Децембар 2015

Завршена реконструкција још пет фасада на Врачару

2011 10 fasade

„Општина Врачар као и Врачарци, жели да наша општина буде што лепша. Фасаде стамбених зграда су огледало бриге о условима живота. Зато смо још 2007. године покренули пројекат 'Да лепше изгледа' и до данас заједно са грађанима уредили преко 110 фасада.. Крајем децембра завршавамо радове на пет фасада, у: Макензијевој 35, Мачванској 8, Ивана Ђаје 18, Охридској 2 и Кнегиње Зорке 73“, истакла је председница општине Врачар др Тијана Благојевић сумирајући резултате пројекта на крају године.

Обнављањем фасаде спречава се пропадање зграде и побољшава квалитет естетског и животног простора. Уређене фасаде сада показују душу Врачара на прави начин.

[31. Децембар 2015.]

даље///

Бака Надежда са Врачара прославила 104. рођендан

2015 12 sto2


Житељка Врачара госпођа Надежда Павловић пеославила је 104 рођендан и једна је од оних која је ушла у круг дуговечних. Председница општине Врачар др Тијана Благојевић посетила је бака Надежду и обрадовала је чоколадном тортом.


„Задовољство ми је што сам Вас упознала. Волим да разговарам са нашим најстаријим суграђанима, јер могу доста да научим од њих. Желим Вам да Вас здравље добро служи, а општина Врачар ће и даље мислити на Вас“, поручила је председница општине у разговору са госпођом Павловић.


Бака Надежда је током сусрета говорила о тајни њене дугoвечности – и даље воли да излази да шета, да чита, не само литературу на српском, већ и на енглеском језику, и води рачуна о здравој исхрани.

[31. Децембар 2015.]

даље///

Новогодишњи пакетићи за децу из "Јусе"

2015 12 jusa9

Председница градске општине Врачар, Др Тијана Благојевић посетила је Дом за незбринуту децу " Драгутин Филиповић Јуса" пред предстојеће празнике." Чула сам да сте били добри и слушали ваше васпитачице и зато смо вам као и сваке године донели прегршт поклона. Ви сте наша деца и ми ћемо увек бринути о вама. Доћићемо поново пред Божић", рекла је председница након кратког програма који су припремила деца. 

 

[31. Децембар 2015.]

даље///

Пријатна и сигурна старост уз Врачарског мајстора

2015 12 majstor

Брига о најстаријим суграђанима један је од најзначајнијих приоритета општине Врачар, јер знамо да старост може да буде лепа уколико наши најстарији Врачарци имају на кога да се ослоне. Због тога већ традиционално, од 2013. године, спроводимо пројекат „Врачарски мајстор“, кроз који нашим суграђанима старијим од 70 година обезбеђујемо бесплатне услуге мајстора за ситне поправке по стану.


„Године, болести, мале пензије...тешка старост... а онда кварови, не ради ово не ради оно. И иде тако, све се може када се мора, али има ствари без којих се не може, које су као и здравље - или их имаш или их немаш. Када бојлер прегори, шпорет или фазе не раде па нема струје, онда се баш не може. Нема топле воде, нема куваног јела, нема радија, ни телевизије. Нема воде на чесми, јер је славина остала без гумице. И тако живот постане црн, још црњи, увијеш се у ћебе и јецаш.


Али, неко се досетио и организовао. Помогао нам. Неки ће рећи 'није то нешто', али тај не зна шта нама то значи. Колико значи када гурнем ћебе са себе и укључим радио, шпорет да скувам супу, бојлер да се окупам и веш машину. За нас старе то је живот или како рекоше 'Златно доба'.


Неизмерно Вам хвала што мислите на нас заборављене, враћате нам радост и наду. Ситнице чине живот, а за нас су ове оправке буквално живот. Хвала Вам у име свих старих са наше општине“, рекла нам је госпођа Светлана Павловић, пензионерка са Врачара и корисница услуге.


„Врачарски мајстор ту за Вас, јер сте нас својим радом и залагањем задужили да учинимо све што је у нашој моћи да Вам живот у трећем добу буде пријатан и сигуран“, поручила је председница општине госпођи Павловић

[30. Децембар 2015.]

даље///

Врачар је за слободу кретања

2015 12 coka

Градска општина Врачар својим радом у протеклим годинама се труди да свим грађанима и грађанкама обезбеди достојанствен живот и постојање људских права. Посебну пажњу посвећујемо маргинализованим групама, нарочито особама са ивалидитетом. Наша дугогодишња сарадница Весна Несторовић је у протекла 24 часа два пута избачена из возила Градског саобраћајног предузећа због тога што се возила са својим псом водичем. Општина Врачар подржава своју суграђанку и сарадницу и захтева да се њој, и свим другим грађанима и грађанкама поштује право на слободу кретања.

[30. Децембар 2015.]

даље///

За лепши и уређенији Врачар

2015 12 platoi6

„Свакодневно разговарамо са грађанима, јер желимо да чујемо њихове идеје и предлоге за стварање бољег живота на Врачару. Наша је обавеза да одговоримо потребама грађана и решимо проблеме на које нам указују“, истакла је председница општине Врачар др Тијана Благојевић поводом завршетка радова на уређењу Сквера Слободана Марковића – Либеро Маркони, као  и слободне јавне површине на углу улица Голсвортијеве и Хаџи Ђерине.

На иницијативу грађана Врачара средином октобра покренут је пројекат уређења тих простора. У разговору са станарима околних зграда осмишљен је њихов будући изглед.

[30. Децембар 2015.]

даље///

Волим Врачар

2015 12 instagram3

Вечерас отварамо изложбу фотографија са Инстаграма о Врачару. Портал Волим Врачар је замишљен као место промоције културе, уметности, гастрономије и што је најзначајније као промоција људи и њихових интересовања и акција које покрећу. Све то чини Врачар познатом и омиљеном општином за живот. Свако од нас има свој вољени кутак, део Врачара, улаз, балкон, нешто што препознаје као своје прибежиште, као уточиште, као своје сећање. Нису то само Врачарци, већ и сви други који ходају и састају се на нашим улицама, скверовима, кафићима. Надамо се да ћеова изложба подстаћи и друге ауторе да открију нове врачарске визуре, да поделе са нама свој доживља врачарских минијатура – истакла је председница општине Врачар др Тијана Благојевић поводом изложбе фотографија Волим Врачар .

[28. Децембар 2015.]

даље///

Новогодишњи концерт студената ФМУ

2015 12 koncert22

Студенти на Катедри за гудачке инструменте Факултета музичке уметности одржали су у галерији наше општине новогодишњи концерт. Талентовани студенти основних и мастер студија извели су најпопуларније композиције Сен Санса, Равела, Шумана, Брамса, наступили су већ афирмисани виолинисти Милош Бубало, Милош Стевановић, Дуња Петковска, Мила Смиљковић, Ката Стојановић, Оливера Матић, Немања Белеј и Сара Беговић. На виолочелу су свирали Снежана Пурић и Иван Јарић, а наступио је и виолиста Војин Млађеновић Станић.

[27. Децембар 2015.]

даље///

Јавни позив скупштинама и саветима стамбених зграда ради суфинансирања израде предмера и предрачуна за извођење радова на фасадама стамбених зграда

2011 09 fasade

Градска општина Врачар позива стамбене зграде на Врачару да преко својих скупштина и савета поднесу пријаве на јавни позив ради суфинансирања израде предмера и предрачуна за извођење радова на фасадама стамбених зграда на Врачару.

Услов за учешће стамбених зграда у јавном позиву је  формирана скупштина односно савет стамбене зграде.

Стамбене зграде самостално доносе одлуке о томе који ће радови на уређењу фасада бити обухваћени предмером и предрачуном.

Градска општина Врачар ће учествовати у изради предмера и предрачуна за извођење радова на уређењу фасада са 80% средстава док ће стамбене зграде учествовати са 20% средстава.

[25. Децембар 2015.]

даље///

За безбедне лифтове на Врачару

2015 12 lift3

У оквиру пројекта „За безбедне лифтове“ општина Врачар обезбедила је, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и скуптинама станара, средства за реконструкцију старих и небезбедних лифтова у стамбеним зградама . Ове године у оквиру овог пројеката извршена је реконструкција лифтова у стамбеним зградама у Симе Игуманова број 4 и Шуматовачкој број 70а .Поводом завршетка радова на реконструкцији лифта у стамбеној згради у Симе Игуманова број 4 члан Већа Небојша Милићевић разговарао је са станарима зграде и обележио почетак рада лифта.

[25. Децембар 2015.]

даље///

Роман „Реквијем за један дан“ - насиље у породици у женском стваралаштву

2015 12 kzrp6

Овог месеца смо изабрали да „25. на Врачару“ буде посвећен разговору о роману „Реквијем за један дан“ ауторке Лидије Ћирић, који се бави и темом породичних односа и насиља у породици. Лидија је Чубурка па уједно можемо и да разговарамо о женском стваралаштву и његовом статусу, рекла је координаторка Канцеларије за равноправност полова градске општине Врачар Снежана Милчић.

[25. Децембар 2015.]

даље///

Врачар слободно - одговор Александру Јовичићу

2015 12 super2

Функционери СНС оваквим изјавама показују потпуно незнање у управљању главним градом. Шеф одборничке групе СНС у београдској Скупштини, морао би да зна да је Секретаријат за финансије града Београда, 16. децембра 2015. године послао општини Врачар износ средстава који ће Врачару припасти у 2016. години. Затим је Скупштина града Београда 21. децембра донела Одлуку о утврђивању критеријума и мерила за обиме буџета градских општина, а истог дана поново је од Секретаријата за финансије града Београда добијен Нацрт одлуке о обиму средстава за 2016. годину и тако смо добили и потврду за оквир буџета општине Врачар за 2016. годину.

Необично је, али је важно да се зна да је СО Врачар једина у Београду поштовала „буџетски календар“, као што је и једина како Закон налаже одржала јавну расправу о буџету за следећу годину.

СНС већина у градској Скупштини може да промени Одлуку о оквиру буџета за градску општину Врачар и то само за један динар, али ће СО Врачар урадити ребаланс буџета на првој наредној седници. Јовичић би такође морао да зна да буџет који је јуче усвојен са 23 гласа за и ниједним против у СО Врачар може да се користи тек у 2016. години и то после спроведених јавних набавки које се све објављују на „порталу јавних набавки“.

Претње, уцене и застрашивања којима су изложени одборници и одборнице у СО Врачар као и одузимање буџета грађанима Врачара као казна што не гласају за СНС само потврђује грађанима и грађанкама Србије да се грађани Врачара никада нису повлачили, ни деведесетих, и да се сигурно неће повући ни пред функционерима СНС. Ми на Врачару знамо да је слобода нешто што се изнова и изнова осваја, а само једном губи.

Председница градске општине Врачар

Др Тијана Благојевић

 

[24. Децембар 2015.]

даље///

Свечаност Фондације за таленте

2015 12 fondacija17

Фондација за таленте је јединствен покушај да се на локалном нивоу спроводи иницијатива која је усмерена на развој талентоване деце и да се у право време улаже у њихову будућност. То потврђује низ успешно реализованих пројеката са циљем перманентног раног препознавања талентоване деце, али и  праћење  рада, развоја и афирмације сталних полазника   радионица из драмске, ликовне и математичке области. Доказ успешног рада су и успеси полазника радионица на другим такмичењима и у даљем школовању, зато свим водитељима радионица и председници Фондације честитам на успесима које су постигли – истакла је чланица Већа Александра Јовановић која је отворила изложбу дечијих ликовних радова из пројекта „Дајте шансу талентованој деци.

[24. Децембар 2015.]

даље///

Хуманитарни базар

2015 12 humanitarni3

Ученици ОШ „Светозар Марковић“ су поводом новогодишњих празника у сарадњи са Канцеларијом за младе општине Врачар одржали хуманитарни базар. Изложили су цртеже, ручне радове, сувенире, колаче које су правили сами и уз помоћ професора и родитеља. Хуманитарним базаром показали су колико су солидарни са онима којима је помоћ потребна, колико воле своју школу и како је њихова љубав и подршка намењена свима у окружењу.

[24. Децембар 2015.]

даље///

Поносни на Матију чекамо нове успехе

2015 12 super13

Поштована госпођо Благојевић,

Овим путем желим да се захвалим запосленима у Општини Врачар и Вама лично на изузетном гесту да најуспешније врачарске ђаке наградите поклањањем лаптоп рачунара. Мој син Матија, сада ученик III београдске гимназије, рођен је на Врачару, детињство је провео на овој општини и ту завршио основну школу. Зато му је ова награда значајнија и дража од других.

Као родитељ веома ценим напор Општине Врачар да подржи успешне ђаке, да препозна и награди њихов труд и рад. Уверена сам да ћемо у будућности сви заједно бити поносни на то што ће ова деца израсти у добре и честите људе. 

Срдачан поздрав,

Јасмина Миловановић Цонић
мајка Матије Цонића

[23. Децембар 2015.]

даље///

Врачар и даље слободан!

2015 12 skupstina

Скупштина градске општине Врачар усвојила је Одлуку о буџету градске општине Врачар за 2016. годину. На 27. седници Скупштине градске општине Врачар у овом мандату нико од присутних  одборника и обдорница није гласао против буџета или био уздржан.

Упркос политичким притисцима, уцењивању, покушајима подмићивања одборника и одборница које траје данима, Врачар је остао оно што је био од првих вишестраначких избора – бастион демократије. Грађанке и грађани Врачара могу да буду сигурни да ће градска општина штитити њихове интересе, а пре свега, да ће се у раду водити демократским начелима. Од укупно 45 одборника и одборница,  23 одборника  и одборницe који су били присутни на седници је то потврдило упркос свим притисцима.

Свако прекрајање изборне воље Врачараца и Врачарки, покушај манипулације, али и ометања седница Скупштине градске општине Врачар може да има само један одговор, а то је чување демократије и воље грађана. Нису успеле да је угрозе ни претње које су одборницима и одборницама присутнима на седници слали и током седнице у СМС порукама са непознатог броја.

Одлуком Града Београда буџети централних градских општина драстично су смањени, а грађанке и грађани кажњени због свог слободног избора. Упркос смањењу врачарског буџета од око 100 милиона динара, градска општина Врачар је у највећем могућем обиму задржала програме подршке сениорима и сениоркама чије пензије су смањене, подршке образовању и младима кроз награде и подстицаје и даље улагање у нихову и нашу будућност.

[23. Децембар 2015.]

даље///

Нацрт одлуке о буџету градске општине Врачар за 2016. годину

2012 12 budzet

Скупштина града Београда je 21. децембра 2015. године је усвојила одлуку о утврђивању критеријума и мерила за обиме буџета градских општина која значи директно кажњавање грађана централних београдских општина и гашење програма који су значајно доприносили квалитету живота наших суграђана. Ми данас почињемо борбу за права наших грађана и грађанки и за њихов утицај на одлучивање о утрошку буџетских средстава. 

Средства су нам смањена што доводи у питање реализацију програма које сматрамо за најзначајније и најуспешније. Одузимањем новца грађанки и грађана Врачара наше баке и деке лако могу да остану без услуга геронто домаћица и врачарског мајстора. Са смањеним пензијама они то себи не могу да приуште. Врачарски трећаци који очекују Врачунаре наредне године, одлуком града Београда су кажњени. Када њихови родитељи плате вишеструко повећани порез на имовину, неће моћи да им обезбеде лап топове који су у 21. веку неопходни за учење. Најбољим ученицима послата је порука да они нису вредни награда и да се њихово знање не цени. Иако знамо да награђивање није разлог зашто су врачарски ђаци успешни и показују резултате на такмичењима, верујемо да их треба подржати и додатно мотивисати због свих нас. Због ове освете лоших ђака, новца за награде биће мање. 

[22. Децембар 2015.]

даље///

Награде за најбоље матуранте из школске 2014/2015. године

2015 12 nagrade4

„Задовољство ми је што сам данас са вама, у друштву лепих, младих, паметних и образованих људи. Знам да сам данас у једном ексклузивном друштву будућих лекара, правника, уметника или професора. Са многима од вас смо се већ сусретали, јер смо многе већ награђивали. Општина Врачар ће увек подржати ваше напоре да будете најбољи и будете пример вашим вршњацима“ истакла је председница општине Врачар др Тијана Благојевић поздрављајући ђаке генерације и вуковце врачарских средњих школа, који су матурирали у школској 2014/2015. години.


„Својим успесима дали сте нам подстрек да наставимо да улажемо у боље школовање, јер сматрамо да је то најбоље улагање у будућност. Наградама које вам данас уручујемо желимо да подстакнемо марљиве и успешне да буду још бољи и да знају да општина Врачар препознаје оне који улажу време, труд и знање за остваривање најбољих резулатата“ изјавио је заменик председнице општине Ђорђе Беламарић приликом уручивања новчаних награда и годишњих пропусница за коришћење базена Спортско-рекреативно образовног центра „Врачар“.

[22. Децембар 2015.]

даље///

Укидају се средства за геронто домаћице и децу

2015 12 budzet1

Београд кажњава грађане централних градских општина:
Председници општина Врачар, Звездара, Савски венац и Стари град  о драстичном смањењу општинских буџета

Скупштина града Београда јуче 21. децембра 2015. године је усвојила одлуку о утврђивању критеријума и мерила за обиме буџета градских општина која значи директно кажњавање грађана централних београдских општина и гашење програма који су значајно доприносили квалитету живота наших суграђана. Ми данас почињемо борбу за права наших грађана и за њихов утицај на одлучивање о утрошку буџетских средстава – истакла је председница градске општине Врачар др Тијана Благојевић.

[21. Децембар 2015.]

даље///

Председници општина Врачар, Стари град, Савски венац и Звездара са грађанима о драстично умањеним буџетима градских општина

2015 11 participativno budzetiranje4

Градска општина Врачар у сарадњи са председницима општина Стари град, Савски венац и Звездара наставља са спровођењем пројекта „Партиципативно буџетирање“ кроз дијалог са грађанима и представницима медија о нацрту буџета градских општина. 

У понедељак, 21. децембра 2015. године у 18:00 часова у Његошевој 77 , председница општине Врачар др Тијана Благојевић, председник општине Савски венац Душан Динчић, председник општине Стари град  Дејан Ковачевић и председник општине Звездара Едип Шерифов настављају разговор са грађанима о приоритетним пројектима који су планирани пре драстичног смањивања обима средстава у буџетима централних градских општина за 2016. годину. Финансијски оквир одређен за учешће општине Врачар у укупном буџету градских општина смањен је са 4.60% на 3.54%. Приход од закупа, који је раније у пуном износу припадао буџетима градских општина је укинут, тако да је готово немогуће започети процес планирања буџета на неким основама које су извесне и са сигурношћу уврстити предлоге грађана као саставни део буџета.

 

[18. Децембар 2015.]

даље///

Aуто седишта за безбедну вожњу беба

2015 12 bebe23

Сви знамо како је одговорно одгајати дете, желимо да поред симболичног поклон пакета којим смо вам честитали рођење детета, учинимо још нешто за вас. Време је празника и поклона, ауто седиште ће вам омогућити да проведете срећне тренутке са вашом бебом. Када бебе порасту, ми ћемо наставити да помажемо, да стварамо боље услове живота и учења за нашу децу. Првацима поклоном обележавамо први школски дан, у трећем разреду поклањамо свима рачунаре, а касније награђујемо за успехе на такмичењима, награђујемо вуковце, ђаке генерације. И  родитељи и наша деца увек могу очекивати подршку своје општине – поручила је председница општине др Тијана Благојевић на свечаности поводом уручења ауто седишта родитељима.

[17. Децембар 2015.]

даље///

Годишња изложба радова Центра у Шуматовачкој

2015 12 sumatovacka15

Центар за ликовно образовање у Шуматовалчкој је једна од институција којима се поносимо. Зато нам је драго што већ неколико година Центар за ликовно образовање организује своје годишње изложбе, прави смотру онога што је урађено за годину дана у нашим изложбеним просторима и тако заједно стварамо бољи живот и просторе за креативност и стваралаштво - истакла је чланица Већа Александра Јовановић на отварању годишње изложбе радова полазника уметничко образовних програма Центра у 2015. години.

[16. Децембар 2015.]

даље///

Ја сам супер, буди и ти

2015 12 super14

Руководство општине је свесно чињенице да је улагање у младе, улагање у будућност земље. Награђивање најбољих ђака у оквиру програма „Ја сам супер, буди и ти“ је дан када сам поносна што сам председница општине. Поносна, зато што знам да ћемо се за већ неколико година поново срести, али ви ћете тада бити истакнути стручњаци. Тада ћемо се заједно сетити да вам је општина Врачар пружила подршку и мотивацију – поручила је председница општине др Тијана Благојевић најбољим врачарским малим матурантима који су и на пријемном испиту у средње школе имали највише поена.

Ђацима се обратила и глумица Тамара Драгичевић која је поручила да је задовољство бити са толико лепих, младих, паметних и образованих људи. Треба да желите много, да поставите себи високе циљеве, да студирате на факултетима које желите, јер је у животу највећа срећа и задовољство радити оно што желите – поручила је Тамара Драгичевић.

[16. Децембар 2015.]

даље///

Боље становање на Врачару

2015 12 stanovanje3

Ми имамо добру сарадњу са председницима скупштина зграда на Врачару, реализовали смо заједно бројне пројекте као што су реконструкција фасада, лифтова, уређење предњих дворишта и улаза стамбених зграда. сада желимо да чујемо ваша мишљења и искуства поводом предлога за измену Закона о становању и предложених модела управљања стамбени8м зградама – истакла је председница општине др Тијана Благојевић поводом почетка пројекта Боље становање на Врачару.

[15. Децембар 2015.]

даље///

Донација хуманитарном Кока Кола каравану

2015 12 usce1

Чланица Већа градске општине Врачар Мирјана Митровић и помоћник председнице градске општине Врачар Зоран Алимпић уручили су донацију у књигама на Кока Кола каравану испред тржног центра Ушће. 

[15. Децембар 2015.]

даље///

Развој креативних способности ђака

2015 12 pronalazaci14

Општина Врачар већ традиционално подржава пројекте Савеза проналазача Србије, јер су усмерени на креативност и додатно иновативно образовање, а знање је једино што вам нико не може одузети. Што више знате, веће су шансе да личним способностима успете у животу – истакао је  члан Већа Небојша Милићевић који је поздравио награђене учеснике пројекта „Развој креативниох способности ученика иновативним образовањем“.

[14. Децембар 2015.]

даље///

Подигнуте руке за људска права

2015 12 ljudska prava11

Међународни дан људских права је дан од велике важности за читаво човечанство, општина Врачар је обележила разговорима са грађанима и грађанкама Врачара о значају Универзалне декларације о људским правима, о правима које она гарантује и у којој мери се зајемчена права стварно поштују и остварују у нашем друштву.

„Посебно ми је задовољство што су запослени предложили да заједнички, разговором са нашим суграђанима и суграђанкама обележимо Међународни дан људских права и тако чујемо њихово мишљење о томе да ли се и у којој мери поштују људска права у нашем друштву. Полазећи од тога да људска права треба суштински поштовати и реализовати, ми у општини смо се потрудили, колико је у нашој моћи, да као сервис грађана пружамо услуге на равноправан и једнак начин и да грађани могу самостално да обављају послове у општини. У том смислу, на писарници смо поставили  индукциону петљу за амплификацију говора ради лакше комуникације између запослених и корисника који носе слушне апарате, а корак напред ће бити и обука за употребу знаковног језика за запослене у сарадњи са Градском организацијом глувих Београда“, изјавила је председница  општине Тијана Благојевић.

[10. Децембар 2015.]

даље///

Пријавни лист за озакоњење објекта

panorama sa beogradjanke

 

Закон о озакоњењу објеката („Сл. гласник РС“, број 96/2015) ступио је на снагу дана 27.11.2015. године.  Законом се уређују услови, поступак и начин озакоњења објеката, односно делова објекта изграђених без грађевинске дозволе, односно одобрења за изградњу, услови, начин и поступак издавања решења о озакоњењу, правне последице озакоњења, као и друга питања од значаја за озакоњење објеката.

 

Чланом 7. Закона о озакоњењу објеката прописано је да попис незаконито изграђених објеката врши према програму пописа по зонама, односно целинама грађевинска инспекција.

 

Законом о озакоњењу је прописано је да власници незаконито изграђених објеката могу обавестити грађевинску инспекцију Градске општине Врачар да поседују незаконито изграђени објекат, односно део објекта. Уколико до сада за такав објекат није поднет захтев за легализацију или грађевински инспектор није извршио попис, пријаву можете поднети путем пријавног листа  преко писарнице Градске оштине Врачар или елктронским путем (inspekcija@vracar.rs). Након достављања пријавног листа, грађевински инспектор Одељења за инспекцијске послове обаветиће Вас о датуму и времену инспекцијске контроле, а у циљу евидентирања незаконито изграђеног објекта.

 

[9. Децембар 2015.]

даље///

Први Термидор конгрес Европа 1852.

2015 12 termidor3

Термидор је удружење које кроз  програме остварује значајну културну и едукативну улогу, посебно омогућава младима да додатно науче о историјским догађајима, да стичу дипломатске вештине и да се баве међународним односима. Први Конгрес овог врачарског удружења отворио је заменик председнице Ђорђе Беламарић који је истакао да градска општина Врачар традиционално пружа подршку младима који воле да уче и ван прописаних програма, да подстиче ђаке и студенте да уче, јер су знање и специфичне вештине основа успеха у друштву 21. века. Као свој допринос теми конгреса, Ђорђе Беламарић је говорио о Монроовој доктрини која је први значајнији покушај борбе против интервенције страних земаља. О 1852. години у Европи говорио је др Владан Трапера из Института за међународну политику, а затим су почеле тродневне радионице.

[9. Децембар 2015.]

даље///

Лицитација за локације за продају јелки и бадњака

2012 12 jelke

Комисија за доношење одлука о манифестацијама градске општине Врачар расписала је Јавни оглас за учешће у поступку лицитације за доделу локација за продају новогодишњих јелки и бадњака, које ће се продавати у парку „Војвода Петар Бојовић“, између Крунске, Максима Горког и Баба Вишњине улице.

Пријаве за учешће у поступку лицитације се могу поднети у периоду од 7. децембра 2015. године до 14. децембра 2015. године, преко писарнице Градске општине Врачар. Комплетан текст јавног огласа и скица локација објављени су на огласној табли градске општине Врачар у Његошевој улици број 77 и на интернет страници градске општине Врачар www.vracar.rs

[7. Децембар 2015.]

даље///

Разговор са грађанима из Војислава Илића

2015 12 ilica5

На иницијативу грађана уредили смо овај плато 2013. године, сада смо присуствовати завршетку радова на постављању прилазне стазе и рампе за особе са отежаним кретањем, као и за мајке са дечијим колицима. Ми поклањамо пажњу укључивању особа са инвалидитетом у свакодневни живот, не дозвољавамо да физичке баријере њих издвоје из социјалног живота.  Такође, грађани су нам и данас дали корисне предлоге, а ми ћемо у наредном периоду учинити све да реализујемо  данас покренуте иницијативе – истакла је председница општине др Тијана Благојевић која је са председником Скупштине Александром Ивановићем и чланиовима и чланицама Већа разговарала са грађанима из Војислава илића 4 – 16 и Николе Стефановића 3- 5.

[5. Децембар 2015.]

даље///

Корупција није опција

2015 12 dar5

Корупција није опција је тема серије тренинга и панел дискусија које је оранизовало Друштво за академски развој. На панел дискусији „Политичко запошљавање: мит или реалност“ са  академцима је разговарао заменик председнице општине Ђорђе Беламарић, који је истакао да је један ниво страначко запошљавање политичара који се на одређени период бирају на изборима да би кроз професионални рад остварили свој политички програм, а други ниво је запошљавање недовољно квалификованих чланова странке на места стручњака. У САД   сваке четврте године, када се промени председник, цела администрација Беле куће одлази заједно са њим. тешко је очекивати да ће неко ко не припада одређеној политичкој опцији, спроводити ту политику – истакао је Беламарић.

[5. Децембар 2015.]

даље///

Свет бизарности

2015 12 mondo5

Општина Врачар јесте јак административни центар, а наша галерија је отворена за различите стилове и припадност уметничким правцима. Владимир Маркоски нас враћа у свет поп арта и рокенрола, у време када су сликарство и музика заиста утицали на вредносне ставове младих – рекао је помоћник председнице Зоран Алимпић.

О стваралаштву Владимира Маркоског, о некомерцијалном, али ангажованом ликовном изразу говорио је сликар и теоретичар Владислав Шћепановић, а вајар Миша Роган је истакао да је изложба Маркоског једна  у низу изложби које планирају општина Врачар и УЛУС.

[3. Децембар 2015.]

даље///

Додела локација за манифестације код Храма Светог Саве

2014 04 lok

 

Комисија за доношење одлука о манифестацијама градске општине Врачар објавила je јавни оглас за учешће у поступку јавног надметања прикупљањем писаних понуда за доделу локације или места на локацији за одржавање манифестација на територији градске општине Врачар, и то: кружног платоа и главне пешачке стазе код Храма Светог Саве, у периоду од 15.12.2015. године до 15.1.2016. године.

Пријаве за учешће у поступку за одређивање корисника локације за одржавање манифестација на територији градске општине Врачар могу се поднети од 1.12.2015. године до 7.12.2015. године.

Комплетан текст огласа и скице локације објављени су на огласној табли градске општине Врачар у Његошевој улици број 77 и на интернет страници градске општине Врачар .

[1. Децембар 2015.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike