Март 2015

Краљевство поезије 2015.

kraljevstvo poezije11

У знак сећања на великана српског глумишта – Петра Краља, основали смо такмичење ученика и ученица  у рецитовању „Краљевство поезије“. Касније смо могућност такмичења проширили на све београдске средњошколце, драго нам је што се за треће такмичење „Краљевство поезије“ пријавило 40 средњошколаца. Данас се одржава квалификационо такмичење средњошколаца, такмичари и такмичарке могу  по слободном избору да рецитују песме Десанке Максимовић, Ђуре Јакшића или Лазе Костића. Финале „Краљевства поезије“ одржаће се у суботу, 4. априла од 10:00 часова – рекла је заменица председника општине др Тијана Благојевић. Затим су наступили млади рецитатори и рецитаторке, који су често били нaграђени аплаузом својих вршњака, професора и родитеља.

[30. Март 2015.]

даље///

Уручена признања „Полицајац 2014. године“

policajac5

 Увек смо развијали сарадњу са Полицијском станицом, јер је наш заједнички интерес и посао да на Врачару и у целом Београду сви грађани и грађанке буду безбедни. Задовољни смо што нам је добра безбедносна ситуација, стопа криминалитета се смањује, ђаци у школама су безбедни. Вас су као најбоље предложиле ваше старешине, ми желимо да и ви који сте награђени и све ваше колегинице и колеге знате да се ваш рад поштује и цени – рекао је председник градске општине Врачар Бранимир Кузмановић који је уручио признања најбољим полицајцима Полицијске станице Врачар у 2014. години.

[26. Март 2015.]

даље///

Интеграција маргинализованих група у друштво

integracija6

Наш циљ је интеграција маргинализованих група и побољшање њихових услова живота. Драго нам је што се у организацији врачарске Канцеларије за националне мањине окупио знатан број представника организација цивилног друштва да размене добра искуства, идеје и пројекте, да се њиховим упознавањем и сарадњом створе услови за успешно остварење нашег циља – истакао је помоћник председника општине Зоран Алимпић, који је и поздравио представнике из других београдских општина, Новог Сада, Трстеника и других локалних самоуправа.

[26. Март 2015.]

даље///

Седница Скупштине

22 sednica5

Одборници и одборнице Скупштине изабрали су тајним гласањем Александра Ивановића за председника Скупштине, а др Тијану Благојевић за заменицу председника општине. Потврђен је мандат одборници Снежани Петковић са Изборне листе Драган Ђилас – Избор за бољи Врачар.

[24. Март 2015.]

даље///

ПОКЛОН ВРАЧАРСКИХ ОДБОРНИЦА И ОДБОРНИКА ОБРЕНОВЦУ

obrenovac7

После мајских поплава, сви одборници и одборнице Скупштине градске општине Врачар одрекли су се накнаде коју су примали за ангажовање у општинском парламенту до краја 2014. године. То је само један од облика солидарности са становницима Обреновца коју су Врачарци пружили.

Једногласном одлуком донетом на седници Скупштине одржаној у децембру 2014. године солидарна помоћ врачарских одборница и одборника намењена је Дневном боравку за децу и омладину са сметњама у развоју у Обреновцу – Војводе Мишића 132. У договору са директорком Дневног боравка, госпођом Југославом Зајц, а уважавајући приоритетне потребе, од прикупљених средстава набављена је интерактивна табла, пројектор и лаптоп рачунар. Ова опрема је неопходна како би се омогућио несметан рад с

[24. Март 2015.]

даље///

Фестивал неафирмисаних ауторских бендова

rokovnik

Канцеларија за младе градске општине Врачар и Центар за образовање и културу „Божидарац 1947“ организују Роковник – Први фестивал неафирмисаних ауторских бендова. Фестивал се одржава у суботу, 28. марта у „Божидарцу“.
Бендови сe могу пријавити до 21. марта на kzm.go.vracar@gmail.com. Потребно је послати кратке информације о бенду, звучни снимак ауторске песме или линк

[20. Март 2015.]

даље///

Седница Скупштине

21 sednica10

Скупштина градске општине Врачар разматрала је и усвојила извештаје о раду Заштитнице грађанки и грађана, Општинског правобранилаштва и о стању јавне безбедности на територији наше општине у 2014. години. За председницу Надзорног одбора „Божидарца 1947“ именована је дизајнерка Душанка Штерић, а за чланицу Надзорног одбора именована је историчарка уметности Нађа Ивањи Шваб.
Најзначајнија новина у раду Канцеларије заштитнице грађанки и грађана јесте учешће у пројекту „Локални омбудсман и медијација“ и почетак примене поступка медијације – мирног решавања сукоба у којем се уз помоћ медијатора остварује заједничко прихватљиво решење.

[17. Март 2015.]

даље///

Јавни увид у Нацрт плана детаљне регулације

beograd grb

Нацрт плана детаљне регулације комлекса станице за снабдевање горивом у улици Јужни булевар, градска општина Врачар са Извештајем о стратешкој процени утицаја предметног Плана на животну средину, изложен је на јавни увид у згради Градске управе града Београда у улици 27. марта бр. 43-45 (сала II у сутерену), у периоду од 9. марта до 7. априла 2015. године, сваког радног дана од 9 до 18 часова.
Информације о предложеним решењима даваће представник обрађивача уторком и четвртком од 12 до 18 часова у згради Градске управе у улици 27. марта бр. 43-45 (сала II у сутерену).

[16. Март 2015.]

даље///

Документарни филм „Бог да прости“

dokumentarni film6

Филм „Бог да прости“ је документарна прича о српским и београдским глумцима убијеним током партизанских чистки крајем 1944. године, филм који деценијама није смео да се сними. Снимио га је Бошко Савковић, а после пројекције разговараћемо са ауторима – поручио је помоћник председника општине Зоран Алимпић.
Филм је сећање на чланове аматерске уметничке дружине са Чукарице „Чика Душко“, то је трагична прича о српској и београдској интелектуалној елити која је без суђења завршила у некој од масовних гробница. Зато је филм и посвећен свим невиним жртвама чији се гробови не знају – рекао је Бошко Савковић.

[11. Март 2015.]

даље///

Слобода и безбедност за грађане Врачара

saopstenjne

Да ли су сви грађани исти пред законом и Уставом и да ли држава има обавезу да на исти начин штити слободе и права свих грађана? После емитовања интернет емисије „Лични став“ чији је гост био Владан Глишић, аутор емисије Врачарац Ненад Михаиловић је под непрестаним нападима и изложен је суровим претњама. Аутор и водитељ емисије на почетку интервјуа поставио је као тему поштовање права и слобода мањина и мањинских група, што је од стране госта и прихваћено. После снимања емисије и почетка њеног емитовања, новинару почињу да стижу претње упућене преко друштвених мрежа, као и директним телефонским позивима и смс порукама.

Градска општина Врачар захтева од органа власти да заштите Ненада Михаиловића аутора интернет емисије „Лични став“, да пронађу и казне све оне који су упутили претње. Најважније је да тужилац и истражни органи идентификују налогодавца који је највећа претња животу аутора емисије „Лични став“ Ненада Михаиловића.

 

Саопштење Већа градске општине Врачар

[11. Март 2015.]

даље///

Aктивно против насиља

protiv nasilja4

Свакодневни животни проблеми жена са инвалидитетом, борба против насиља, савладавање свих баријера које су и пред мушкарцима и женама са инвалидитетом, део је нашег заједничког задатка у стварању равноправних услова за живот свих грађанки и грађана. За 18 година рада организације „...Из круга“  решили смо део проблема, али је још много посла пред нама. Општина Врачар ће увек бити подршка и партнер у спречавању насиља и дискриминације – рекла је чланица Већа Тамара Трипић поводом отварања изложбе фотографија „Активно против насиља“.

[10. Март 2015.]

даље///

Изложба Одбачене фотографије

odbacene fotografije5

Вечерас отварамо изложбу фотографија, која је све популарнији начин стваралачког изражавања, од селфија до класичне уметничке фотографије. Утолико је актуелније питање које поставља млади врачарски фотограф Иван Топаловић, а то је шта се догађа са фотографијама које су се некоме учиниле да их треба одбацити и како класификовати оне фотографије које заслужују да ипак не буду одбачене – рекао је члан Већа Вељко Радуновић, који је заједно са историчарком уметности Мирјаном Максимовић поздравио посетиоце изложбе „Одбачене фотографије“

[10. Март 2015.]

даље///

Јутро после 8. марта

jutro posle8

Канцеларија за равноправност полова градске општине Врачар је у сарадњи са удружењима „Заједно, заједно“ и „Центар Е8“ на платоу на Цветном тргу спровела уличну акцију „Јутро после 8.марта“. Циљ акције је да се скрене пажња да се улогом и положајем жена не треба бавити само 8. марта, већ континуирано целе године.
И 8. марта и јутро после, треба да захвалимо и честитамо онима који су пре нас радили да жене данас имају грађанска права, да охрабримо оне који и даље раде да мушкарци и жене у свим сегментима живота буду равноправни, то је дан који нас подсећа да се за равноправност треба борити и да то није узалудна борба – истакла је координаторка канцеларије Нина Живановић. У уличној акцији учествовали су председница Скупштине др Тијана Благојевић, заменик председника Општине Александар Ивановић, чланови Већа и Заштитница грађанки и грађана Зорица Рунић.

[9. Март 2015.]

даље///

Где је нестала слобода медија

sloboda medija17

Деведесетих година на Врачару је познати изборни резултат био 60:0, то је био политички став Врачарки и Врачараца према тадашњој власти. Вечерас, 9. марта почињемо серију трибина „На Врачару слободно“, тема прве је „Где је нестала слобода медија“. Данас имамо могућности за непосредну комуникацију преко Твитера и Ју тјуба, тако да ће сви моћи да учествују и слободно кажу шта мисле – рекао је председник општине Врачар Бранимир Кузмановић. После уводног усмерења модераторке трибине одборнице Јоване Механџић о слободи медија деведесетих и данас, говорили су историчарка Бранка Прпа и новинари Бојана Лекић и Зоран Пановић.
Деведесетих смо у јавном животу имали скривену владу и тоталитарну власт, најжешћа репресија почиње 1998. са Законом о јавном информисању. То је за слободу јавне речи најгоре време у Србији, пленила се приватна имовина и установљена је колективна кривица редакције, забрањене су новине, а новинари убијани. Данас је редуциран простор за јавну реч, а то је једини начин да се озбиљно проблематизује наша стварност. Без аутономног статуса новинара, универзитета, академика и свих интелектуалаца, нема јавне речи која подстиче и покреће на размишљање, на промену и напредак у слободама – истакла је Бранка Прпа.

[9. Март 2015.]

даље///

НА ВРАЧАРУ СЛОБОДНО

sloboda medija

У понедељак, 9. марта 2015. године у 19:00 часова, градска општина Врачар, у Његошевој 77, организује прву из серије трибина чији је заједнички наслов „На Врачару слободно“. Прва трибина посвећена је слободи медија у Србији.
Где је нестала слобода медија у Србији? У разговору са заинтересованим грађанкама и грађанима, на ово питање одговараће људи који су увек имали храбрости и знања да се у свом јавном раду боре за слободу медија:
• Бојана Лекић
• Бранка Прпа
• Зоран Пановић
Врачар је од увођења вишестраначја у Србији бастион слобода и демократије. Није случајно што серија трибина посвећена људским слободама и правима, почиње 9.марта на Врачару. Разговор о слободи медија, јесте позив за истину, демократију, слободу говора, за слободе и права без којих нема слободних грађанки и грађана, а ни слободне заједнице.

[6. Март 2015.]

даље///

Обједињена процедура за грађевинску дозволу

gradjevinkso procedura

Примењујући Закон о планирању и изградњи, надлежни органи Градске општине Врачар обавештавају грађанке и грађане да захтев могу послати на електронску адресу:
zahtevizagradjevinsko@vracar.rs

Захтев је иницијални акт којим се покреће обједињена процедура која обухвата поступања надлежних органа по захтеву грађанки и грађана, а односи се на изградњу, доградњу или реконструкцију објеката. Циљ увођења обједињене процедуре издавања грађевиснке дозволе јесте да инвеститори на ефикаснији и једноставнији начин добију грађевинску дозволу.

Обједињена процедура укључује издавање грађевинске дозволе, односно решења из чл. 145. Закона о планирању и изградњи, пријаву радова, прибављање сагласности на техничку документацију, издавање употребне дозволе, прибављање услова за пројектовање, односно прикључење објеката на инфраструктурну мрежу, прибављање исправа и других докумената које издају имаоци јавних овлашћења.

 

[1. Март 2015.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike