Април 2014

Како да не заратимо са куцом

knl3

Циљ данашњег јавног часа је да на начин прилагођен узрасту припремимо најмлађе за ризичне ситуације у комуникацији са псима. Деци је потребан контакт са домаћим животињама, а у тој комуникацији треба да буду безбедна. Данас су кинолози Гарде Восјке Србије научили децу из Предшколске установе „Врачар“ како да се понашају када наиђу на агресивног, уплашеног или пса луталицу – истакла је председница Скупштине др Тијана Благојевић. 

[30. Април 2014.]

даље///

Расписани конкурси за финансирање програма удружења

2014 04 konkursi

Председник градске општине Врачар расписао је Јавни конкурс за финансирање програма удружења из буџета градске општине Врачар у 2014. години. Финансираће се програми добровољних, невладиних, непрофитних и неполитичких удружења. Право коришћења средстава имају удружења која су уписана у регистар надлежног органа, не краће од две године и која програм реализују највећим делом на територији градске општине Врачар. Рок за подношење пријава је најкасније до 20. маја 2014. године, а пријаве се достављају Комисији за спровођење поступка Јавног конкурса за финансирање програма удружења. 

[29. Април 2014.]

даље///

Нови спортски терен на обновљеном крову фискултурне сале ОШ „Владислав Рибникар“

ribnikar3

Задовољство ми је што видим насмејане момке и девојке – ученице и ученике „Рибникара“ на новом спортском терену. Ово је по знању ученика, успесима на такмичењима и традицији елитна школа и општина Врачар није могла да дозволи да ученици вежбају у сали која прокишњава и која је руинирана. Зато смо финансирали реконструкцију крова и уређење новог спортског терена на крову фискултурних сала ове школе – рекао је председник општине Врачар Бранимир Кузмановић. 

[29. Април 2014.]

даље///

Ликовно стваралаштво деце Врачара

carolije4

Свим учесницима традиционалне манифестације коју организују „Пријатељи деце Врачара“, а посвећена је ускршњим празницима – односно осликавању великих модела ускршњих јаја, желим добродошлицу у школу „Краљ Петар II Карађорђевић”- рекао је директор школе Петар Полимац. Ова манифестација је важна и због радости коју нам приређује и због упознавања са нашом традицијом, учили сте о највећим хришћанским празницима, сада ћете све то преточити у слике. Будите креативни и лепо се дружите – поручила је чланица Већа Мирјана Хрваћанин на отварању „Васкршњих чаролија деце Врачара“. 

[28. Април 2014.]

даље///

Почело пролећно уређење Врачара

uredjenje3

Пролећно уређење Врачара је наша традиционална акција коју спроводимо у сарадњи са грађанима, јер желимо да наш Врачар буде чист и уредан. Радови на уређењу почињу данас у Чубурском парку. Апелујемо на власнике паса да почисте јавне површине иза својих љубимаца и да им ставе поводац. То је првенствено због наше деце, да безбедно и са поверењем прилазе псима, да им обезбедимо чисте травњаке за игру и чисте тротоаре и стазе у парковима за шетњу. Боље је за све да се почисти иза кућних љубимаца, него да се плаћа казна и да имамо загађене јавне површине. Током маја комуналне службе очистиће око 20 мини депонија, у сарадњи са грађанима уредићемо више дворишта и јавних зелених површина – рекао је председник општине Бранимир Кузмановић, који је са члановима Већа и грађанима учествовао у чишћењу Чубурског парка. 

[26. Април 2014.]

даље///

Четврти сајам образовања

sajam1

Време је да основци, односно мали матуранти донесу прву самосталну одлуку у свом животу, одлуку која може да одреди будући живот. У коју школу се уписати? Знам да сте гледали сајтове школа, причали са рођацима, пријатељима, родитељима и разредним старешинама. Већина је још увек неодлучна. Данас имате прилику да разгледате 25 штандова школа које представљају свој програм, смерове и ваншколске активности, као и проходност за више и високо образовање. Циљ овог Сајма је да вам помогне у одлучивању, кроз разговор и питања која вас интересују како би  храбро и самоуверено донели одлуку и кренули у свет одраслих. Општина Врачар ће вам увек пружити подршку да будете међу најбољима у знању, вештинама и будућој струци, јер само знање у 21. веку омогућава да будете равноправни са грађанима других европских земаља - истакла је чланица Већа Мирјана Хрваћанин која је отворила Четврти сајам образовања за основце у општини Врачар. 

[25. Април 2014.]

даље///

Сањај велике снове

gday2

Канцеларија за равноправност полова и Канцеларија за младе општине Врачар, у сарадњи са општином Врачар, обележили су данас Mеђународни Дан девојчица, чиме је Врачар постала прва општина у Београду која је обележила овај дан. 

[24. Април 2014.]

даље///

Магијски реализам

izl3

„Општина Врачар је отворила галерију са циљем да представи уметничко стваралаштво и таленат, да направи културно седиште свих уметника чија ће дела окупљати људе, ширити познанства, размењивати креативне импулсе, добре вибрације, идејe и машту. Уметност и духовност нема граница, ми се трудимо да направимо увек нови корак даље од већ постигнутог. Уживање у лепом је разумљив и заједнички језик кога не треба преводити. Овога пута смо окружени радовима београдског, врачарског сликара средње генерације, Александра Трпчевског који је спојио натурализам и фантастику, свест и духовност са сновима, разум са лепотом израза. Александар је створио сопствену иконографију сачињену од пејзажа, архитектуре, специфичне перспективе, људских ликова и предмета у необичној тајанственој вези“, истакла је Јелена Ђорђевић помоћница председника општине на отварању изложбе слика Александра Трпчевског „Са оне стране сна“. 

[23. Април 2014.]

даље///

Врачар – мој зелени кутак

zeleni kutak

Врачар – мој зелени кутак је такмичарска акција којом се позивају грађани Врачара да конкуришу за најлепшу зeлену површину, цветни балкон или прозор. Циљ ове акције је да се позову грађани да озелењавањем и маштовитим цветним аранжманима „врате природу у град“, да допринесу стварању здраве животне средине, лепшег Врачара и бољег живота на нашој општини.  

[22. Април 2014.]

даље///

Локације за манифестације на Светосавском платоу

lok

Комисија за доношење одлука о манифестацијама градске општине Врачар расписала је оглас за спровођење поступка за одређивање корисника локације за одржавање манифестација на територији градске општине Врачар, платоа испред Храма Светог Саве, у периоду од 17. маја до 30. маја 2014. године. 

[14. Април 2014.]

даље///

Стигло је пролеће – уредимо Врачар

prol

Са првим сунчаним данима, општина Врачар у сарадњи са грађанима организује традиционалну акцију пролећног уређења Врачара. Како би наш комшилук заблистао, позивамо све Врачарке и Врачарце да предложе зелене површине које треба уредити и да нам се прикључе у уређењу, које почиње у суботу, 26. априла 2014. године. Ви донесите грабуље, ашове, метле и четке, а ми из општине помоћи ћемо да створимо један леп зелени кутак.

Од данас, па све до суботе, 19. априла 2014. године, скупштине станара зграда могу на телефон Кол центра општине Врачар 360-2-380 или на адресу kolcentar@vracar.rs да пријаве локације сада запуштених малих зелених површина које треба уредити. Такође, пријавите нам и када и где ћете изнети старе ствари, јавите локације дивљих депонијa, напуштених аутомобила, запушених сливника. Пријавите сваки комунални неред који ружи наш Врачар.

[14. Април 2014.]

даље///

Родитељска кућа на Врачару

rkuca1

„Драго ми је да је и на Врачару отворена Родитељска кућа. Лечење оболеле деце често захтева дужи боравак у болници, а ова кућа омогућава родитељима и деци, који живе ван Београда, да не морају стално да бораве у болници. Верујем да ће топла, породична атмосфера у Родитељској кући допринети бржем опоравку малишана“, истакла је председница скупштине Градске општине Врачар др Тијана Благојевић током посете Родитељској кући, која је недавно отворена на Врачару, у улици Вукице Митровић 32. 

[11. Април 2014.]

даље///

Мали велемајстор

sah4

Поздрављам шахисте из основних школа Врачара, већинa вас данас игра прву партију са мајстором ФИДЕ, данас је то Драган Марић. Будите храбри и предвидите будуће потезе, желим вам да и у шаху и у животу будете велемајстори – порука је коју је заменик председника општине Александар Ивановић упутио младим врачарским шахистима на почетку симултане партије шаха у којој су се такмичила 24 ученика. 

[11. Април 2014.]

даље///

Креације у техници пачворка

pach1

Тканина је оплеменила наш изложбени простор.Топле боје, склад материјала и облика, сваки изложени комад је леп за себе, а сви заједно су дали складну целину, каква је и група 5 плус. Ова изложба је пример како се са много талента, креације и надасве труда, може изразити сопствени уметницчки порив и направити уметничко дело које ће украсити сваки простор. Зато ми је посебно задовољство што у овим данаима уочи празника, када се буди природа и слави радост живота, ми отварамо изложбу која плени бојом, складом и оптимизмом, а афирмише у најбољем значењу те речи умеће женских руку – рекла је чланица већа Александра Јовановић на отварању изложбе радова групе 5 плус. 

[11. Април 2014.]

даље///

Одлука о привременом финансирању

fin

Веће градске општине Врачар је на седници одржаној 10. априла 2014. године донело Одлуку о привременом финансирању Градске општине Врачар за 2014. годину.Одлуком о привременом утврђивању обима средстава за вршење послова Града и градских општина и привременом утврђивању прихода који припадају Граду, односно градским општинама за период јануар – јун 2014. године, Градској општини Врачар одређен је обим средстава у износу од 200.141.000,00 динара.  

[10. Април 2014.]

даље///

Желим да се образујем, а шта после?

tirbina6

Поводом Светског дана Рома, Канцеларија за националне мањине организовала је округли сто: „Желим да се образујем, а шта после?“. Канцеларија за националне мањине помаже у прикупљању документације за остваривање права, како би Роми били правно видљиви, најзначајније су активности којима се подржавају ромска деца у остваривању права на школовање. Циљ организовања овог округлог стола је анализа досадашњих резултата у примени афирмативних мера у образовању Рома, али и указивање на проблем незапослености школованих Рома и Ромкиња – истакла је Љубина Кркуш – координаторка Канцеларије за националне мањине. 

[8. Април 2014.]

даље///

Закуп привремених објеката

kiosk

Председник градске општине Врачар je на основу члана 13. Одлуке о условима и начину постављања привремених објеката на јавним површинама у Београду („Службени лист града Београда“, број 31/02- пречишћен текст, 11/05, 29/07, 61/09, 24/10, 10/11, 10/11-др. одлука и 11/14), Плана постављања привремених објеката на јавним површинама у Београду – подручје општине Врачар („Службени лист града Београда“, број 8/12) и Одлуке Већа градске општине Врачар број 96-9/2014-VIII/7 од 12.2.2014. године расписao оглас којим се покреће поступак давања у закуп привремених објеката који су у својини Градске општине Врачар.

Овде можете преузети: Текст јавног огласа

[7. Април 2014.]

даље///

Завршен сусрет основаца са Бледа и Врачара

poseta2

Драги дости са Бледа – 37 ученика основне школе и три њихове професорке били су од 3. до 6. априла гости општине Врачар и врачарских основних школа. Било је лепо видети Београд, то је велики град, допада нам се како се овде живи, а наши пријатељи са Врачара су нас лепо угостили, сада вас чекамо на Бледу – поручили су млади са Бледа, опраштајући се од својих врачарских пријатеља. 

[6. Април 2014.]

даље///

Финале „Краљевства поезије 2014“

fin12

Такмичење у рецитовању „Краљевство поезије“ посветили смо великом глумцу Петру Краљу, који је и као глумац наступао на многим сценама, а и као одборник Скупштине говорио и у овој сали. Петар Краљ је пример младима како треба живети и радити и залагати се да култура буде део живота. Надам се да сте се добро припремили за ово такмичење и да ће жирију бити тешко да одлучи ко је најбољи – поручила је по отварању овогодишњег такмичења председница Скупштине др Тијана Благојевић.

[5. Април 2014.]

даље///

Петру Краљу с љубављу

kralj7

На скверу код Милешевске 38, на иницијативу Друштва за улепшавање Врачара, и уз подршку општине Врачар и бројних људи добре воље који се с љубављу сећају овог великана српске глуме,  Милица Краљ и Милан Цаци Михаиловић открили су спомен обележје Петру Краљу. 

„Срећни смо што се такав глумац и човек родио у Србији и што је живео на Врачару. Његова уметност је допринела да Врачар заиста буде стециште српске културе, духовности и уметности. Ово спомен обележје, које је рад вајара Драгана Димитријевића, је део нашег сећања на Петра Краља, од  прошле године њему у част  организујемо и такмичење ученика у рецитовању које смо назвали „Краљевство поезије“. Хвала свима вама који сте данас дошли на Врачар што верујете да ће се и будуће генерације сећати Петра Краља и волети га, као што смо га волели и ми који смо га гледали на сцени, на екрану и сретали на врачарскимк улицама“ – рекао је председник општине Врачар Бранимир Кузмановић.

[4. Април 2014.]

даље///

Ђаци са Бледа гости београдске општине Врачар

bled2

Желим вам леп и угодан боравак у Београду, да доживите и памтите ове дане по новим утисцима, да упознате Београд, а изнад свега да се лепо и весело дружите и да постанете пријатељи. Упознали сте се у јануару на Бледу, сада наставите, јер циљ наше сарадње јесте да се међусобно упознате и да се сусретнете са  обичајима, језиком  и културом суседних народа – рекао је и на словeначком и на српском језику председник општине Врачар Бранимир Кузмановић, поздрављајући 37 ученика основне школе са Бледа, који у оквиру сарадње општина Блед и Врачар бораве у узвратној посети Београду. 

[3. Април 2014.]

даље///

Аутизам – дијагноза и шта после?

tribina2

Поводом Светског дана особа са аутизмом Удружење „Аутизам – право на живот“ и општина врачар организовали су трибину посвећену подршци аутистичној деци и њиховим родитељима. „Ми смо посвећенуи стварању услова за равноправан живот свих грађана, посебно нам је стало да људима којима је потребна додатна подршка омогућимо да самостално или уз подршку квалификованих особа обављају свакодневне активности. Сви знамо да је стварна инклузија у рад и пуна социјализација, јако тешка и да захтева знање, вољу и организовану социјалну подршку“ – истакла је председница Скупштине др Тијана Благојевић. Председница Удружења Весна Трајковић поручила је: „Сада су аутистични невидљиви, помозите да постану видљиви, важно нам је да добијемо подршку“. 

[2. Април 2014.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike