Септембар 2014

„25 на Врачару“ о улози мушкараца у постизању родне равноправности

25 na vracaru7

У оквиру програма „25. На Врачару“ који сваког месеца организује Канцеларија за равноправност полова ГО Врачар у Галерији општине одржана је дискусија у форми твитапа под називом #ravnopravnostup. Тема је била улога мушкараца у постизању родне равноправости. У дискусији су учествовали представници и представнице ГО Врачар, цивилног друштва али и заинтересовани грађани и грађанке.
Занимљива дискусија почела је дилемама око самог назива кампање Уједињених нација која је била инспирација за тему овог скупа. Покренуто је питање да је назив „Он за њу“ адекватан, и да ли у ствари индиректно ставља жене у подређени положај и обележава их као групу која не може сама да се избори за своја права. Ипак, убрзо се прешло на суштину проблема и питање да ли се уопште бавимо тиме како родна (не)равноправност утиче на мушкарце и дечаке. Како је Канцеларија за равноправност полова ГО Врачар од самог оснивања у свој рад укључивала и мушкарце и жене, кроз дискусију смо дошли до нових идеја и решења.

[26. Септембар 2014.]

даље///

Дани европске баштине на Врачару

deb2

Манифестација Дани европске баштине, са темом „Језик и писменост“, траје од 17. до 30. септембра 2014. године. Основна начела Дана европске баштине су промоција, популаризација културног наслеђа, као и подизање свести о значају културног наслеђа за друштво. Манифестација у Библиотеци „Петар Кочић“ на Врачару је започета изложбом „Памтићу све“ која је посвећена животу и стваралаштву Десанке Максимовић. Аутор изложбе је Олга Красић – Марјановић.

[26. Септембар 2014.]

даље///

Позив за бесплатне радионице за предузетнике и предузетнице са Врачара

preduzetnici

Градска општина Врачар организоваће за предузећа са Врачара десет бесплатних тренинг сесија за менаџере и менаџерке и власнике и власнице малих и средњих предузећа са Врачара. Полазници и полазнице радионица ће бити у могућности да стекну нова знања и вештине у унапређењу комуникација у својим фирмама и тиме побољшају ефикасност у раду и повећају профит.
Тренинзи ће бити организовани кроз десет радионица, које ће се одржавати једном месечно. Прва радионица биће одржана у великој сали Градске општине Врачар, у петак, 24. октобра 2014. године, у 17.30 часова. Тренинг ће водити трансакциони аналитичар Александар Јовановић, организатор прве развојно организационе школе трансакционе анализе у Србији. Истовремено је и национални координатор за ТАПА (Transactional Analysis Proficiency Award) за Србију и члан Српске асоцијације за трансакциону анализу.
 Током десет радионица биће обрађиване теме:
1. Како мотивисати друге
2. Како унапредити комуникацију са сарадницима и сарадницама
3. Како разумети и користити радне стилове
4. Како успешно решити конфликте на послу
5. Како радити са странкама
6. Планирање за успех
Целокупан програм намењен је свим нивоима непосредних руководилаца и руководитељки, као и свима који интензивно на свом послу раде са другим људима – менаџерима и менаџеркама за људске ресурсе, продавцима и продавачицама, тренерима и тренерицама, консултантима и консултанткиљама, саветницима и саветницама.
Општина Врачар позива сва заинтересована предузећа са Врачара да се пријаве за бесплатне тренинге  путем сајта www.vracar.rs или путем мејла informativnasluzba@vracar.rs  . У пријави је потребно навести назив предузећа са седиштем на територији општине Врачар, име и презиме полазника и полазница радионица, радно место у предузећу, контакт телефон и e-mail адреса.

[25. Септембар 2014.]

даље///

Слике из радионице Фондације за таленте

fondacija6

Приоритет наше општине је образовање младих и стварање услова за развој њихових талената, вештина и знања. Трудимо се да недостатак средстава не угрози образовање наших ђака и добро је што је Секретаријат за спорт и омладину препознао значај радионице Фондације  – рекла је чланица Већа Александра Јовановић, која је отворила изложбу уља на платну насликаних у летњој радионици Фондације за таленте коју је водио сликар Александар Пантић.

[23. Септембар 2014.]

даље///

Седница Скупштине

skupstina4

Одборници Скупштине су тајним гласањем за нове чланове Већа изабрали Тамару Трипић и Вељка Радуновића. Досадашњи чланови Данило Глумац и Мирјана Хрваћанин поднели су оставке, на досадашњем раду и учешћу у активностима Већа захвалили су им се и председница Скупштине и председник општине. За директорку СРОЦ „Врачар“ изабрана је Јелена Ђорђевић, а за њену заменицу изабрана је Светлана Радосављевић.

[18. Септембар 2014.]

даље///

За равноправан живот особа са инвалидитетом

kzn2

Наша политика је стварање услова за равноправан живот свих наших суграђана, у протеклом периоду реализовали смо бројне акције и програме усмерене на унапређење квалитета живота особа са инвалидитетом. И даље желимо да применимо адекватна решења, која су у складу са захтевима које нам упућују наши суграђани. Зато смо сазвали конференцију за новинаре, да се подсетимо шта смо заједно урадили у побољшању приступачности у згради наше општине, у СРОЦ „Врачар“, Студентској поликлиници, другим зградама у којима су смештене јавне службе и које смо пројекте реализовали заједно са удружењима. За унапређење наших активности и сарадње са организацијама које окупљају или пружају услуге особама са инвалидитетом недостаје нам и база података особа које који живе на Врачару. Желимо да их анкетирамо о врстама услуга и подршке која је најпотребнија, како бисмо наше активности прилагодили стварним животним потребама – истакла је председница Скупштине др Тијана Благојевић.

[17. Септембар 2014.]

даље///

Нови урбани џеп на Врачару

urb

На иницијативу општине Врачар, уређен је простор између улица Милешевске, Петроградске и Војводе Драгомира који је годинама био нефункционалан и некоришћен, чиме је Врачар добио још један урбани џеп. Површине 86 квадратних метара, овај урбани џеп изграђен је од бетонских плоча у жутој, црвеној и теракот боји и окружен је жардињерама.

 

[17. Септембар 2014.]

даље///

Градска општина Врачар је спремна да учествује у свим пројектима Града Београда

glp

Поводом изјаве градоначелника Београда Синише Малог да Градска општина Врачар није изразила жељу да учествује у програму Канцеларије за брзе одговоре привреди, подсећамо да смо још у јулу обавестили град Београд и предложили боље решење за формирање наведене Канцеларије.

Предлог Градске општине Врачар упућен Секретаријату за привреду је, у складу са политиком председника Владе Републике Србије Александра Вучића о смањењу државне администрације, што подразумева да уместо предложених десет запослених у градским општинама у новоформираној канцеларији ради пет запослених из Градске управе. Водећи рачуна о надлежностима градских општина које кажу да општине немају ни изворну, ни пренету надлежност из области привреде, сматрамо да је за десет градских општина боље решење формирање Канцеларије за брзе информације привреди на нивоу Града Београда, у којој би радило упола мање запослених него што је то сада планирано.

Градска општина Врачар је спремна да учествује у свим пројектима Града Београда, па и овом, само смо предложили рационалније и ефикасније решење.

[17. Септембар 2014.]

даље///

Бојом кроз време

izlozba2

Наша галерија је постала једно од средишних места сусрета и креативности наших суграђана, вечерас вам представљамо ликовни опус архитекте Јанка Живанчевића . Интересантно је да за нешто више од годину дана организујемо четврту изложбу архитеката, који своје емоције и виђење света исказују не само у својој основној струци – архитектури, већ и на сликама, oно што не искажу као градитељи они нам искажу у својим сликама – рекла је чланица Већа  Мирјана Митровић.

[16. Септембар 2014.]

даље///

Ново урбанистичко решење за трг Славија

konkursi

Сви смо заинтересовани за будући изглед трга Славија, трга којим свакога дана пролазимо. Зато смо организовали презентацију Нацрта плана детаљне регулације трга Славија. Желимо да чујемо мишљење грађана о предложеним урбанистичким решењима, а предлоге ћемо доставити током јавног увида надлежним градским органима – рекао је заменик председника општине Александар Ивановић.

[9. Септембар 2014.]

даље///

Оглас за кориснике локација за одржавање манифестација

Комисија за доношење одлука о манифестацијама градске општине Врачар расписала је оглас за спровођење поступка за одређивање корисника локације за одржавање манифестација на територији градске општине Врачар, кружног платоа испред Храма Светог Саве и главне пешачке стазе од Крушедолске улице ка Храму Светог Саве, у периоду од 17. септембра 2014. до 27. октобра 2014. године.

[1. Септембар 2014.]

даље///

Канцеларије јавних бележника

Од 1. септембра почели су са радом јавни бележници. У обављању делатности јавни бележник је самосталан и независан. На основу јавних овлашћења јавни бележник прихвата од странака изјаве воље, даје им потребну писану форму и о томе издаје исправе које имају карактер јавних исправа, чува оригинале тих исправа, издаје преписе исправа, даје странкама савете о питањима која су предмет бележничке делатности.
 
На територији градске општине Врачар отворене су две јавнобележничке канцеларије – у Коче Капетана.6 и Крунској 46.

[1. Септембар 2014.]

даље///

Првак са Врачара

konkursi

Желимо да вам данашњи дан буде један од најлепших и најсрећнијих. Данас храбро закорачите у нови свет знања, јер свако ново знање је задовољство и радост, оно доноси успех. Општина Врачар ће вас увек наградити за прва места у знању, јер ви сте прваци са Врачара – поручио је председник општине Врачар Бранимир Кузмановић који је са чланом Већа Небојшом Милићевићем поздравио прваке ОШ „Синиша Николајвић“ и истакао да је буџет општине Врачар знатно умањен, али да ће се најмање штедети на улагању у школе и у најбоље ђаке.

[1. Септембар 2014.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike