Јун 2014

Спомен обележје редитељки Соји Јовановић

soja4

Грађани Врачара иницирали су да се овај плато назове по нашој суграђанки редитељки Соји Јовановић. Знамо за њен велики стваралачки опус, за њену креативност и за екранизације дела Стевана Сремца, Бранислава Нушића, Стерије Поповића. Уметничким делом и животним еланом била је инспирација за све жене у послератној Југославији, зато ми је данас част и задовољство што у име грађана Врачара откривам спомен обележје редитељки Софији Соји Јовановић – рекао је председник општине Бранимир Кузмановић који је заједно са директорком Београдског драмског позоришта Машом Михаиловић открио ово спомен обележје које је ауторски рад Младена Божовића. 

[27. Јун 2014.]

даље///

Потписана Повеља о родној равноправности

povelja3

Скупштина општине Врачар усвојила је Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу и овластила прредседника општине Врачар Бранимира Кузмановића да је потпише. Желели смо да њено потписивање обележимо догађајем који доприноси равноправности полова и изабрали смо дан када се открива спомен обележје нашој редитељки. У свом времену она је била другачија, њен однос према послу и стварању најбоље илуструје њена реченица: „Немогуће не постоји, оправдања нема“ – истакла је координаторка Канцеларије за равноправност полова Нина Живановић. 

[27. Јун 2014.]

даље///

Важна је демократија

glp1

Oтворено писмо председнику Српске напредне странке

Поштовани господине Вучићу,

Да би Србија била успешна држава, да би грађани добро живели потребно је да им се створе најбољи услови за учење, заштиту здравља, доступна социјална брига и наравно, најважније, могућност запошљавања. Ове велике циљеве је могуће остварити само ако се у нашој држави поштују демократска начела и принципи. Уколико не поштујемо вољу грађана исказану на изборима – сигурно нећемо бити у могућности да остваримо највеће националне интересе. Демократија је важна.

Ви сте победили на изборима у марту 2014. Честитке сам Вам упутио, верујем први, још исте вечери пола сата након затварања биралишта. Вашој странци су грађани указали поверење да водите Србију наредне четири године. То је демократија. Верујем да бисте били веома разочарани када би неко из земље или иностранства имао намеру да мења изборну вољу грађана тако што би подмићивао и уцењивао посланике Ваше странке. То није демократија.

Председник сам општине Врачар, на којој је Демократска странка чији сам био кандидат, убедљиво побеђивала на изборима. На последњим локалним изборима 2012. године добили смо натполовичан број одборника. Последњих неколико недеља, одборници Демократске странке, су под нападом политичких шићарџија из СНС. Одборници Демократске странке за промену политичке позиције добијају разноразне понуде. Желим да Вас обавестим да сума од 100 000 евра за три до пет одборника, коју су за ту „трговинску“ операцију предвиделе групе неодговорних из Ваше странке није мала. То није демократија. То је увод у озбиљну корупцију јер се такве суме морају касније вишеструко надокнадити. O моралним карактеристикама "одоборника на продају" нећу да дискутујем јер таквих је увек било и биће, док год држава не промени правила. И то у свим странкама; Вашој бившој, чак и у садашњој, па и у мојој. Демократска странка на Врачару не жели да се бори недемократским средствима са неодговорним политичарима који желе да мењају изборну вољу грађана.

Ми на Врачару знамо да једино на изборима грађани одлучују. То је демократија.

Господине Вучићу, верујем да постоје и важнији проблеми у Србији у овом тренутку, али уколико сматрате да упркос победи, чак и на последњим локалним, мартовским, изборима, данас Демократска странка на Врачару нема поверење грађана, предлажем да изађемо пред грађане и да на изборима грађани одлуче која странка и који људи ће преузети одговорност на Врачару. То је демократија.

Врачар, Београд

26. јун 2014. године

Председник градске општине Врачар
Бранимир Кузмановић 

[26. Јун 2014.]

даље///

Усвојен буџет за 2014. годину

skupstina2

Овогодишњи буџет градске општине Врачар усклађен је са оквиром који је утврдио град Београд, а то значи да су драстично смањена средства за општу и наменску потрошњу. Буџет наше општине за 2014. годину износи само трећину средстава буџета општине Врачар за 2009. годину. Овим буџетом угрожено је пружање помоћи сениорима, знатно је мање средстава за улагање у образовање и културу. Предлажем градоначелнику Београда да размисли да ли расподела средстава у којој се само обезбеђује функционисање система, а нема новца за активности у корист грађана има смисла. Уштеде у буџету не треба остварити укидањем традиционалних активности и подршке коју наша општина пружа грађанима – рекао је председник Општине Бранимир Кузмановић образлажући предложени буџет.  

[26. Јун 2014.]

даље///

Уметнички хуманитарни базар

bazar4

У време поплава наша галерија и сала биле су пуне артикала које су као помоћ угроженима поплавом доносили грађани, данас у галерији отварамо Уметнички хуманитарни базар, чији приход је намењен за помоћ деци и младима у Обреновцу. Наша помоћ једнако је важна сада, колико је била и када је Обреновац поплављен и зато захваљујем свим уметницима који су се одазвали нашем позиву да учествују на овом базару – рекла је чланица Већа Александра Јовановић, која је отворила Базар. 

[25. Јун 2014.]

даље///

Нацрт одлуке о буџету за 2014. годину

bud

Веће градске општине Врачар разматрало је нацрт одлуке о буџету градске општине Врачар за 2014. годину и утврдило Предлог, који се доставља Скупштини на разматрање.

Нацртом одлуке о буџету, а на основу Одлуке о обиму средстава за вршење послова Града и градских општина и утврђивању прихода и примања који припадају Граду, односно градским општинама у 2014. години, утврђени су приходи и примања буџета Градске општине Врачар у укупном износу од 381.152.871 динара, а планирају се и средства из осталих извора у износу од 70.605.123 динара. 

Овде можете преузети Нацрт одлуке о буџету градске општине Врачар за 2014. годину.

[23. Јун 2014.]

даље///

Народне песме и игре Чеха

cesi9

„Канцеларија за националне мањине општине Врачар активно ради на промоцији култура свих националних мањина које живе и раде на нашој општини, а и шире. На вечерашњем концерту грађанима Врачара ће се представити чешке националне мањине, као и култура ове земље, а посебна част нам је што концерту присуствује и амбасадорка Чешке Републике у Србији“, истакла је председница Скупштине општине Врачар др Тијана Благојевић поздрављајући присутне на почетку концерта „Народне песме и игре Чеха“ у организацији Канцеларије за националне мањине градске општине Врачар. 

[18. Јун 2014.]

даље///

Настављамо да помажемо

pomoc1

Градска општина Врачар наставља са дистрибуцијом хуманитарне помоћи грађанима, који су због поплава остали без својих домова. Помоћница председника општине Врачар Јелена Ђорђевић доставила је данас, 13. јуна 2014. године, месној заједници „Грабовац“, у општини Обреновац, помоћ у виду пелена и хране за бебе, хигијенских средстава и играчака за децу. У МЗ „Грабовац“ смештено је око 450 Обреновчана, који су након елементарних непогода остали без крова над главом.

[13. Јун 2014.]

даље///

Додељене награде за најлепше зелене површине и цветне балконе на Врачару

kutak5

„Из године у годину, све већи број грађана се пријављује за учешће у акцији, што је сигуран показатељ грађанске свести ка стварању и одржавању здраве животне средине. Озелењавањем и улепшавањем предбашти, дворишта, прозора, улаза и балкона показали сте да желите да створите бољи живот за себе и своју околину. Треба сви појединачно да се трудимо да промовишемо и радимо на стварању бољег живота и улепшавању Врачара. Наши првонаграђени  ће се такмичити  на градском нивоу у акцији "За зеленији Београд" и желимо им сву срећу", истакла је председница Скупштине општине Врачар др Тијана Благојевић, која је са заменицом председнице Скупштине Зораном Смиљанић уручила   награде  и плакете победницима и учесницима традиционалне акције „Врачар – мој зелени кутак“. 

[10. Јун 2014.]

даље///

Увид у Генерални план Београда 2021

glp

Kомисија за планове Скупштине града Београда, на седници одржаној 03. 06. 2014. год. утврдила је Нацрт Измена и допуна Генералног плана Београда 2021. и на основу члана 50. Закона о планирању и изградњи (“Сл. гласник РС” бр. 72/09, 81/09, 64/10 и 24/11), огласила јавни увид. Овде можете преузети текст огласа

[9. Јун 2014.]

даље///

Кључне речи

kljucne reci8

"Идеја руководства општине да се прелепи простор оживи и претвори у галерију, остварила се  пре три године. Жеља нам је била да галерија постане место сусрета, комуникације грађана и уметника, стицања знања о стваралаштву и креативности у уметности. Успели смо. До сада су грађани имали прилику да погледају велики број изложби и на тај начин смо оплеменили њихову свакодневницу и тежњу ка бољем  и квалитетнијем животу. Овога пута се сусрећемо са интересантним делима младе уметнице која нас позива на игру асоцијације. Нуди нам слику и неколико кључних речи, а ми сами стварамо своју причу и на тај начин смо у интеракцији са уметничким делом", истакла је Александра Јовановић, чланица Већа на отварању изложбе " Кључне речи" уметнице Јелене Антић. 

Изложба је реализована захваљујући Центру за ликовно образовање Шуматовачка сакојим општина Врачар има изузетно квалитетну дугогодишњу сарадњу.

[6. Јун 2014.]

даље///

Xуманитарни концерт студената ФМУ

humanitarni koncert1

Први концерт који су студенти ФМУ одржали у општини Врачар, посвећен је помоћи становницима са поплављених подручја. 

Студенати виолине из класе проф. Маје Јокановић: Мила Смиљковић, Емилија Благојевић, Ката Стојановић, Милица Жугић, Љубомир Трујановић и Немања Белеј из класе проф. Маје Јокановић извели су дела: Вијењавског, Лала, Дворжака, Менделсона и Сибелијуса уз  клавирску сарадњу Гордане Марјановић. Публика је уживала у музици и  бурним  аплаузима захваљивала  младим уметницима за музички угођај.

[5. Јун 2014.]

даље///

Ученици из Тутина и Новог Пазара гости врачарских основаца

gosti vracara

Заједно учествујемо у пројекту „Град  добрих домаћина“ и желимо да се добро осећате у Београду. Надамо се да ћемо бити барем делимично добри домаћини, какви сте ви били када су јесенас врачарски ђаци били ваши гости. Дружења ћете наставити и после, преко друштвених мрежа и желим да  временом постану права пријатељства – речи су добродошлице које је чланица Већа Мирјана Хрваћанин упутила ђацима и професорима основних школа „Десанка Максимовић“ из Новог Пазара и „Вук Караџић“ из Тутина.

 

[5. Јун 2014.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike