Јануар 2015

Свака цигарета смета

cigareta smeta2

Организација живота у заједници подразумева и бригу о здрављу, јер је то предуслов квалитетног живота. Градска општина Врачар периодично организује трибине, базаре здравља. У сарадњи са невладиним организацијама ИЦПА Србија и Живот и здравље, као и Институтом Батут, поводом Националног дана без дуванског дима придружили смо се кампањи којом се указује на штетност никотина по здравље – истакла је председница Скупштине др Тијана Благојевић.

[30. Јануар 2015.]

даље///

Суфинансирање спортских програма и активности

sufinansiranje sporta

Председник градске општине Врачар расписао је Јавни конкурс за суфинансирање спортских програма и активности из буџета градске општине Врачар у 2015. години. Одлуком о буџету опредељено је 528.000 динара за суфинансирање спортских програма и активности који ће се реализовати у 2015. години, а рок за подношење пријава је до 1. априла 2015. године

[30. Јануар 2015.]

даље///

Лик Светог Саве

lik svetog save6

Удружење Пријатељи деце Врачара организовало је и ове године традиционални ликовни конкурс на тему „Лик Светог Саве“. Послали сте нам бројне лепе и маштовите радове, међу вама је велики број будућих уметника – истакао је председник овог удружења Драги Величковић. Ученике је поздравила чланица Већа Тамара Трипић која је упутила поруку да промовишемо знање, рад и труд, данас ћемо доделити награде најбољима. Један наш савременик рекао је да је образовање најмоћније оружје јер може да промени свет, то је знао још Свети Сава и зато је оснивао школе, уредио здравствену помоћ у манастирима, зато је Свети Сава наш просветитељ – истакла је Тамара Трипић.
Ученици Основне школе „Јован Миодраговић“ извели су представу о Светом Сави – његовом животу и најзначајнијим делима, коју су ученици свих врачарских школа са пажњом гледали, а затим су бурним аплаузима поздравили своје другаре којима су уручене књиге као награда за најлепше ликовне радове на конкурсу „Лик Светог Саве“.

[29. Јануар 2015.]

даље///

О родним улогама и стереотипима

rodne uloge2

Први догађај у оквиру програма „25. на Врачару“ у 2015. години, био је у знаку разбијања стереотипа о родним улогама, очекивањима средине и подели занимања на мушка и женска, а поред Канцеларије за равноправност полова у реализацији су учествовали и Канцеларија за младе ГО Врачар и Центар Е8. Гости и гошће, махом из средњих школа са Врачара, гледали су филм „Били Елиот“ након кога су у дискусији поставили важна питања и дали своје коментаре на поменуте и још неке теме.
Нина Живановић, координаторка Канцеларије за равноправност полова ГО Врачар отворила је догађај и још једном поновила шта је програм „25. на Врачару“. „Суштина овог програма, као и данашњег догађаја је у дискусији. Он представља спону Врачараца и Врачарки свих узраста са Канцеларијом, и биће нам занимљиво и значајно да чујемо ваше утиске и коментаре на теме којима се филм бави“, рекла је она пре почетка филма.
Након филма, координатор Канцеларије за младе, Александар Ђукановић, отворио је дискусију коју је модерирао речима: „Овај филм обрађује неколико интересантних тема и отвара нека важна питања, од којих је свакако доминанто то да ли дечаци треба да се баве балетом или боксом, и због чега, као и то колико је важно како околина, а пре свега породица реагује на наше изборе“.

[28. Јануар 2015.]

даље///

Свети Сава – школска слава

proslava slave15

У свим основним и средњим школама Врачара прослављена је школска слава – Свети Сава. Уз обред резања славског колача ђаци су рецитовали песме посвећене заштитнику школа, читали своје литерарне радове, организовали изложбе ликовних радова и у свим школама певала се химна „Ускликнимо с љубављу светитељу Сави“. Представници општине Врачар честитали су cлаву и са ђацима, родитељима и професорима поделили радост прославе школске славе. 

[27. Јануар 2015.]

