Септембар 2015

Конкурс за финансирање пројеката у култури у 2016. години

2014 08 konkursi

Председница градске општине Врачар расписала је конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у култури за 2016. годину. Рок за конкурисање је 15. март 2016. године.

[30. Септембар 2015.]

даље///

Јавни оглас за доделу локација за одржавање манифестација

2013 08 man

Комисија за доношење одлука о манифестацијама на територији Градске општине Врачар објављује јавни оглас за доделу локација за одржавање манифестација у периоду од 10.10.2015. године до 31.10.2015. године.

Покреће се поступак јавног надметања прикупљањем писаних понуда, за одређивање корисника локације или места на локацији, за одржавање манифестација на територији Градске општине Врачар и то: главне пешачке стазе од Крушедолске улице ка Храму Светог Саве, парка Митићева рупа на Тргу Славија и парка Војводе Петра Бојовића, на углу Крунске и Баба Вишњине улице.

 

[28. Септембар 2015.]

даље///

О слободи говора

2015 09 vracar slobodno13

Врачар је од увођења вишестраначја у Србији бастион слобода и демократије, зато настављамо серију трибина „На Врачару слободно“ разговором о слободи говора. Са нама је редитељ Кокан Младеновић, који је своје ставове отворено износио почетком деведесетих у Пресингу, померао границе слободе  и својим интригантним представама упућивао нас је на друштвене вредности које тако спремно, храбро и аргументовано брани. Са нама је и Дејан Илић – главни уредник у Издавачкој кући „Фабрика књига“ који отворено говори о најосетљивијим темама, он већ годинама отвара питања вредносних односа и категорија „без шминке и фотошопа“, са предлогом грађанима и интелектуалној елити да се слободно огласи – најавила је говорнике модераторка  трибине чланица Већа Тамара Трипић.

Бити слободан је ствар личне одлуке да сами себи направимо простор слободе или како је рекао Хавел „Све што носимо сашили смо сами себи“. За слободу говора потребно је одрећи се социјалног комфора, али то не значи да се не може слободно и јавно говорити, јер увек има начина да се пошаље порука – сложили су се уводничари.

[28. Септембар 2015.]

даље///

Призори и предели

2015 10 predeli9

 

Призори и предели је назив изложбе слика Сњежане Влатковић. После црно белог света Зорана Пантелића стигле су нам ведре боје и лепи предели Сњежане Влатковић и нама је драго што тако разнородни сликари излажу у нашем изложбеном простору – рекла је чланица Већа Александра Јовановић.

Сњежана памти,бележи, сећа се и присећа, али она и замишља и измишља. Она је у пејзажу случајно, на тренутак и за вечност, као сведок пролазног чуда природе, препознаје себе и проналази то чудо природе, оживљава  га и препознаје, вративши му његову душу кроз слику – истакла је историчарка уметности Соња Петровић.

[25. Септембар 2015.]

даље///

Позив породицама избеглих лица

2013 04 pomoc izbeglima

Градска општина Врачар расписала је Јавни позив за пријављивање социјално најугроженијих породица избеглих и интерно расељених лица на територији Градске општине Врачар за доделу хуманитарних пакета хране у 2015. години. Право да поднесу захтев имају избеглице и интерно расељена лица која имају пријављено боравиште на територији Градске општине Врачар и испуњавају услове наведене у Јавном позиву.

Рок за подношење пријава са потребном документацијом је 29. септембар 2015. године.

[25. Септембар 2015.]

даље///

Трећи дан Спортских игара врачарских првака

2015 09 sportske sm8

Трећи дан првих Спортских игара врачарских првака почео је у затвореном „балону“ такмичењем ученика ОШ „Светозар марковић“. Чланица Већа Александра Јовановић поручила је ђацима да буду тим, да се пуном снагом такмиче, али и да подрже своје другаре који су мање брзи и спретни и заједно са чланом Већа Вукотом Јакшићем прогласила почетак такмичења. Трка на тридесет метара и забавни полигон били су прво спортско такмичење ових првака, а веома им се допало и што ће одељење које победи провести такмичарски дан на теренима на Шупљој стени. 

[25. Септембар 2015.]

даље///

Детаљна регулација блокова између Мекензијеве, Алексе Ненадовића, Његошеве и Београдске

slavija

Комисија за планове Скупштине града Београда огласила је јавни увид у Нацрт плана детаљне регулације блокова 15. и 16. између улица Мекензијеве, Алексе Ненадовића, Његошеве, Београдске и трга Славија, који се може остварити сваког радног дана до 14. октобра од 9 до 18 часова у сутерену зграде у улици 27. марта 43 – 45. Нацрт плана може се преузети и на сајту града Београда, адреса http://www.beograd.rs/cms/view.php?id=1698084

[25. Септембар 2015.]

даље///

26. седница Скупштине градске општине Врачар

2015 09 skupstina3

Скупштина градске општине Врачар донела је одлуку да када се у непосредној близини пословног простора изводе радови на изградњи и реконструкцији објеката инфраструктуре који трају дуже од месец дана, закупнина се умањује за 30 посто за време док трају радови. Такође, донета је Одлука о начину и условима измирења старог дуга закупаца пословног простора. За в.д. директора ЈП Пословни простор „Врачар“именована је Светлана Триундић, за члана Комисије за именовања за избор директора овог предузећа именован је председник Надзорног одбора Љубиша Димитријевић, а донета је и одлука о расписивању јавног конкурса за именовање директора ЈП Пословни простор „Врачар“.

Скупштина је прихватила извештај о шестомесечном извршењу буџета, дала сагласност на Извештај о пословању и на измене Програма пословања ЈП „Пословни простор „Врачар“ и донела одлуку о стављању ван снаге решења о разрешењу председника и чланова Изборне комисије.

[25. Септембар 2015.]

даље///

Трибина о слободи говора

2015 09 verbalni delikt

У понедељак, 28. септембра 2015. године у 19:00 часова, у Његошевој 77, градска општина Врачар наставља серију трибина „На Врачару слободно“. Тема трибине је Слобода говора. O значењу слободе говора и о личним искуствима говориће позоришни редитељ Кокан Младеновић – истакнути и награђивани редитељ, некадашњи управник ДАДОВа, Атељеа 212, Народног позоришта у Сомбору и Дејан Илић – уредник у издавачкој кући Фабрика књига који је магистрирао и докторирао на програму студија рода и културе на Централноевропском универзитету и један од активнијих блогера. Модераторка трибине је чланица Већа Тамара Трипић.

Ова тема је актуелна за грађане и грађанке који траже слободан глас и слободу изражавања различитог мишљења и аргумената. Слобода говора је једно од базичних људских права, без слободе изражавања нема демократског, отвореног  друштва и нема остваривања  других  права као што је слобода окупљања и организовања. Слобода говора значи право на изражавање без цензуре, без страха од казне и без организованог притиска других чланова заједнице.

[25. Септембар 2015.]

даље///

"На Врачару слободно": Слобода говора

2015 09 verbalni delikt

У понедељак 28. септембра 2015. године у 19:00 часова, градска општина Врачар организује следећу трибину у циклусу „На Врачару слободно“ након летње паузе. Трибина под називом „Слобода говора“ бавиће се питањем одговорности за јавну реч, и угрожавањем слободе говора оних који се не боје да је искористе. Са грађанима и грађанкама о овој теми разговарају:

-          Кокан Младеновић, редитељ

-          Дејан Илић, уредник Фабрике књига

[24. Септембар 2015.]

даље///

Други дан Спортских игара врачарских првака

2015 09 sportske19

 Дворишта врачарских основних школа „Краљ Петар II Карађорђевић“, „Синиша Николајевић“ и „Владислав Рибникар“ орила су се данас од навијања првака који су се такмичили на забавном полигону. Знак за њихове прве спортске трке дали су председница општине др Тијана Благојевић, заменик председнице Ђорђе Беламарић и члан Већа Богдан Татић. Они су са члановима Већа Вељком Радуновићем, Небојшом Милићевићем и Иваном Русковићем и са директорком СРОЦ „Врачар“ Јеленом Ђорђевић свим одељењима првака поделили награде – кошаркашку и одбојкашку лопту за свако одељење првака.

[24. Септембар 2015.]

даље///

Почеле Спортске игре врачарских првака

2015 09 sportske igre58

У Основној школи „Свети Сава“ почеле су прве  Спортске игре врачарских првака, на спортском забавном полигону било је 5 одељења првака са учитељицама и директором. „Драги прваци, већ сте видели да се у школи учи, али и лепо игра и забавља. Свима желим да будете велики и сложан тим вашег одељења, неки од вас су мало бржи, други су спретнији, зато се држите заједно, јер тада сте јачи. Важно је да на забавном  полигону дате свој максимум, сва одељења ће бити награђена кошаркашком и одбојкашком лоптом“ – поручио је председник Скупштине Александар Ивановић првацима.

[23. Септембар 2015.]

даље///

Лакше до посла

lakse do posla

 Градска општина Врачар у сарадњи са Центром за образовање и културу „Божидарац 1947“ и ове јесени наставља са пројектом „Лакше до посла“. Незапосленим Врачарцима и Врачаркама омогућено је да бесплатно уче енглески и немачки језик. Знање страних језика је неопходно за савремено пословање, додатним знањима и вештинама стичу се компаративне предности у запошљавању.

Незапослени Врачарци са најмање завршеном средњом школом могу се пријавити до 29. септембра да уче енглески или немачки језик  – већином на почетне курсеве ових језика. Пријаве са подацима о адреси и завршеној школи могу се упутити на електронску адресу prijava@bozidaradzija.com или позивом на телефон бр. 245 48 45. Са свим пријављеним кандидатима биће одржан састанак у општини Врачар  на којем ће се упознати са додатним критеријумима и обавезама полазника бесплатних курсева. Планирано је да у зимском семестру курсеви језика почну у понедељак 5. октобра 2015. године.

[22. Септембар 2015.]

даље///

Најлепши ликовни радови из Фондације за таленте

2015 09 fondacija22

Велика је част и задовољство када отварамо изложбу најлепших ликовних радова полазника летњих радионица Фондације за таленте. Скуп успешних младих људи који слободно стварају и које уче и окупљају истински заљубљеници у уметност подстиче и нас старије на успешно деловање. Лепо је видети са колико различитих техника су млади сликали и како су лепи ти радови. Срећна сам што смо успели да окупимо донаторе и да обезбедимо да се настави са успешним радионицама Фондације за таленте општине Врачар – истакла је чланица Већа Александра Јовановић.

О искуствима и раду са полазницима говорила је водитељка летњих ликовних радионица Вања Спирески Џајић. Председница Фондације Верица Бранчић уручила је похвалнице полазницима летњих радионица  као и захвалнице донаторима и најавила нови циклус радионица Фондације којима се подстичу таленти, уче вештине и напредује у знању.

 

[17. Септембар 2015.]

даље///

Моја школа – мој клуб

2015 09 obilic19

Градска општина Врачар прикључила се акцији ФСС и ФИФА за промоцију женског фудбала, јер ми доследно поштујемо принцип родне равноправности. Фудбал је некада био спорт  резервисан само за дечаке, сада је све  популарнији и међу девојчицама. Ви сте се охрабриле да играте фудбал, да играте у тиму и знам да ћете показати како фудбал не мора да буде груб спорт – поручила је председница општине др Тијана Благојевић учесницама Фестивала фудбала који је  организовао Женски фудбалски клуб „Обилић“, а затим је извела почетни шут на овом Фестивалу.

[12. Септембар 2015.]

даље///

О инклузији Рома у Србији

2015 09 ruzip21

Поводом завршетка Декаде Рома 2005 – 2015. у студијску посету општини Врачар допутовали су представници шведске општине Линкопинк. У овој шведској општини живе бројни Роми са подручја Западног Балкана и представници Линкопинка  желели су да се упознају са примерима добре праксе укључивања Рома у социјални живот заједнице.

У просторијама хотела „Москва“ Ромско удружење за интеграцију и популациону политику у сарадњи са општином Врачар организовало је скуп посвећен искуствима у инклузији Рома током Декаде 2005 – 2015. После уводног поздрава ромолога и координаторке овог Пројекта Љубинке Кркуш и помоћника председнице градске општине Врачар Зорана Алимпића, о искуствима у инклузији Рома говорили су директор Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине Душко Јовановић и помоћница покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова др Славица Денић.

[11. Септембар 2015.]

даље///

Завршена италијанска турнеја Оркестра 100 младих

2015 09 stomladih15

Међународни Оркестар 100 младих музичара након седам дана проведених у шармантном граду Сан Фелиће дел Бенако између залива Сало и Манерба на језеру Гарда, у месту где је живео Гаспаро да Сало изумитељ теорије хармоније и виолине, успешно је завршио своју италијанску турнеју концертима за мир и Европу знања, разумевања и солидарности у Бреши (Театро Гранде) и Сирмионе дел Гарда.

[9. Септембар 2015.]

даље///

Врачарски кругови Моме Капора

2015 09 kapor1

 

Пре две године, општина Врачар је у сарадњи са Задужбином „Момо Капор“ манифестацију Момин круг посветила   постављању спомен плоче на кућу у Небојшиној улици у којој је живео Момо Капор. Нико није тако лепо сликао, тако добро писао и толико волео Београд као Момо Капор – рекла је тада  Мирјана Бобић Мојсиловић. Ове године, на иницијативу Задужбине и „Политике“, део Мачванске улице назван је по Моми Капору „Момин круг“ ће се убудуће одржавати на Врачару, на скверу који ће бити уређен Моми Капору у спомен.

[7. Септембар 2015.]

даље///

Завршен традиционални турнир „3 на 3 на Чубури“

2015 09 turnir10

Време у суботу било је одлично за одигравање традиционалног турнира „3 на 3 на Чубури“ који пету годину за редом организује Канцеларија за младе градске општине Врачар. У пријатељској атмосфери и уз обавезни фер плеј, у финалу турнира екипа „Главоње“ победила је екипу „Чубурци“ резултатом 21:19.

Координатор Канцеларије за младе градске општине Врачар рекао је да Канцеларија жели да настави да подстиче младе да се баве спортом, и да промовише здраве животне стилове. „Овај турнир само је један од начина на који желимо да промовишемо спорт међу младима, нарочито у данима када наша репрезентација почиње учешће на Европском првенству у кошарци“, рекао је Ђукановић.

[5. Септембар 2015.]

даље///

Заштитница грађана општине Врачар у радној посети Новом Пазару

2015 09 zastitnica1

Заштитница грађана и грађанки градске општине Врачар Зорица Рунић учествује на Округлом столу „Улога локалних омбудсмана у Србији“ у Тренинг центру Мисије ОЕБС у Новом Пазару. Одржавање округлог стола иницирало је Удружење локалних омбудсмана Србије (УЛОС), а подржала Мисија ОЕБС у Србији. Циљ скупа је јачање капацитета и подстицањe оснивања нових канцеларија локалних омбудсмана.

[3. Септембар 2015.]

даље///

Паралелни светови Зорана Л. Пантелића

2015 09 svetovi15

Зоран Л.Пантелић је мултимедијални, може се рећи ренесансни уметник који  неимарским радом допуњује свој опус – истакла је на отварању изложбе чланица Већа Александра Јовановић. На увид су нам вечерас и све до 21. септембра понуђене збирке виртуелних елемената ауторове стварности.

У раду Зорана Пантелића крију се и субверзивне идеје тешко оствариве слободе суженог избора, када посматрач прихвата понуђене маргине да би се спасао потенцијално фаталне вртоглавице бескрајних могућности. Ипак, код већине радова границе сфере су довољно размакнуте да не притискају посматрача, а опет довољно присутне да се назиру на хоризонту сигурности – речи су којима је публику на отварању изложбе Александра Јовановић увела у стваралачки експеримент Зорана Л. Пантелића.  

[3. Септембар 2015.]

даље///

Првак са Врачара

2008 09 prvak sa vracaraOпштина Врачар се годинама труди да ђаке максимално мотивише и олакша им боравак у школи како би своје време користили за најважније, за учење, а они најбољи били додатно награђени за свој труд. Пакетићи добродошлице у врачарске школе које сваки првак добија су почетак традиционалних акција подршке врачарским ђацима. Пакетиће ће свим првацима уручити председница општине др Тијана Благојевић, заменик председника општине Ђорђе Беламарић, чланови и чланице већа и представници Сосијете Женерал банке која је партнер Општине у набавци пакетића за прваке.

[1. Септембар 2015.]

даље///

Свечаности за врачарске прваке

2015 09 prvak 47

Драги прваци, драги родитељи, знам да први септембар уноси посебно узбуђење у породице ђака првака. Верујем да ћете се добро снаћи, лепо дружити са вршњацима и успешно учити. И трудите да што више учите, јер живимо у веку знања, оно ће вам омогућити да будете успешни у животу. Ми одрасли ћемо вам обезбедити најсавременија учила: врачунаре, наградићемо вас за успехе,а биће и изненађење – прва олимпијада за ђаке прваке,поручила је председница општине др Тијана Благојевић новој генерацији првака у ОШ „Краљ Петар II Карађорђевић“.

[1. Септембар 2015.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike