Новембар 2015

Трибина о настанку и нестанку једне државе

2015 12 memorandum4

Вечерашњу трибину смо организовали са жељом да информишемо и  подсетимо на политичке и историјске теме, без којих се не могу разумети ни данашњи политички процеси – рекао је члан Већа Богдан Татић  поздрављајући  учеснике трибине на којој се разговарало о књизи Александра Дикића „Настанак и нестанак једне државе – Правда за Меморандум“. 

[30. Новембар 2015.]

даље///

О лавиринту (не)културе

2015 11 vracarslobodno5

Да ли култура може да преживи и да ли можемо да сачувамо култне  вредности које су опстајале до данашњих дана – било је почетно питање модераторке разговора о лавиринту (не)културе - чланице Већа Тамаре Трипић. У дебати  су искрено, свесни политичких утицаја на културу и на аутоцензуру у изражавању, говорили писац Марко Видојковић, аутор емисије „Лични став“ Ненад Михаиловић и чланица групе „Земља Грува“ Ана Ђурић – Констракта.

[27. Новембар 2015.]

даље///

Почеле нове радионице Фондације за таленте

2015 11 matematicari2

После радионица за ликовно и за глуму, таленти Врачара почели су да уче и у радионици за математику. Све радионице којима се подстиче учење ван школских програма, креативност и стваралачки  таленат, организује Фондација за таленте Врачара у просторијама ЦОК „Божидарац 1947“.

[26. Новембар 2015.]

даље///

Лавиринт (не)културе

2015 11 vracarslobodno

У петак, 27. новембра 2015. године у 18:00 часова, градска општина Врачар наставља у Његошевој 77  циклус трибина „На Врачару слободно“. О теми лавиринт (не)културе говориће писац Марко Видојковић, аутор емисије „Лични став“ Ненад Михаиловић и чланица групе „Земља Грува“ Ана Ђурић Констракта. Модераторка трибине је чланица Већа Тамара Трипић.

Дебата ће се водити о томе какво је стање у култури данас, да ли савремени трендови угрожавају културне вредности, да ли је економска исплативост довопљно јак алиби за урушавање вредносних система у друштву и како наши  саговорници виде своју улогу у тим процесима.

На трибини ће се посветити време и одговорима на питања присутних грађана, као и на питања која буду постављана преко твитера уз коришћење #vracarslobodno.

[26. Новембар 2015.]

даље///

Међународни дан борбе против насиља над женама

2015 11 25novembar1

Канцеларија за равноправност полова Градске општине Врачар обележила је 25. новембар, Међународни дан борбе против насиља над женама којим почиње глобална кампања "16 дана активизма против насиља над женама". 

Информисање суграђана и суграђанки о присутности и недопустивости свих облика насиља над женама је важно у локалној заједници. Од почетка године 34 жене су убили партнери или мушки чланови породице, а од јула до септембра, полицији је пријављено 1.678 случајева насиља у породици, за 60 осто више него у истом периоду прошле године. Иако је општина Врачар најбезбеднија, има образованије становништво, овај проблем не заобилази ни нас - рекла је координаторка Канцеларије Снежана Милчић.

[25. Новембар 2015.]

даље///

Партиципативно буџетирање на Врачару - приоритети у буџету за 2016. годину

2015 11 participativno budzetiranje4

Jавни дијалог са грађанкама и грађанима Врачара о приоритетним програмима који ће се финансирати из буџета у 2016. години, почео је 24. новембра гласањем на платоу у Његошевој 77 или преко интернет странице општине Врачар.

На анкетном листићу понуђени су предлози за избор пројеката из три области, за које се зна да су важне за бољи живот грађана Врачара: комунално уређење, бољи услови образовања  у врачарским школама и социјална политика. Грађани су могли и да допишу свој предлог за реализацију програма из надлежности општине.

[24. Новембар 2015.]

даље///

Oживљавање фото наслеђа

2015 11 vizualizator13

Ауторску изложбу Милене Јокановић отворили су у изложбеном простору општине Врачар Звездан Манчић у име Фестивала „Визуализатор“ и члан Већа Вељко Радуновић. Фотографија је некада била првенствено успомена, данас је на друштвеним мрежама она прворазредна информација. Вечерашња изложба је као и Врачар – захваљујући ауторки изложбе и Фото музеју, упознаје нас са почецима фотографије и спаја дагеротипије са дигиталним, тако је и Врачар спој традиције и савременог. Ово је трећи Фестивал „Визуализатор“, по други пут уз учешће општине Врачар, жеља нам је да и следеће године учествујемо у новом „Визуализатору“ поручили су и Звездан Манчић и Вељко Радуновић.

[22. Новембар 2015.]

даље///

За равноправност полова, против стереотипа о мушкарцима

2015 11 decaci4

Канцеларија за равноправност полова ГО Врачар обележила је Међународни дан мушкараца заједно са ученицима врачарских средњих школа. Они су имали прилику да учествују у радионици и да кроз друге интерактивне активности разговарају о стереотипима о мушкарцима, очекивањима од њих и притисцима које због тога трпе.

"Циљ Дана мушкараца је рушење стереотипних мишљења о томе како „прави“ мушкарац треба да изгледа, о постојању „мушких“ и „женских“ занимања, очекивањима од мушкараца" рекла је координаторка Канцеларије Снежана Милчић. Она је додала и да је обележавање Међународног дана мушкараца важно Канцеларији, јер постоји стереотип да је родна равноправност искључиво женско питање. 

[19. Новембар 2015.]

даље///

Солидарност са првацима у другим градовима

2015 11 pozarevac9

Програмом „Врачунари на дар“ стварамо најбоље услове за учење и ове године ће, поред 600 врачарских трећака рачунаре добити и прваци у неким другим местима, као што су Пожаревац и Велика. Желимо да сви ђаци, као и врачарска деца, уче на начин на који уче њихови вршњаци у најразвијенијим европским земљама – истакла је председница општине др Тијана Благојевић, која је са замеником Ђорђем Беламарићем обрадовала прваке ОШ „Вук Караџић“ у Пожарeвцу  и њихову учитељицу Марицу Ђокановић.

Градска општина Врачар ће увек подржати иницијативе које доводе до стварања најбољих услова за школовање ђака, јер сматрамо да је то најбоље улагање у будућност – рекао је заменик председнице општине Ђорђе Bеламарић у учионици у пожаревачкој школи, коју су учитељица и родитељи заједничким напорима потпуно реконструисали да би њихова деца учила у лепом и чистом простору.

[19. Новембар 2015.]

даље///

Легенде нашег глумишта

2015 11 glumci6

У нашој галерији излагали су најистакнутији ликовни ствараоци, исто тако галерија је отворена и за младе уметнике, који својим делом тек треба да се афирмишу и да постану препознатљиви. Вечерас отварамо изложбу Александре Јеловић, која нас је окружила портретима наших најпознатијих глумаца. Уметност наших глумаца је подстицај за младе талентоване уметнике, овом својом првом самосталном изложбом портрета и сама Александра Јеловић постаје препознатљива. Захваљујем и Цацију Михаиловићу који је следећи свој осећај за препознавање младих талентованих уметника и препоручио ову изложбу – истакла је  председница општине др Тијана Благојевић.

[5. Новембар 2015.]

даље///

О пројекту „Да лепше изгледа“

2015 11 fasade6

Пројекат „Да лепше изгледа“ биће настављен за све скупштине стамбених зграда које су учествовале на конкурсу расписаном 2012. године, а до сада  није реконструисана фасада њихове стамбене зграде. Градска општина Врачар урадила је оријентациони предмер и предрачун потребних радова за 23 фасаде стамбених зграда и спремни смо да у сарадњи са пројектантима, унесемо све измене које траже власници станова, а технички их је могуће извести. Ради планирања буџета општине Врачар за 2016. годину, битно је да у изјашњавању поштујете рокове, како бисмо предвидели потребна  средства за реконструкцију фасада – истакли су председник Скупштине Александар Ивановић и чланица Већа Александра Јовановић у разговору са председницима скупштина станара.

[4. Новембар 2015.]

даље///

Да се холокауст не заборави и не понови

2015 11 javni cas4

Историја може да има различита тумачења, али истина је само једна. Овај специфичан час историје је прилика да чујете колики је прогон Јевреја био у 2. светском рату. Вечерас  чувамо успомену  и сећамо се свих наших суграђана  који су због вере или нације страдали у 2. светском рату – рекао је помоћник председнице Општине Зоран Алимпић на почетку трибине коју је за врачарске ученике организовало Српско јеврејско певачко  друштво.

[3. Новембар 2015.]

даље///

Дајте шансу талентованима

2015 11 fondacija55

Фондација за таленте Врачара реализује пројекат Дајте шансу талентованој деци. Пројекат се реализује кроз две радионице из ликовног образовања и то за млађи и старији узраст, као  и радионицу глуме, а све радионице ће трајати по три месеца. Предвиђена је и радионица из математике за четврти разред, која ће почети са радом после новембарског распуста. У радионицама деца стичу нова знања, уживају у уметничком и креативном стваралаштву, друже се и упознају са другарима различитог узраста и школа. Радионице су значајне јер деца садржајно проводе своје слободно време и стичу нова  искуства.

[2. Новембар 2015.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike