Април 2016

Програми удружења који се финансирају из буџета

2014 01 konkurs

По спроведеном конкурсу, председница градске општине Врачар донела је Одлуку о избору програма/пројеката удружења којима се из буџета градске општине Врачар додељују средства за реализацију програма/пројеката у 2016. години. Финансираће се реализација 12 програма, које ће реализовати исто толико организација, укупно ће се у реализацију свих изабраних пројеката уложити 800.000 динара средстава из буџета градске општине Врачар.

[28. Април 2016.]

даље///

Ускршњи турнир у малом фудбалу за врачарске основце

2016 04 turnir3

Ускршњи турнир у малом фудбалу у коме учествују учесници и ученице првих разреда врачарских основних школа организован је другу годину за редом, овај пут уз подршку градске општине Врачар. Председница општине Тијана Благојевић на отварању турнира пожелела је свим учесницима и учесницама турнира срећу у борби за прво место, и поручила је да је најважније да победи фер плеј и другарство.

[27. Април 2016.]

даље///

Припреме за реконструкцију фасада

2016 04 predmeri4

Председница општине др Тијана Благојевић потписала је уговоре са првом групом председника скупштина – савета стамбених зграда о  изради предмера и предрачуна радова које је потребно извести ради реконструкције фасада стамбених зграда. Уговори су потписани са скупштинама зграда у Баба Вишњиној 29, Кичевској 8, Београдској 44б, Кнегиње Зорке 38 и 64, Кнеза Mилоша 15 и 19, Макензијева 28 и 32, Милешевска 38, Симе Игуманова 18 Светозара Марковића 12 и Кумановска 2б.

[26. Април 2016.]

даље///

Узроци и последице

2016 04 uyroci posledice25

Вечерас отварамо једну ангазовану излозбу. Пре два дана, овде су била три бирачка места, грађани су се изјашњавали о политичким програмима и политичким странкама. Аутори који вечерас излажу поручују нам да онај који има силу и моћ, тај и одлучује, а други трпе последице његових одлука. Пред нама је једна друштвено ангажована изложба, која нас упућује да озбиљно размислимо о друштвеним процесима и о сопственом ангажовању, жељни смо да нам истински уметнички садржаји испуне дух и душу - истакла је чланица Већа Александра Јовановић.

[26. Април 2016.]

даље///

Највише гласова за листу "Врачар слободно"

2016 04 izbori

Изборна комисија градске општине Врачар на седници одржаној 25. априла 2016. године утврдила је резултате гласања за избор одборника Скупштине градске општине Врачар:

У бирачки списак за избор одборника Скупштине градске општине Врачар, који су одржани 24. априла 2016. године  уписано је 63948 бирача, а гласало је 33416 бирача или 52,25% од укупног броја бирача. 

Највише гласова бирача добила је листа "ВРАЧАР СЛОБОДНО - БАНЕ КУЗМАНОВИЋ (ДС, СДС, ЛДП, НОВА, СДУ) за коју је гласало 30,89% бирача који су гласали и која ће у Скупштини градске општине Врачар имати 17 одборника и одборница.

За листу "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ" гласало је 27,94% бирача и ова листа имаће 16 одборика и одборница у Скупштини градске општине Врачар.

За листу "ДОСТА ЈЕ БИЛО - САША РАДУЛОВИЋ" гласало је 13,65% бирача који су изашли на изборе и ова листа имаће 7 одборника и одборница у Скупштини градске општине Врачар. 

У Скупштини градске општине Врачар одборнике и одборнице ће имати и листе "СОЦИЈАЛИСТИЧКА ПАРТИЈА СРБИЈЕ (СПС) - Ивица Дачић" - 3 одборника и одборнице, и листа "ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА СРБИЈЕ - ДВЕРИ" - 2 одборника. 

Остале изборне листе нису прешле изборни цензус па неће имати одборнике и одборнице у наредном сазиву Скупштине градске општине Врачар. 

Изборна комисија градске општине Врачар утврдила је и да је било 652 неважећа глсачка листића, односно 1,95% укупног броја убачених у гласачке кутије.

[25. Април 2016.]

даље///

Избори на Врачару

2014 03 izbori

На Врачару су јутрос у 7:00 часова отворена сва бирачка места и у току је гласање за избор одборника за Скупштину градске општине Врачар и за избор посланика Народне скупштине. Грађани Врачара могу гласати за једну од 11 листа политичких партија, коалиција и удружења грађана са којих ће бити изабрано 45 одборника и одборница врачарске Скупштине. Председница општине др Тијана Благојевић гласала је на бирачком месту у 14. београдској гимназији, а председник Скупштине Александар Ивановић гласао је на бирачком месту у ОШ „Краљ Петар II Карађорђевић“. Гласали су и одборници и одборнице Скупштине градске општине Врачар. 
Бирачка места су отворена вечерас до 20:00 часова.

[24. Април 2016.]

даље///

Првих педесет година рокенрола на Врачару

2016 04 rok12

У „Божидарцу“ у којем је све и почело пре пет деценија, премијерно је представљена књига Александра Жикића „Тајна врачарског троугла – првих педесет година рокенрола на Врачару“, коју је као трећу у едицији „Приче са Врачара“ објавила  градска општина Врачар.

Овакве књиге су корисне да се старији сете, а млади да добију информацију, то је допринос упознавању једног времена и музике. За нас је „Еуридика“је била број један, били смо срећни када смо почели да свирамо  у „Еуридици“– рекао је Влада Јанковић Џет.

[23. Април 2016.]

даље///

Суфинансирање програма спортских организација

2016 04 ugovori7

Председница општине Врачар др Тијана Благојевић потписала је  уговоре са представницима спортских организација чији се програми суфинансирају из буџета градске општине Врачар у 2016. години. Ми улажемо у спорт, јер је то здрав начин живота и издвајамо колико можемо средстава за реализацију програма које ви реализујете у свим областима спорта – истакла је Тијана Благојвић. Укупна средства за реализацију свих вашиг програма која смо били у могућности да издвојимо из буџета за ову годину јесу 800.000 динара, ви сте такође упознати колико су смањени укупни оквири буџетацентралних градских општина за 2016. годину – рекао је председник Комисије за избор пројеката и помоћник председнице општине Зоран Алимпић.

[22. Април 2016.]

даље///

У спомен на Соју Јовановић

2016 04 soja1

Општина Врачар је иницирала и да се овај трг назове именом Соје Јовановић и да се подигне спомен обележје нашој суграђанки, која је својим стваралаштвом афирмисала и себе и нашу културу у целом региону. Стварала је у различитим медијима, у позоришту, на телевизији, на филму и то је сада историја наше режије и глуме. Оно по чему је такође запамћена је њен радни елан, њена преданост послу,  образовање и однос према сарадницима , строг али са уважавањем , са разумевањем за људске проблеме, али и са девизом да ништа није немогуће.Ми и данас учимо од Соје Јовановић и зато се са поносом сећамо њене уметности – рекла је председница општине др Тијана Благојевић која је са члановима већа положила цвеће и обележила годишњицу смрти Соје Јовановић.

[22. Април 2016.]

даље///

Врачар – мој зелени кутак

2014 04 zeleni kutak

На Дан планете Земље градска општина Врачар и ове године објављује такмичење за најлепши зелени кутак на Врачару. Позивају се грађани Врачара да конкуришу за пет такмичарских категорија:


1. најлепша зелена површина око пословног простора
2.најлепши цветни балкон и прозор окренут према улици
3.најлепше уређено школско о предшколско двориште
4.најлепша зелена површина у приватном дворишту
5. најлепша зелена површина испред ресторанског простора

[22. Април 2016.]

даље///

Жене умеју, жене знају, жене могу

2016 04 preduzetnistvo27

Канцеларија за равноправност полова градске општине Врачар организовала је изложбу женског стваралаштва и предузетништва. Излагало је више од 30 предузетница, које иако различитих занимања, успевају да се искажу у изради  различитих употребних и украсних предмета. Жене су у транзицији чешће остајале без посла, вођене потребом да обезбеде личну и породичну егзистенцију, почеле су прво са мануфактурном производњом, а најуспешније међу њима и са малим индустријским погонима.У том послу, жене су наилазиле на разлићите препреке, али су их успешно савладале, јер су биле високо мотивосане да успеју у пословима које су започеле.

[21. Април 2016.]

даље///

Ауто седишта за најмлађе Врачарце

2016 04 sedista8

Градска општина Врачар у сарадњи са Комитетом за безбедност саобраћаја наставља пилот пројекат којим се повећава безбедност деце у саобраћају. Поклањамо ауто седишта за бебе јер желимо да наши најмлађи буду безбедни у саобраћају, а такође желимо да и на тај начин повећавамо ниво свести родитеља о потреби поштовања саобраћајних прописа, којима се повећава безбедност свих учесника у саобраћају – истакла је председница општине др Тијана Благојевић на свечаности поводом уручења ауто седишта.

О потреби инсталирања ауто седишта и њиховом  правилном коришћењу, о значају примене свих сигурносних мера родитељима су говорили  Дамир Окановић и Милан Божовић из Комитета за безбедност саобраћаја. Затим су председница општине др Тијана Благојевић и председник Скупштине Александар Ивановић уручили више од 100 ауто седишта родитељима најмлађих Врачараца.

[20. Април 2016.]

даље///

Форме слојева и раслојавања

2016 04 izlozba8

Маја Бегановић формирала се као уметница под сигурном педагошком руком професора Чедомира Васића, данас се бави инсталацијама, перформансом, видео уметношћу и сликарством. Ликовним изразом нас уводи у свој свет упитности о бићу и животу. На први поглед  слике једноставне форме и чисте боје, уводе нас у питања форме и контраформе, слојева и раслојавања, светла и мрака, женске уметности као принципа лепог или као принципа различитог. Покушајте сами да откријете колико су ваше идеје и размишљања сродни или различити од ликовног света Маје Бегановић – истакла је чланица Већа Александра Јовановић, која је и отворила изложбу „Форме слојева и раслојавања“ Маје Бегановић.

[19. Април 2016.]

даље///

Пролећно уређење Врачара

2016 04 park42

Чувари парка и општина Врачар показали су на Платоу од Милешевске ка Цара Николаја Другог како се уређује животни простор, како се игра, машта и учи у заједничком урбаном простору. Драго нам је што смо подржали иницијативу групе Чувари парка и организујемо већ трећу акцију уређења, родитељи ће дати пример деци како се брине о лепој и уредној околини – поручила је председница општине др Тијана Благојевић.

 

[16. Април 2016.]

даље///

Врачарски фестивал спорта

2016 04 sport11

Данас Београд и Врачар живе свој дан посвећен спорту – данас је Београдски маратон и маратонци управо трче поред простора на којем се одржава Врачарски фестивал спорта, који организује Спортско рекреативно образовни  центар „Врачар“. Општина Врачар увек подржава и промовише здрав начин живота, значај бављења спортским активностима у свим узрастима и лепо је да погледате шта све пружа наш СРОЦ „Врачар“ – истакла је председница општине др Тијана Благојевић која је отворила Врачарски фестивал спорта.

[16. Април 2016.]

даље///

Збирна изборна листа кандидата за одборнике Скупштине Градске општине Врачар

2014 03 izbori

Изборна комисија градске општине Врачар на седници одржаној 14. априла 2016. године донела је Решење о утврђивању Збирне изборне листе за избор одборника Скупштине градске општине Врачар. 

[15. Април 2016.]

даље///

Почели у Фондацији за таленте Врачара а сада уписали Кембриџ и Оксфорд

2016 04 fondacija1

Лука Вукелић и Коста Бизетић почели су пре 9 година у радионици из математике Фондације за таленте Врачара. Били су из различитих школа са Врачара, а Фондација им је пружила шансу да заволе математику и развијају свој таленат. Већ 2008. године добијају прву награду из математике на Градском такмичењу. Постали су  добри другари што се види на слици приликом пријема књига које им је доделила Фондација за тако добар почетнички  успех и мотивацију за даљи рад. 

[15. Април 2016.]

даље///

Информационе технологије у образовању

2016 04 tehnologije4

Општина Врачар пружа подршку основним школама да користе рачунаре као наставно средство и да у настави примењују апликације прилагођене узрасту ђака и наставном програму, зато смо и желели да вас упознамо са апликацијом за интерактивни буквар – истакла је председница општине Врачар др Тијана Благојевић обраћајући се директорима основних школа и учитељима и учитељицама првих и четвртих разреда.  

[13. Април 2016.]

даље///

Пролећно уређење Врачара

2016 04 uredjenje7

Урбани мобилијар на платоу Соје Јовановић је освежен у оквиру јубиларне акције „Пролећног уређења Врачара“ које реализује градска општина Врачар. Клупе су префарбане и заштићене, освежено је зеленило и додате су нове саднице.

„Пролећно уређење Врачара“ је традиционална акције градске општине Врачар која се спроводи у сарадњи са грађанима и грађанкама већ десети пут. Ове године прво пролећно уређење реализовано је на платоу који је назван по првој српској редитељки Софији Соји Јовановић, који су својим гласовима изабрали Врачарци и Врачарке.

[13. Април 2016.]

даље///

За лепши Врачар - најава сарадње градске општине Врачар и Roma Company

2016 04 roma

Наредних месеци, пошто се заврши конкурс који расписује градска општина Врачар и којим позива скупштине станара заинтересоване за заједничко финансирање кречења ентеријера зграде, „Roma Company” ће грађанима Врачара донирати материјал потребан за ово кречење.

За житеље и житељке Врачара ово је велики гест пажње а за „Roma Company“ то  je начин да промовише свој пројекат „Ко кречи кућу лечи“ и да тиме настави успешну сарадњу на општинском пројекту „Да лепше изгледа“ који се спроводи од 2011. године.

[12. Април 2016.]

даље///

Шести врачарски Сајам образовања

2016 04 sajam3

Драги ђаци, данашњи Сајам образовања је још једна могућност да се информишете и прилика да размислите коју средњу школу желите да упишете. Та одлука је једна од првих одлука које и Ви доносите, наравно уз разговор и са родитељима и професорима, а наше је да вам омогућимо додатне информације и непосредан контакт са представницима средњих школа. Општина Врачар увек жели да вас упути, да вам пружи подршку да одлучите у складу са вашим интересовањима, склоностима и у складу са вашим досадашњим успехом – истакла је председница општине др Tијана Благојевић.

[11. Април 2016.]

даље///

Зaвршна радионица пилот пројекта „Ја не вређам“

2016 04 janevredjam2

"Један од приоритета општине Врачар је улагање  у образовање деце. Оваква врста додатног неформалног образовања је  неопходна и веома важна,  јер и на тај начин помажемо деци да науче да поштују друге, негују   и чувају своја пријатељства, а све у циљу смањења насиља међу децом. Захвљујем се спонзорима што су подржали пројекат, а учешће Скандинавског кутка у пројекту значајно је јер су деци пренете вредности и култура скандинавских земаља, као и значај поштовања различитости и толеранције“, изјавила је председница општине др Тијана Благојевић на завршној радионици пилот пројекта „ Ја не вређам“.

[10. Април 2016.]

даље///

Финансирање пројеката који унапређују безбедност саобраћаја

konkurs saobracaj

Савет за безбедност саобраћаја градске општине Врачар утврдио је Листу за доделу средстава за финансирање пројеката удружења који су усмерени ка унапређењу безбедности саобраћаја на путевима на подручју градске општине Врачар у 2016. години.Учесници конкурса имају право на увид и право на приговор. савет за безбедност саобраћаја бодовао је пријаве  Српског комитата за безбедност саобраћаја и савета за саобраћајно образовање и васпитање.

[8. Април 2016.]

даље///

Провери, пази па прелази

2016 04 predstava miodragovic4

Циклус едукативних представа посвећених безбедности деце у саобраћају настављен је у ОШ „Јован Миодраговић“. Данас ћете се лепо забавити и научити још нешто о томе како да будете безбедни у саобраћају, научићете колико возачи треба да размишљају о пешацима, о пешачким прелазима и семафорима и како се поштују саобраћајна правила – поздравила је најмлађе ученике ОШ „Јован Миодраговић“ председница општине др Тијана Благојевић.

Затим су глумци извели представу „Провери, пази – па прелази“. „Неки возач непажљиви/ вози брзо, вози бесно/ ал ти гледај лево –десно/ гледај, пази па прелази/ рефрен је у дечијој представи у којој на шармантан и поучан начин деца уче како се безбедно понашати у саобраћају. Ова представа биће играна пред најмлађим ђацима свих врачарских основних школа.

 

[8. Април 2016.]

даље///

Безбедност ђака у саобраћају

2016 04 predstava25

Савет за безбедност у саобраћају општине Врачар обезбедио је едукативну позоришну представу за најмлађе врачарске ђаке. Циљ овог пројекта јесте да се на примерен и занимљив начин, најмлађи ђаци упуте у правила понашања у саобраћају, ради њихове личне безбедности. Представа ће се играти у свим врачарским школама, гледаће је ученици првих и других разреда, који ће касније кроз друге пројекте показати колико су научили о безбедном понашању у саобраћају.  У представи се уз пригодне песме играју  сцене о преласку улице ван пешачког прелаза, поштовању саобраћајне сигнализације,  када гледати лево, а када десно. Све су то свакодневни доживљаји на улици у којима ђаци треба правилно да реагују, зато је општина Врачар и организовала играње ове представе у школама.

[7. Април 2016.]

даље///

Потписано бојом

2016 04 potpisanobojom14

Веома нам је драго када у општинском изложбеном простору представљамо креативне домете наших суграђана са Врачара, вечерас су то слике Драгане Шушић. Ми смо и замислили да наша галерија буде место сусрета, добрих жеља и лепих манифестација, а изложба Драгане Шушић је управо таква – истакао је члан Већа Небојша Милићевић. Ово је трећа самостална изложба Драгане Шушић, коју је храбро назвала Потписано бојом, јер показује како је суверено овладала вештином употребе боје, препознатљив је њен јасно изражени колористички набој – рекао је проф. Здравко Вајагић – академски сликар. 

[5. Април 2016.]

даље///

Превенција алкохолизма код младих

2016 04 kzm5

Канцеларија за младе градске општине Врачар одржала је трибину са средњошколцима и средњошколкама о превенцији алкохолизма и његовој штетности. Координатор Канцеларије за младе Александар Ђукановић рекао је да је здравље младих веома важно и да је то разлог због кога се организују оавкве активности. Он је додао да разуме младе у адолесцентском добу и да зна да траже информације и одговоре на разна питања, па тако и на она о теми трибине. 

[4. Април 2016.]

даље///

Места за предах на Врачару

2016 04 mku6

Председница градске општине Врачар др Тијана Благојевић са члановима и чланицама Већа разговарала је са грађанима и грађанкама на скверу Слободана Марковића и на платоу на ћошку Голсвортијеве и Хаџи Ђерине улице. На обе локације су по жељи Врачараца и Врачарки уређене површине које су претворене у места за предах. 

 

[2. Април 2016.]

даље///

Посвета Краљу глуме и учитељу доброте

2016 04 kraljevstvo23

Одавде из Милешевске, годинама је Петар Краљ кретао ка сценама и студијима, дарујући нас незаборавним глумачким умећем. Можете бити поносни што сте учествовали на такмичењу у славу Петра Краља. Читајте поезију, говорите поезију, тако ћете сигурно бити бољи људи – поручио је председник Жирија четвртог такмичења у рецитовању „Краљевство поезије 2016“.

Сваке године нам такмичење „Краљевство поезије“ улепша април на Врачару, са поносом се сећамо краља глуме и доброг  човека Петра Краља. Поносни смо и што се сећамо Петра Краља кроз такмичење младих, зато општина Врачар са „Атељеом 212“ подржава и награђује талентоване рецитаторе и њихове професоре.

Победник такмичења у рецоитовању у категорији основних школа – од 5. до 8. разреда је Лука Баровић из ОШ „Владислав Рибникар“ који је рецитовао „Малилини“ Мирослава Антића, а у категорији средњих школа победио је Лука Павловић из Прве београдске гимназије  рецитацијом  „Експрес за север“ Мирослава Антића.

После младих рецитатора, наступили су глумци и глумице београдских позоришта: Злата Нуманагић, Татјана Бељакова, Петар Михаиловић, Дејан Чавић, Радован Миљанић, Биљана Ђуровић, Горан Султановић.

[2. Април 2016.]

даље///стандардно / увећано

ћирилица / latinica

мапа сајта

штампање стране

twit

Oзакоњење објеката Политика квалитета

Контролне листеПолитика квалитета

Грађански водич кроз буџет

Грађански водич кроз буџет

Одговорно и поштенo

Одговорно и поштен

 

Политика квалитета

На кафу са председницом

na kafu s predsednikom

Питајте председницу

pitajte predsednika

Грађевинске дозволе обједињена процедура

gradjevinska dozvola objedinjena procedura

 

kol centar

Наручите документа

telefonom email-om

Видео галерија

youtube

Сертификати

sertifikati

 

Урбанизам

Квалитет ваздуха на Врачару

atm

Омладинско позориште Дадов

atm

Информатор о раду градске општине Врачар

informator

 

Урбанизам

 

скупштина

Финансирање спорта

Спорт
<

Финансирање удружења

Удружења
>

 

НАЛЕД
-->

Конкурс за пројекте у култури

poziv za preduzetnike