даље///

Свети Сава – Слава општине Врачар

sveti sava14

Општина Врачар традиционално слави Славу Светог Саву 25. јануара на дан упокојења српског светитеља и првог српског архиепископа. Домаћин Славе био је Милан Цаци Михаиловић - Врачарац, познати глумац који је својим умећем и љубављу много учинио на чувању традиције, обичаја и успомене на познате Врачарце. Обред резања славског колача служио је викар Његове светости Његово преосвештенство епископ топлички господин Арсеније са свештенством Храма Светог Саве и уз саслужење Певачког друштва „Мокрањац“ при Храму Светог Саве.

[25. Јануар 2015.]

даље///

Палета Миодрага Јелића

miodrag jelic6

Наша галерија отворена је за ликовне изазове, различите стилове, сусрете, за истраживачко и креативно у уметности. Вечерас се сусрећемо са симболима и темама, са ликовним светом Миодрага Јелића – истакла је чланица Већа Мирјана Митровић, која је са историчарем уметности и кустосом Станиславом Живковићем отворила изложбу слика „Витоперена палета“.
На сликама Мише јелића је судар искуственог и имагинативног, реалног и иреалног, он следи традицију београдске колористичке школе у сликарству – истакао је Станислав Живковић.

[22. Јануар 2015.]

даље///

ФМУ на Врачару

snezana puric3

У 2015. години се наставља циклус концерата студената Факултета музичке уметности Београдског универзитета у општини Врачар. Солистички концерт на виолончелу одржала је Снежана Пурић, студенткиња у класи професора Срђана Сретеновића. Снежана Пурић извела композиције  Попера, Баха и Бетовена, уз клавирску сарадњу Дејане Краварушић.

[15. Јануар 2015.]

даље///

„Путовање“ Николе Пантовића

nikola pantovic7

Концепт  галеријског простора у нашој општини јесте да буде место сусрета  уметника и грађана и простор у којем се изложбама афирмишу млади уметници. Захвални смо Николи Пантовићу што нам је изложбом „Путовање“ омогућио изузетан уметнички доживљај и што је својим маштовитим радовима оплеменио наш простор – истакао је члан Већа Богдан Татић на отварању изложбе скулптура, цртежа и слика Николе Пантовића.

[12. Јануар 2015.]

даље///

Бадњи дан на Врачару

badnji dan15

На традиционалној прослави Бадњег дана у општини Врачар, бадњак је освештао протојереј ставрофор Миодраг Поповић. Домаћин овогодишње прославе Бадњег дана био је члан већа Богдан Татић који је поручио да смо у празничним данима срећни када видимо осмех на лицу најмлађих, а одраслима пожелео више благости, разумевања и љубави.

Домаћин Бадњег дана Богдан Татић уручио је деци запослених у општини Врачар божићне поклоне, а затим са представницима општине, одборницима и грађанима наложио бадњак.

[6. Јануар 2015.]

даље///

Зашто су неком у Граду спомен обележја као трн у оку?

kralj7

Обавештавамо јавност да је Градска општина Врачар примила 30. децембра, уместо новогодишње честитке ЗАКЉУЧАК О ДОЗВОЛИ ИЗВРШЕЊА градске комуналне инспекције којим се позива ГО Врачар да уклони обележја глумцу Петру Краљу у року од 5 дана, а у супротном “исто ће се извршити преко другог лица“.

Само два дана пре доставе, секретар за културу града Београда г. Вукосављевић изјавио је да споменик неће бити уклоњен до доношења одлуке градске Комисије за споменике. Подсећамо да се градска општина Врачар обратила захтевом за постављање спомен обележја још 27. јануара 2014. године надлежној Комисији Скупштине Београда и уз добијену сагласност Градског зеленила, а није од Комисије добила одговор у законски предвиђеном року.

Истовремено, обавештавамо јавност да нам је наложено и уклањање спомен плоче са зграде у којој је живео глумац Карло Булић, иако поседујемо сагласност Комисије за споменике.

[5. Јануар 2015.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike