Фебруар 2016

Краљевство поезије 2016.

2015 04 kraljevstvo poezije15

Градска општина Врачар у сарадњи са позориштем „Атеље 212“ ове године четврти пут организује манифестацију „Краљевство поезије“ – такмичење ученика у рецитовању посвећено великану српског глумишта Петру Краљу. Ове године ученици могу изабрати песму Јована Јовановића Змаја, Алексе Шантића или Мирослава Антића, а рок за пријаву такмичара и такмичарки је до 10. марта 2016. године.

[29. Фебруар 2016.]

даље///

Ја не вређам

2016 02 ja ne vredjam7

Градска општина Врачар је започела реализацију пилот пројекта „Ја не вређам“ за ученике и ученице трећих разреда врачарских основних школа. Циљ пројекта je превенција насиља и дискриминаторног понашања међу децом. Пројекат се реализује кроз 7 радионица за 25 ученика које се одржавају у сали општине Врачар. Ове недеље учествовали су ученици и ученице из ОШ Светозар Марковић и ОШ Свети Сава.

Председница општине Врачар др Тијана Благојевић поздравила је учеснице и учеснице на почетку пројекта.  „Радионице су, поред тога што ћете на њима научити  нешто ново, прилика  да се боље  упознате, тимски радите, дружите, учврстите или склопите нова пријатељства. Другарство је јако важно у животу и  треба међусобно да се поштујете и  не вређате. Пријатељства које стичемо у основној школи су пријатељства за цео живот, али треба да се уложи велики  труд и да се негују,  да би се  и сачувала“, рекла је председница општине др Тијана Благојевић.

„Радионице су осмишиљене тако да се кроз уметничко изражавање на задате теме, читање прича, гледање примерених едукативних филмова и представа, слушање предавања и искустава афирмисаних људи и дискусију, допринесе прихватању различитости, изражавању осећања и емпатије,  развијању толеранције и поштовања мишљења и осећања других“. рекла је координаторка пројекта Ирена Лакобрија Делић.

[28. Фебруар 2016.]

даље///

Сајам нових технологија у образовању

2016 02 sajam5

Председница општине др тијана Благојевић посетила је Сајам нових технологија у образовању, како би се упознала са новим училима и програмима који се могу примењивати у настави. Присуствовала је и презентацији Интерактивног буквара, на штанду Коприкса. Представник ове организације уручио је председници општине Врачар ваучер којим се обезбеђујy интерактивне апликације намењене учењу најмлађих основаца.

Градска општина Врачар изабрала је образовање као један од приоритета у свом раду па тако већ осам година обезбеђује бесплатне лап топ рачунаре за све ученике и ученице траћих разреда основних школа, и таблет рачунаре за најбоље на матурским испитима. Желимо да деца на Врачару имају исте услове за учење као и њихови вршњаци у најразвијенијим европским земљама. 

[27. Фебруар 2016.]

даље///

Родитељство жена са инвалидитетом

2016 03 roditeljstvo5

Право жена са инвалидитетом на родитељство је основно људско право. Проблеме у остваривању овог права треба да учинимо видљивим, јер је то једини начин да се они реше и да жене остваре своје право на родитељство и на живот у сопственој породици – истакла је чланица Већа Тамара Трипић у уводном излагању.

У разговору је истакнуто да је у стварању услова за остваривање права на родитељство ове специфичне друштвене групе посебно потребно сензибилисати лекаре и правнике, који могу да пруже основну и неопходну подршку. Можемо да упутимо потребне поруке подршке, иницијативе за промене прописа и наше правне праксе, као и да афирмишемо позитивна лична искуства у савладавању препрека у остваривању права на родитењство особа са инвалидитетом – истакла је координаторка Канцеларије за равноправност полова Снежана Милчић. 

[27. Фебруар 2016.]

даље///

Обука Не дискриминацији!

2016 02 obuka6

Градска општина Врачар је у Дечијем  одмаралишту „Шупља стена“, у оквиру пројекта „Доступност услуга под једнаким условима“, организовала обуку „Не дискриминацији!“  за запослене у Управи општине и за чланове и чланице Већа.

Циљ обуке јесте подизање нивоа свести и знања запослених о дискриминацији, облицима дискриминације и антдискриминаторним  механизмима, а ради успостављања једнаких услова за остваривање права и интереса свих грађана/грађанки у локалној заједници. Обуку су одржале правница Милена Банић и психолошкиња Драгана Коруга из Београдског психолошког центра.  Садржај интерактивних  радионица конципиран је тако да кроз вежбе, кратке филмове  и примере из праксе учесници и учеснице сазнају више о појмовима: стереотипи,  предрасуде и дискриминација, затим  о самом процесу стварања предрасуда и стереотипа и њиховој функцији, као и о компетитивном индивидуализму који се заснива на тврдњи да сви имају подједнаке шансе за успех и неуспех у животу.

[26. Фебруар 2016.]

даље///

КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПРОГРАМА/ПРОЈЕКАТА УДРУЖЕЊА ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ВРАЧАР У 2016. ГОДИНИ

2013 02 konkurs

Председница Градске општине Врачар расписала је Јавни конкурс за финансирање програма/пројеката удружења из буџета Градске општине Врачар у 2016. години

[25. Фебруар 2016.]

даље///

Изложба минијатуре

mladi talenti3

"Велика је част и задовољство када отварамо изложбу најлепших ликовних радова полазника  радионица Фондације за таленте Врачара. Скуп успешних младих људи који слободно стварају  подстиче и нас старије на успешно деловање. Лепо је видети са колико различитих техника су млади сликали и како су лепи ти радови.  Желимо да се бавите уметношћу, да стварате и пустите машти на вољу, а руци покрет. Знајте да ће вас општина Врачар увек подржавати на путу талента и успеха –  истакла је чланица Већа Александра Јовановић на отварању изложбе полазника зимске радионице минијатура у организавији Фондације за таленте Врачара за време зимског распуста, која је одржана уз финансијску помоћ Секретаријата за спорт и омладину града Београда.

[24. Фебруар 2016.]

даље///

Дебата о моћи и утицају радија

vracar slobodno7

Какав је био утицај радија деведесетих, а какав је данас, да ли је могуће да се преко радија информишемо и организујемо, колики је данас стварни утицај радија, да ли има ауторских емисија и има ли слободе говора у радијским емисијама – нека су од питања модераторке и чланице Већа Тамаре Трипић којима је почела разговор са популарним новинарима и радио водитељима некадашњег Радија Б92 Дарком Митровићем и Игором Бракусом.
Са различитим објашњењима нестале су неке од култних радијских и телевизијских емисија, то је био тест за успостављање другачијих стандарда, јер када се укину емисије најпознатијим водитељима, онда можете мислити колико слободе остаје мање популарним новинарима. Деведесете су биле другачије, сада нема енергије, жеље, елана, а нема ни неких нових људи, јер млади су ти који се боре за слободе.

[23. Фебруар 2016.]

даље///

На Врачару слободно - Моћ и утицај радија

radio vracar slobodno

У уторак, 23. фебруара 2016. године у 19:00 часова у Његошевој 77, градска општина Врачар наставља циклус разговора Трибине „На Врачару слободно“ темом Моћ и утицај радија. Ова трибина је још једна у низу дебата о темама које су актуелне за грађане и које траже слободан глас и слободу изношења различитог мишљења и аргумената.
Са гостима трибине – познатим радијским новинарима и водитељима популарних емисија Игором Бракусом и Дарком Митровићем разговара модераторка трибине – чланица Већа Тамара Трипић.

[22. Фебруар 2016.]

даље///

Прозори душе Вељка Михајловића

izlozba slika7

Данас нас је у оволиком броју окупио Вељко Михајловић у простору у којем нас само велики прозор дели од улице, окупио нас је са својих 200 цртежа прозора који на први поглед делују као унисони фриз, а затим схватите сву посебност појединачних  цртежа. Ми сада можемо да размишљамо да ли је прозор преграда и одвајање од спољног света или је прозор поглед напоље, да ли је тајна или отвореност према јавном простору, ја као архитекта знам да је прозор битан елемент архитектуре. Веома ми је драго што смо ову необичну, асоцијативну, светску изложбу поставили у врачарској галерији и што нас је аутор подстакао да будемо људи са душом – истакла је чланица Већа Александра Јовановић.

[21. Фебруар 2016.]

даље///

Да лепше изгледа

lepse izgleda10

Градска општина Врачар наставља са акцијом "Да лепше изгледа" потписивањем уговора са скупштинама/саветима стамбених зграда које су се пријавиле на конкурс расписан 2011. године и чије фасаде ће добити ново рухо. Председница општине др Тијана Благојевић потписала је уговоре са председницима скупштина/савета стамбених зграда у Хаџи Мелентијевој 4, СтојанаПротића 42, Интернационалних бригада 39, Цара Николаја Другог 5, Војводе Драгомира 27 и Корнелија Станковића 1.

[21. Фебруар 2016.]

даље///

Врачар на Сајму туризма

2016 02 turizam4

Бројни су врачарски туристички потенцијали, ове године на Сајму туризма представљено је  Дечије одмаралиште на Шупљој стени. Омиљено одмаралиште више генерација Врачарки и Врачараца, које је у потпуности обновила општина Врачар, није намењено само врачарским ђацима, већ у њему могу боравити и туристи жељни боравка у природи. 

[20. Фебруар 2016.]

даље///

Солидарност врачарских ученика

2016 02 vracunari

Сви врачарски ученици у трећем разреду основне школе добију компјутер – популарни врачунар који користе у настави. Ђаци из центра Београда солидарни су са својим вршњацима у мањим местима, када добију нови компјутер враћају врачунар општини, како би и други ђаци могли да уче користећи ова савремена учила.

Председница општине др Тијана Благојевић и директор ОШ „Светозар Марковић“ Драги Лукић уручили су врачунаре и друге компјутере који су поклонили други донатори ученицима ОШ „Бреково“ код Ариља.

„У 21. веку знање је једини основ вашег успеха у животу, зато је важно да учите, да стичете знања и вештине, а на нама старијима је да створимо услове како бисте ви могли да учите примерено вашем узрасту и да будете равноправни са вашим вршњацима“ – поручила је председница општине др Тијана Благојевић која је ђацима уручила врачунаре. 

[19. Фебруар 2016.]

даље///

Продужен Јавни позив скупштинама и саветима стамбених зграда ради суфинансирања израде предмера и предрачуна за извођење радова на фасадама стамбених зграда

2016 02 fasade

Градска општина Врачар позива стамбене зграде на Врачару да преко својих скупштина и савета поднесу пријаве на јавни позив ради суфинансирања израде предмера и предрачуна за извођење радова на фасадама стамбених зграда на Врачару. Рок за подношење пријава продужен је до 15. марта 2016. године.

Услов за учешће стамбених зграда у јавном позиву је  формирана скупштина односно савет стамбене зграде.

Стамбене зграде самостално доносе одлуке о томе који ће радови на уређењу фасада бити обухваћени предмером и предрачуном.

Градска општина Врачар ће учествовати у изради предмера и предрачуна за извођење радова на уређењу фасада са 80% средстава док ће стамбене зграде учествовати са 20% средстава.

[18. Фебруар 2016.]

даље///

Викенд на Шупљој стени за децу са аутизмом

2016 02 supljastena9

Деца са аутизмом са општине Врачар, провела су незабораван викенд на Шупљој Стени са својим вршњацима из музичке школе Славенски и балеринама из балетске школе Лујо Давичо. Већина деце са аутизмом се први пут одвојила од родитеља и викенд провела са другарима и терапеутима. Дружење је организовало врачарско удружење "Аутизам право на живот".

Шетње,рекреација, час каратеа у природи, дружење у ресторану пријали су свима. 
Гудачи из Славенског и балерине су  приредили концерт за памћење. Музика и плес су спојили срца све деце у једно. Аплауз на крају је показао да умемо да слушамо, гледамо,адекватно се понашамо и уживамо у истим, лепим стварима.
Наша деца, деца са аутизмом су уживала у музици и кореографији балерина, а деца из музичке и балетске школе су имала искрену и заинтересовану публику. Било је радости,смеха и по нека суза... Урош, дечак са аутизмом је снимио концерт и приказао малим уметницима. 

[17. Фебруар 2016.]

даље///

Здрав Врачар и здрави Врачарци и Врачарке

2016 02 zdravlje7

Председница градске општине Врачар др Тијана Благојевић отворила је разговор о здрављу који су организовале Канцеларија за равноправност полова (КЗРП) и Канцеларија за младе (КЗМ) наше општине. Обе канцеларије у свом раду покривају различите аспекте у циљу побољшања квалитета жи вота Врачараца и Врачарки свих узраста, тако је овог пута тема била здравље.

Сви знамо колики је значај превентивних прегледа, сви ми који се бавимо просветом, здравством  и уопште јавним послом, треба да промовишемо значај превентивних прегледа, да и жене и мушкарци исто као што брину о здрављу своје деце, брину и о сопственом здрављу. Промоција здравог живота и потребне промене навика је предуслов здравог живота , а и када се разболимо,  болести се не треба стидети и не треба је сакривати, већ се лечити уз пуну подршку породице и пријатеља – истакла је др Тијана Благојевић.

Координаторка Канцеларије за равноправност полова Снежана Милчић истакла је да је тема здравља важна за рад Канцеларије, управо због забрињавајућих података који говоре о здравственом стању жена и девојчица, али и мушкараца и дечака у Србији.

[17. Фебруар 2016.]

даље///

Реновиран фитнес парк у Милешевској

2016 02 belistap6

На територији градске општине Врачар у протеклим годинама отворили смо фитнес паркове како би Врачарци и Врачарке могли да се рекреирају и буду здравији. Годинама развијамо сарадњу са грађанима и трудимо се да наш мото „Активно, ефикасно, успешно“ правдамо најбоље што знамо. Заједно са Врачарцима и Врачаркама стварамо бољи живот и то је партнерство које сматрамо основом свог рада у интересу свих који на Врачару живе.

Након иницијативе која је дошла баш од оних који користе фитнес паркове, справе u фитнес парку у Милешевској улици су поправљене, освежене, и поново доступне свим Врачарцима и Врачаркама. Овако ће боравак уфитнес парковима бити и пријатнији и безбеднији. У наредном периоду исто ћемо урадити и у другим фитнес парковима како би ово пролеће дочекали лепши и исправни. 

[12. Фебруар 2016.]

даље///

Право на самостално кретање

2016 02 belistap6Савез удружења слепих и слабовидих Србије " Бели штап" одржао је скуп под називом "Моје право на самостално кретање" у општини Врачар.

"Градска општина Врачар деценијама поклања посебну пажњу стварању услова за равноправан живот особа са инвалидитетом. Предузели смо конкретне акције: поставили смо  прилазне рампе  на јавним и стамбеним објектима, прилагодили смо  игралишта за децу, шалтере у Услужном центру, обезбедили смо персоналне асистенте као и превоз особама са инвалидитетом. Настојимо да им омогућимо да обављају сопствене свакодневне послове самостално, а самим тим и равноправно са другим грађанима " истакла је Мирјана Митровић, чланица Већа општине Врачар.

[10. Фебруар 2016.]

даље///

Уметност минијатуре

2016 02 minijature2

Фондација за таленте Врачара и Секретаријат за спорт и омладину града Београда , за време зимског школског распуста организују радионицу уметности минијатуре за младе од 15 до 19 година у галерији „Божидарца 1947“.  Циљ радионице, у којој се малди окупљају свакиог радног дана од 11:00 до 13:00 часова је да ђаци садржајно и креативно  проведу зимски распуст.

[5. Фебруар 2016.]

даље///

Екипа је на Врачару - бесплатни термини за пливање

2015 07 bazen

Драги школарци и школарке, 

Годинама градимо међусобно поверење, пратимо ваше резултате у школи, бринемо да као врачарски ђаци учите у условима који су што сличнији вашим вршњацима свуда у савременом свету. Поносимо се вашим успесима, подстичемо вас да будете још бољи и желимо да одрастете стварајући здраве навике, које могу само да вам помогну да вам живот буде лепши. 

Иако је општинска каса скромнија него икада, ваша општина Врачар обезбедила је средства која ће вам омогућити да бесплатно пливате у базену Спортско рекреативно образовног центра "Врачар". За нас је важно да уживате и квалитетно проведете слободно време. 

Бесплатно коришћење базена за основце и средњошколце је два пута недељно, суботом од 12 до 13 часова и недељом од 9 до 10 часова. 

Уколико желите да користите бесплатне термине за врачарске ђаке, потребно је да дођете у општину Врачар, Његошева 77 на други спрат радним данима од 10 до 13 часова. Понесите са собом ђачку књижицу и потврду родитеља да знате да пливате. Поведите са собом и ваше другарице и другове са Врачара, да и они узму пропуснице за базен. 

[4. Фебруар 2016.]

даље///

Изложба аустралијске и српских сликарки

2016 01 australija9

Изложба слика посвећена аустралијско српском пријатељству је део циклуса изложби међународне размене Културне асоцијације Београда у сарадњи са општином Врачар. Посебна нам је част што је вечерас са нама и амбасадорка Аустралије у Београду Џулија Фини. У овом циклусу изложби већ су излагали сликари из Француске, Бразила, Јужноафричке Републике. Контакт са културом са различитих континената, нова искуства и уметничка сазнања увек нас обогаћују, дарују нам ново, племенито и изазовно. Посебан је то доживљај и за ауторке чије су слике различите по техници и тематици, али ипак нам пружају јединствен доживљај лепог – истакла је чланица Већа Александра Јовановић.

[3. Фебруар 2016.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike