваћанин која је и уручила награде. 

[7. Март 2014.]

даље///

Благо срцу драго

gem1

Гемолошко друштво Србије организује у галерији општине врачар од 6. до 8. марта изложбу уникатног накита, минерала и драгог камења. Поводом ове изложбе, др Зоран Миладиновић дипл. инж. геологије одржао је предавање о обради драгог камења са посебним освртом на врсте драгог камена у Србији. 

[6. Март 2014.]

даље///

Краљевство поезије 2014

kp14

Градска општина Врачар је захваљујући пријатељима Петра Краља и Атељеу 212, прошле године организовала прво такмичење „Краљевство поезије“. Заједнички циљ организовања такмичења у рецитовању је да укључујући ђаке основних и средњих школа, сачувамо успомену на глумца Петра Краља и да приближимо младима поезију и рецитовање. 

[4. Март 2014.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike